RENOIR

Színes, francia film

 

RENOIR  

Színes, francia film

 

Rendezte: Gilles Bourdos

Forgatókönyv: Gilles Bourdos, Jérôme Tonnerre

Fényképezte: Mark Ping Bing Lee

Producer: Olivier Delbosc, Marc Missonnier

Vágó: Yannick Kergoat

Szereplők: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers, Thomas Doret, Romane Bohringer

 

 

A világ egyik leghíresebb festőjéről, a francia impresszionista Pierre-Auguste Renoirról (1841-1919) bizonyára mindenki hallott, ahogy a fiatal, meztelen női testek iránti rajongása is ismert. Van azonban egy történet, mely eddig várta, hogy elmeséljék.

 

Renoir (a kétszeres César-díjas Michel Bouquet - Mitterrand utolsó napjai, Hogyan öltem meg az apámat?) utolsó éveit a dél-franciaországi Cagnes-sur-Mer-ben töltötte. Az első világháború idején, 1915-ben járunk, ekkor ismerkedett meg Andree Heuschlinggel, később ismertté vált nevén Catherine Hesslinggel (Christa Theret - A jégkocka hangja, Zűrős kamaszok). A hamvas leányzó a mester utolsó modellje volt - később pedig a fia, a rendező Jean felesége és sztárja lett (Vincent Rottiers - Kémnők, Narco). Andree jelentette az összekötő kapcsot két generáció meghatározó művészei, az élete alkonyán járó, de még mindig aktívan dolgozó Pierre-Auguste, illetve az akkor még saját egyéniségét kereső Jean között. Utóbbi olyan remekműveket készített Hessling főszereplésével, mint A víz leánya (1924), Nana (1926) és A kis gyufaáruslány (1928), illetve későbbi korszakában, immár kiforrott alkotóként hozzá köthető A szuka (1931), A nagy ábránd (1937), az Állat az emberben (1938) és az Egy szobalány naplója (1946). A rendezőóriás François Truffaut szerint „Jean Renoir a világ legnagyobb filmrendezője" lett.

 

Gilles Bourdos e két generáció találkozásáról és a női szépségről mesél a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált filmjében, a Renoir-ban. Hogy képeinek világát megidézze, szorosan együtt dolgozott a börtönviselt műkincs-hamisítóval, Guy Ribes-szel, aki lebukása előtt még a legpatinásabb galériák szakértőit is képes volt megtéveszteni munkáival. Ribes készítette a filmben feltűnő festményeket, amelyek között számos eredetiben nem létező kép is található, a hamisító olyan festményeket alkotott, amelyek tökéletesen követik Renoir stílusát és témaválasztásait, gyakorlatilag továbbvitte a festő életművét.

 

Eredeti cím: Renoir

Nemzetközi cím: Renoir

Gyártó: Fidélité Films

Hossz: 111 perc

Kód: 22541

Országos bemutató: 2013. július 25.

Magyarországon forgalmazza a Mozinet.

 

Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

 

Mozielőzetes

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek