Premontreiek 900: Tárlatvezetések és programok

****

 


Premontrei kurátori tárlatvezetés.
Középpontban: Szent Norbert


Ki volt Xanteni Norbert, és hogyan kapcsolódik össze élete az általa alapított premontrei renddel? Mik a premontrei rend hivatásának alapítás óta változatlan jellegzetességei? Kusler Ágnes kurátori tárlatvezetésén a Premontreiek 900 című kiállítás tárgyain keresztül ezeket a kérdéseket is megválaszolja az érdeklődők számára.

Időpont: 2021. május 29. 11:00

Helyszín: 
Magyar Nemzeti Múzeum, Pulszky-terem
Regisztráció

Premontrei szakmai tárlatvezetés.
Középpontban: az oktatás

 

Tanulni, tanulni, tanulni. Képzeletbeli időutazásunk során belebújhatunk egy premontrei növendék bőrébe. Vajon képesek lennénk arra, hogy reggeltől estig előbb az állami egyetemen, majd a rendi teológiai főiskolán szívjuk magunkba a tudományt? Akkor, amikor egyszerre szembesülünk a választott szerzetesi hivatásunk megkövetelte fegyelemmel, illetve az általunk eddig nem ismert legpezsgőbb miliő, Budapest kihívásaival. Kovács Ágnes, a Gödöllői Premontrei Apátság levéltárosa tárlatvezetésén a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása mellett a Horánszky utcai Norbertinum egykori épületét is megismerhetik az érdeklődők.

Időpont: 2021. május 30. 11:00

Helyszín: MNM Pulszky-terem és Norbertinum
Regisztráció

Premontrei rendi tárlatvezetés
 

Premontreiek 900 kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetéseken az érdeklődők a mai premontrei rendtagok egyéni szemszögéből tekinthetik meg a műveket. A rend kilencszáz éves örökségének egy-egy szeletére tekintve számtalan történet, anekdota, rendi hagyomány, személyes élmény és gondolat kerülhet a felszínre. A rendi tárlatvezetések célja az, hogy a műtárgyakon keresztül a premontreiek lelkiségéhez és karizmájához is közelebb kerülhessenek a látogatók.

Időpont: 2021. június 2. 17:00

Helyszín: MNM Pulszky-terem
Regisztráció

 

 

Magyar királyok a csillagösvényen

Kerekasztal-beszélgetés Nagy Sándor A hadak útja című festményéről

Nagy Sándor monumentális pannóját 1924-ben készítette az újonnan megépített Gödöllői Premontrei Gimnázium főlépcsőházának mennyezetére. A festmény az 1950-es államosítást követően hosszú évtizedekig lappangott, 2019-ben fedezték fel ismét a Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtárának muzeológusai. A mű szimbolikája különleges: a Tejutat ábrázolja, vagy ahogyan a székelyek nevezték, a Hadak útját. A csillagos égen régmúlt korok uralkodói vágtáznak seregeik élén, és együttes erővel sietnek bajba jutott hazájuk segítségére. A kerekasztal-beszélgetésen a mára ismét Gödöllőre került pannó történetével és jelentőségével foglalkozunk.

Időpont: 2021. június 3. 17:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Kupolaterem
 
Regisztráció
A programok a kiállításra váltott jegyekkel látogathatóak és regisztrációhoz kötöttek! További eseményekért érdemes figyelemmel kísérni a múzeum folyamatosan frissülő honlapját!

A látogatás feltételeiről szintén az MNM weboldalán tájékozódhatnak!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek