Plavec Gyula: Az örök élethez vezető út

Azért költöttük fel, mert a Messier-74-ben felrobbant egy csillag.

 

A fehér köpenyes férfi belép a besötétített kórházi betegszobába. Az ablakhoz megyen, megnyitja az árnyékoló műanyag szalagfüggönyt. A redőny résein világosság szivárog be a helyiségbe. Az ágyon fekvő középkorú férfihez lép. Átfogja csuklóját. Az ágyon fekvő férfi kinyitja szemeit.
- Hol vagyok, doktor úr?
- Nyugodjon meg, Gacsula úr, biztonságban van! Hogy érzi magát?
- Nagyon gyengének érzem magamat. Ki van száradva a torkom.
- Ne is csodálkozzon rajta, annyi alvás után! Ne féljen, rendbe fog jönni!
- Mennyi ideje alszok?
- Melyik évben is hibernálták magát?
- 2010-ben.
- Kereken 463 évet aludt, mert most 2473-at írunk.
- Megfejtették végre az örök élet titkát?
- Sajnos még nem.
- Hát akkor miért ébresztettek fel? A végrendeletemben világosan megfogalmaztam, hogy csak abban az esetben ébreszthetnek fel, ha már megtalálták az örök élet szérumát.
- Azért költöttük fel, mert a Messier-74-ben felrobbant egy csillag.
- Mi közöm nekem ehhez?
- Elmagyarázom.
A fehér köpenyes zsebébe nyúl. Távirányítót vesz elő. Megnyomja a gombját. Egy kényelmes fotel gurul a háta mögé. Leül rá.
- Arról van szó, Gacsula úr, hogy a robbanás ereje kilökte a világűrbe a csillag körül keringő bolygókat és az egyik bolygó pontosan minket vett célba. Három év múlva telibe fogja találni a Földet. Úgy gondoltuk, hogy a még hátra levő időt élvezze ki maga is békességben és szeretetben.
- Meg vannak maguk bolondulva? Hogyan lehet bármit is kiélvezni abban a tudatban, hogy három év múlva minden elpusztul. Miért nem lövik szét azt a bolygót?
- Képtelenség. A felénk közeledő égitest majdnem akkora, mint a mi bolygónk. Sem szétlőni, sem eltéríteni nem lehet.
- Hát, akkor meg meneküljünk el! Azóta már bizonyára találtak lakható bolygókat a világűrben.
- Természetesen, találtunk négyet is. Meg is vannak a szükséges eszközeink a Föld elhagyásához, de ez mégsem kivitelezhető.
- Miért nem?
- Már 16 expedíció indult el ezekre a bolygókra, de 2-3 év után mindannyian odavesztek. A negyedik világháború óta már nem is kísérletezünk új expedíciók küldésével. Az emberi szervezet nem képes elviselni ilyen hosszú utazást.
- Miről beszél maga?
- Ja, igen maga csak kettőről tud. Azóta még volt három, összesen öt.
- Na és ki győzött?
- Azt nem lehet tudni. Egyszer egyik, máskor másik. Rossznyelvek szerint ezek a háborúk mesterségesen lettek előidézve a Föld lakosságának csökkentése érdekében.
- Mennyi most a Föld lakosainak a száma?
- Talán 23 milliárd.
- Hová fér el ennyi ember?
- Mesterségesen kialakítottunk még két földrészt. Az Atlanti-óceánban Zambardiát, a Csendes-óceánban pedig Aszpagundot. Nagy munka volt, de megérte.
Csend támadt. Gacsula úr megpróbálta rendezni gondolatait.
- Tényleg nem lehet eljutni azokra a bolygókra?
- Csupán robotok útján tartjuk fenn a kapcsolatot az ott élőkkel.
- Hogy néznek ki ezek az idegenek?
- Semmi különös. Fejlettségi szintjüktől függően sok mindenben hasonlítanak ránk. Csupán a Strapald-4 lakói különböznek tőlünk, ők hélium peroxidot lélegeznek és nem oxigént.
- Dehát a hélium nagyon könnyű anyag.
- Igen, de ott egész mások a légköri viszonyok.
- Hát akkor gyerünk a Marsra!
- No, igen, a Mars. Nagyon ígéretesnek tűnt, már ki is alakítottunk ott egy hatalmas bázist, több mint 600 lakóval, génkezelt, úgynevezett macskaemberekkel, de egy hatalmas napkitörés mindent elpusztított.
- Miféle macskaemberekről beszél?
- Szárazságtűrő és ibolyántúli sugarakra immunis emberek voltak.
- Hát akkor gyerünk legalább a Holdra!
- Az ütközés ereje a Holdat is el fogja pusztítani. Egyes tudósok és robotagyak szerint a becsapódás irányától függően lehet, hogy az egész naprendszer meg fog semmisülni. Valószínűleg a Föld a Nap irányába fog elmozdulni és ez által a Napba löki a Merkúrt, minek következtében a Nap is szét fog robbanni.
Ismét csend támadt. A fehér köpenyes férfi az ágyon fekvő éjjeliszekrényéről egy mappát vett el.
- Milyen társaság is végezte el magán a hibernálást?
- Kováts és társa.
- Hogyan ismerkedett meg velük?
- Hirdetés útján.
- Nem tűnt fel valami furcsaság velük kapcsolatban?
- Nem. Mindent rendben találtam. Megmutatták a laboratóriumukat, a tárolóhelyiségeiket, elmagyarázták, hogy a bostoni Massachusetts General Hospital legújabb fejlesztési módszerei alapján dolgoznak. Mindent megnyugtatónak találtam.
- Nem észlelt valami szokatlant a látogatása során?
- Azt egy kicsit furcsának találtam, hogy a hibernáláshoz használatos folyékony nitrogént egy rozsdás fürdőkádban tárolták, de úgy gondoltam, hogy talán ez is a tehnológia része.
- Ha jól tudom, ön egyedülálló?
- Igen, kérem, én csak a munkámnak éltem. Jól menő vállalkozásaim vannak, több mint 700 alkalmazottal. Úgy gondoltam, hogyha majd megtalálják az örök élet szérumát, keresek magamnak egy rendes, csendes asszonykát és élünk majd nagy boldogságban az idők végezetéig.
- Ezek szerint nem okozott gondot kifizetni a hibernálás költségeit?
- Semmiség volt, kérem. Az egymilliárd nyolcszázmillió kifizetése nem okozott nehézséget. Még rá akartak arra is beszélni, hogy a kutyámat is hibernáltassam, de erre nem tartottam igényt. Inkább leadtam egy menhelyre.
- A vagyontárgyait és vállalkozásait átengedte Kováts és társának?
- Nem. Csupán a haszonélvezeti jogot ruháztam rájuk. A vállalkozásaim működtetéséből keletkező hasznot szabadon felhasználhatták kiadásaik fedezésére.
- Nos, kedves Gacsula úr, nem fogom magát tovább bolondítani. Én valójában nem orvos, hanem nyomozó vagyok, és ön nem négyszáz-valahány évig aludt, hanem csupán két napig. Egy hajléktalan talált magára az erdő szélén, zsebében a Kováts és társával kötött szerződés másolatával. Ezért gondoltuk, hogy magát alaposan rászedték. Az alatt a két nap alatt, míg maga aludt, ez a társaság eladta az ön összes vagyonát, ingatlanát, vállalkozását, és ismeretlen helyre távoztak. Tudna róluk személyleírást adni?
- Doktor úr, könyörgök, altassanak vissza, és csak akkor ébresszenek fel, ha már megtalálták az örök élethez vezető utat!

 

 

 

A kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Plavec Gyula
#5. 2015. március 28. 10:22
Kedves Karola!
Rosszul értelmezed Answernek írt válaszomat.Szikrányi sértődöttség se nincs bennem.Megtiszteltetésnek veszem,ha valaki egyáltalán elolvassa írásaimat és,ha még időt is szán arra,hogy véleményét megfogalmazza ezt én nagyra tudom értékelni.Meggyőződhetel róla,ha beütöd a nevemet a keresőbe,hogy én már több,mint öt éve irkálok egy magazinba.Kaptam én már hideget,meleget.Semmi gond!
Üdvözlettel-Gyula.
Plavec Gyula
#4. 2015. március 28. 09:05
Kedves Answer!
Köszönöm értékes észrevételedet!Igazad van elkapkodtam.Bocsánat!Biztos vagyok benne,hogy 100 év múlva nagy értéke lesz ennek az írásnak,mert általában ennyi idő alatt a selejtek nagyban felértékelődnek.
Üdvözlettel!Gyula.
előzmény: Answer hozzászólása, 2015. március 26. 19:14
Answer
#3. 2015. március 26. 19:14
Csavaros történet.
Egy megjegyzés, a cselekmény jelen idejéből az írás közepén átváltottál múlt időre.
Biztosan véletlen, velem is megesett már...
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek