Peti itatja az egereket

Volt egyszer egy kisfiú, akit Petinek hívtak. Ez eddig rendjén is lett volna, hiszen sok kis lurkót neveznek így.

 

Volt egyszer egy kisfiú, akit Petinek hívtak. Ez eddig rendjén is lett volna, hiszen sok kis lurkót neveznek így.

Mi kis barátunk arról volt híres, hogy mindenért sírva fakadt. Ha csak valaki ránézett, mindjárt pityeregni kezdett, pedig már óvodába járt. Ugye, egy ovisnak nem illik sírni minden apróságon, hiszen ő már egy nagyfiú. De ez nem volt jellemző rá. Hiába volt nagycsoportos, az óvoda egyik leggyávább, legsírósabb gyerekének ismerték. Talán csak egy kislány hasonlított Petire sírás terén, de ő még alig múlott hároméves, és néhány nappal ezelőtt kezdett óvodába járni.

Társai csúfolták is ezért Petit. Sokan kinevették, nem játszottak vele. Mindig egymagában gubbasztott az óvoda udvarán. Óvó néni reménytelenül vigasztalta, bátorította, semmi sem használt. Ha valaki megkérdezte tőle, miért sír, akkor erre még jobban rázendített. Egy igazi bőgőmasina volt.

Egyik délután, amikor a többi kisgyerek vidáman játszott a homokozóban, Peti félrevonult, és egy bokor tövében pityergett. Maga sem tudta, miért. Csak úgy hullott a szeméből a könny.

Váratlanul egy egérke toppant elébe.

- Ide figyelj, te emberpalánta! Hagyd abba a sírást! Éppen az egérlyuk fölött ülsz, könnyeid már otthonomba is befolytak. Félő, ha így megy tovább, ki leszek öntve, mint egy ürge.

A kisfiú nagyon meglepődött, mert még sohasem látott beszélő egeret. Mindjárt abbahagyta a sírást. Kíváncsian megkérdezte az egérkét:

- Te tudsz beszélni?

- Miért ne tudnék? Minden kisfiú tudja ezt, aki bátor, és nem sír állandóan. Senki sem szereti a sírós gyerekeket. Menj oda a homokozóba, és játsszál velük!

- De kinevetnek.

- Miért nevetnének ki?

- Mert sírok.

- Nem kell mindenért pityeregni. Meglásd, egy idő után mindenki elfelejti, hogy te sírós voltál.

Peti elgondolkodott azon, amit az egérke mondott. Talán igaza lehet. Meg kellene próbálni, hátha a társai befogadják, és játszanak vele.

- Menjél csak, és légy bátor! - biztatta kicsi barátja.

A homokozónál a kisfiúk és kislányok csodálkoztak, amikor bőgőmasina barátjuk megjelent, és leült közéjük játszani.

- Na, mi van, idejöttél bőgni? - kérdezte tőle az egyik kisfiú.

- Nem is bőgök - mondta Peti.

- Nem hisszük el, te egy bőgőmasina vagy. Mindenki tudja, még az óvó néni is.

- Nem is igaz, hogy sírok - görbült le a szája, és szemében megcsillant egy könnycsepp.

Erre a gyerekek hangos nevetésbe törtek ki, és csúfolni kezdték:

- Bőgőmasina. Bőgőmasina, itatja az egereket.

Ezt már Peti nem tudta eltűrni. Sírva visszarohant az egérlyukhoz.

- Mi van már megint? Látom, be kell szereznem egy esernyőt, mert mindjárt eláztatod az otthonomat. Miért sírsz már megint?

Részletesen elmesélte, hogy mi történt. Megpróbált mindent, megfogadta az egérke tanácsát, de a gyerekek kinevették, sőt még az óvó néni is mosolygott rajta.

Az egérke megvakarta kobakját, majd ezt cincogta:

- Kitaláltam valamit. Ez biztosan segít, és többé senki sem fogja mondani, hogy bőgőmasina vagy. Menj vissza, és ne törődjél azzal, amit mondanak a többiek!

- De megint rajtam fognak nevetni, és kicsúfolnak. Ezt ne akarom - kezdett el újból pityeregni.

- Figyelj rám, barátocskám, ha mindent úgy teszel, ahogyan mondom, akkor ma te leszel a legbátrabb kisfiú az oviban.

Peti hitte is meg nem is, amit az egérke mondott, de azért türelmesen végighallgatta.

- Amikor visszamentél a homokozóba, ülj a többi gyerek közé, és kezdjél el játszani...

- De akkor megint csúfolni kezdenek - szakította félbe az egérkét.

- Akkor jövök én. Megjelenek a homokozóban, mintha csak véletlenül járnék arra. Meglásd, mindenki megijed tőlem, főleg a kislányok, de még a fiúk is. Sikongva menekülnek az óvó nénihez, aki szintén fél az egerektől, pedig neki jó példát kellene mutatni az ovisoknak. Te el ne szaladj! Az lesz a feladatod, hogy ügyesen, óvatosan megfogsz, és megmutatsz a többieknek. Meglátod, mi fog történni akkor.

A kisfiú nem nagyon hitt az egérkének, de mégis mindent úgy tett, ahogyan mondta neki kicsi barátja.

- Nézzétek, visszajött a bőgőmasina - fogadták a gyerekek Petit. - Vigyázzatok, mert mindjárt megint könnypatakban úszik a homokozó!

Minden erejét össze kellett szednie, hogy el ne sírja magát. Társai szünet nélkül csúfolták. Még az óvó néninek is rájuk kellett szólnia, hogy már hagyják abba, de nem sok sikerrel.

Nagyon nehéz percek voltak ezek Peti számára. Végül már nem bírta tovább. Lekuporodott a homokozó egyik sarkába, hogy elsírja magát, amikor szaladva megjelent az egérke. Először egy kislány vette észre.

- Jaj, ott van egy egér! - menekült hisztérikusan az óvó nénihez, aki alig akarta elhinni, amit mondott, de amint ő is meglátta a kicsi szürke egeret, ijedten felállt a padról. Erre mindenki ijedten iszkolt kifelé a homokozóból. Nagyon sokan még el is sírták magukat, mert annyira féltek.

- Most fogjál meg! - súgta az egérke Petinek.

Igaz, Peti is kicsit félve, de felemelte a kicsi állatot mindenki nagy csodálkozására. Az óvó néni is ámulva nézte a mutatványt, majd mondta:

- Nem is gondoltam, hogy te ilyen bátor vagy. Gyerekek, nézzétek, egy igazi hős van közöttünk, aki nem fél az egértől. Kérjetek tőle gyorsan bocsánatot, amiért bőgőmasinának neveztétek!

Ezalatt Peti észrevétlenül elengedte az egérkét, aki egy szemvillanás alatt visszaszaladt a lyukába, és folytatta az alvást, amit félbe kellett szakítania kicsi barátja sírása miatt, de már akkor mindenki a hős ovissal volt elfoglalva, és egymással versenyeztek, hogy vele játszhassanak.

Többé Peti sem sírt, mert egér barátja megtanította: nem kell minden apróságért az egereket itatni.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Alikó
#6. 2013. szeptember 3. 12:26
Nagyon tetszett a meséd Adalberto.
Üdvözöllek: Alikó
Eliza Beth
#5. 2013. augusztus 31. 12:33
Elképzelni sem tudom, miért félnek egyesek attól a pici kis egértől :-)
Fer-Kai
#4. 2013. augusztus 31. 12:15
Szépen kapcsolódik ez a történet sarahajnalka nyúltestvérek meséjéhez, de itt két gyengécske lény összefogásából születik meg az erő.
Itt is lelepleződik, hogy a magukat erősnek mutatók valójában éppoly gyengék, gyávák - csak más körülmények között.
sarahajnalka
#3. 2013. augusztus 31. 08:37
Kedves Alberto, örömmel olvastam kedves meséd . Üdvözöllek, Hajnalka
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek