Pásztorok, pásztorok

Valóban árammal kell őrizni a vadvirágokat?!

                               Pásztorok, pásztorok

                                              (napelemek az erdőn)

 

Egy egészen új hóbort van kialakulóban...

Amikor a városrendezés miatt eltakarították az öreg városrészt, abban reménykedtem, hogy a közeli hegyek velem maradnak, mint a gyermekkorom eleven szemtanúi. Ma már tudom, tévedtem! Fiatal voltam, naív és hiszékeny. A Millennium évében bekapcsolták a fűrészgépeket, és azóta is szünet nélkül vágják az erdőt! Fűrészporszagú Halál kószál a hegyeken, dombokon. Ha elmúlt a téli köd, a táj fájó sóhajtását hallottam. A vegyes telepítésű erdőt pár darab otthagyott magvetőfa képviseli. Az aranykoronáért vásárolt erdőket az új gazda az első adandó alkalommal letermelte. Fogalma sem volt arról, hogy mennyi kincset rejt a fák hűs lombja. Itt-ott föltűntek a drótkerítések az akkori szabályoknak megfelelve... átjárókat biztosítva. A traumát követően magához tér a vágás, és színes vadvirágok özönét tárja elénk. Sárga gyűszűvirágok, sisakvirágok, gérbicsek és kígyósziszek, nagyezerjófűk mosolyognak ránk. Arrafelé száll a kardoslepke, fecskefarkú és az admirálislepke. Szarvasbogarak függőleges tartásban repülnek el a fejem fölött. Bársonyos kakukkszegfűtől rózsaszín a domboldal.   Pár esztendő, és ismét új arcot mutat a terület. Sárga kalászokat ringat az őszi szél. Az Ökörfarkkóró harcol az életéért, és nyújtózkodik a kék ég felé, ahol fátyolfelhő libben tova. Hamarosan ő is feladja a küzdelmet. Minden új tarolás következményekkel jár. Az északi szél akadálytalanul vágtázik, és hűvös leheletével riogatja a vadvirágokat. A fenyvesek magukra maradtak, hiszen a szomszédos tölgyest teherautókra rakodták. A nagy bánattól a fenyőfák szíve szakadt meg, és sorra pusztulnak. A drótkerítéssel határolt vágást végül elborítja az embermagasságú bogáncs és az aszat. Lila virágain a gyöngyházlepkék tömege lakmározik. Utolsó felvonásként minden talpalatnyi helyet elborít a lián! Boldog, háborítatlan mámorban dorbézolnak a kártevő hernyók milliói! (kb. tíz esztendő múltán, ha a drótkerítést eltávolítják, egy áthatolhatatlan bozótos fogad...)

Tizennégy éve fotózom a Természet változásait. Virágnaplót vezetek, hogy milyen gyorsasággal tűntek el a vadvirágaink, lepkéink, madaraink. A drótkerítés mögé zárt élet drámaian megváltozott! Azt hittem, hogy nem lehet tovább rontani a kialakult helyzeten. Tévedtem! Az ember találékony... nem adja föl az önpusztítás versenyét.

 

Egy új termék jelent meg a természet lágy ölén. A termék neve: „-villanypásztor-„

Az emberi gonoszság netovábbja - szerintem.

Nézzük a szó jelentését: a Pásztor egy olyan személy, aki vigyázza a jószágokat, gyógyítja őket, ha szükséges. Az állatok hajlamosak elkószálni legelészés közben... A Pásztor óvja a nyájat a farkasok, medvék, ragadozók és az ember ellen. Tehát a Pásztor munkája nélkülözhetetlen, hiszen értéket őriz! A Pásztorok saját Népművészettel is rendelkeznek. Egy szó mint száz. Fontos Emberek!

 

A villanypásztor NEM Pásztor! „Vigyázz! Villanypásztor" egy megtévesztő felírat! Nyugodtan írhatják azt, hogy: „áramvezeték!"

A magvetőfa derekára  NAPELEMET szerelnek. Ez termeli az áramot és továbbítja a drótvezetékekbe. Az ily módon lezárt területeken, (önkényesen) nincs biztosítva az átjárhatóság!

Értem én, hogy fejlődik a világ... de gondolkozzunk is közben!

Mi keresni valója ennek a vezetéknek a Természetben? SEMMI!

 

Az erdő vadjai menekülés közben nem érzékelik a drótkerítéseket. Ők egész másként látnak az élőhelyükön. Rémület közben nem mérlegelnek... hasítják a levegőt. A lábuk alig éri a talajt. Ebben a helyzetben, nemcsak kitiltjuk az állatokat az adott területről, hanem valós „fájdalmat" is okoznak az áramvezetékek. Ennyire önző nem lehet az ember! Kíváncsian kérdezném meg vadász elődeinket, Ők mit szólnak eme változásokhoz? Széchenyi Zsigmond, Fekete István, Nagy Gyula bácsi és a többiek. Hová tűnik a táj igazi szépsége, amely időnként magával ragad, és a Festő ellenállhatatlan vágyat érez az alkotásra. A Természet szépsége, hangulata, zenére, költészetre ihleti az alkotóembert. Amikor kitör az égi vihar, és földre hull az özönvíz. Villámok cikáznak, dübörögnek, morajlanak a hegyek és dombok. Az ember pedig ott ül a magasles oltalmában, és szent áhítattal nézi a Természet féktelen erejét!

Okkal fogalmazom meg az aggodalmaim...

A napelemek által fejlesztett áramnak semmi keresnivalója a hegyek és dombok hátán! Április elsején nagy kerülővel tudtam lejönni a hegy oldalról, hiszen a régi ösvényt árammal töltött vezeték zárta előttem...

 

 

A kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Juhász Kató
#6. 2014. június 15. 22:16
Tragédia a gyermekek esete.
Az életet és testi épséget veszélyeztető villanypásztorok kihelyezését jogszabálynak kellene tiltani. Amíg ez nincs, magántulajdona védelemében
sok gazdag ember kockáztathatja mások életét.

Igen, a gazdagok is távoznak egyszer, de könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak a mennyországba jutni.
előzmény: Pataki Glica hozzászólása, 2014. június 15. 06:48
Pataki Glica
#5. 2014. június 15. 06:48
Kedves Katóka hálásan köszönöm, hogy azt Értetted, amit írtam. A pénz nem úr! Lesz ennek egy hátul ütője is. Szinte egymást érik a vezetékek, pl egy Tűzoltó jármű nem fér el köztük! A napokban két kis gyermek lelte halálát!!!(4,6évesek) Nem pont ezen a területen, DE' a villanypásztoroktól!!! JA mindenki "szerelheti" aki meg vásárolja...nincsenek erre vonatkozó szabályok...
A gazdagok is távoznak e világból!!! Köszönöm, hogy Olvastad. Szeretettel:Glica
előzmény: Juhász Kató hozzászólása, 2014. június 14. 08:37
Pataki Glica
#4. 2014. június 15. 06:37
Kedves Zsuzsika szerintem itt egy joghézag adja a lehetőséget....A normális kerítés kérdése, rendezett! Kötelező az átjárást biztosítani...és most lép be a képbe a technika. Vezessünk bele áramot! Meg súgom...az Erdőgazdaság "engedélyével" zajlik....Nem hiszem el, hogy egy ERDÉSZ nem látja, mi történik a "területén!" Kérdezem: "Hol vannak a Környezet -Védők?" Sok irányba föltettem ezt a munkámat! Köszönöm, hogy Támogatod az aggodalmaim...már sokaknak NEM tetszik...
Szeretettel:Glica
előzmény: Döme Zsuzsa hozzászólása, 2014. június 14. 19:22
Döme Zsuzsa
#3. 2014. június 14. 19:22
Lehangoló, elszomorító, felháborító; felelősségébresztő.Jó lenne, ha az erdő irtói, a villanypásztorok kihelyezői is olvasnák!
Juhász Kató
#2. 2014. június 14. 08:37
Siralmas a kép, kedves Glica, de ez a magyar valóság.
Magam is tapasztaltam, hogy gazdag emberek felvásárolják a természetet, elbarikádozzák a korábbi
kiránduló helyek bejáratait, kiirtják az erdőt, kiszántják a védett virágokat, s mindehhez még jelentős összegű állami támogatást is kapnak.
Írásod egy nagyon jól megfogalmazott segélykiálltás,
de a pénz az úr, és akinek van, bármilyen barbár tettet
elkövethet, mert magántulajdonával azt tesz, amit akar.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek