Pannonia Underground - nemzetközi régészeti konferencia

****

 

Pannonia Underground

New Waves in Urban Archeology / Neue Wellen in der Stadtarchäologie

international conference

25th - 26th November 2021

Iseum Savariense, Szombathely, Hungary

 

Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház - megnyitásának 10. évfordulója kapcsán - kétnapos nemzetközi konferencia kerül megrendezésre „Pannonia Underground - a városi régészet újhullámai" címmel 2021. november 25-26. között az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban.

A konferencia tematikájának középpontjában a régészet egy speciális területe, a városi régészet áll. Ennek legújabb eredményeit, módszertani problémákat, a megőrzés/bemutatás/hasznosítás témakörébe illeszkedő előadásokat hallhatnak a vendégek. Az előadások zöme elsősorban Pannonia provincia területét érinti. Így Savaria, illetve a szomszédos Scarbantia (Sopron) legújabb eredményei mellett, Arrabona (Győr) történetének újabb eredményei is helyet kapnak. Brigetio (Komárom-Szőny) és Aquincum (Budapest) városaival több előadás is foglalkozik, utóbbinál nemcsak az régészeti feltárások eredményei, hanem az ásatási módszertan, illetve a különböző ásatástechnikai-műszaki megoldások is bemutatásra kerülnek. Brigetio és Carnuntum (Bad-Deutsch Altenburg) esetében az elmúlt években nagy felületen sikerült geofizikai módszerekkel feltérképezni a településeket és azok környékét. Az ezen felmérések eredményei jobban segítenek az antik nagyvárosok térszerkezetének és térhasználatának megismerését. Dél-Pannonia területéről is érkeznek régészek, a sirmiumi (Szávaszentdemeter/Sremska Mitrovica) egykori császári palota újabb kutatásai, vagy a korábban viszonylag alig ismert Mursa (Osijek) szintézise biztosan érdekes eredményekkel szolgálnak. Néhány előadó távolabbról érkezik, és más provincia területén feltárt római város mutatják be. Így az antik Aelium Cetium (St. Pölten) belvárosában feltárt nagyméretű épületkomplexum érdeklődésre tart számot, míg a daciai Napoca (Kolozsvár) területén is izgalmas eredmények láttak napvilágot.

Az előadásokban nemcsak a városi régészet azon kihívásával kell szembesülnünk, hogy a sok apró feltárási eredmény mozaikszerűen hogyan illeszkedik egymáshoz és miként rajzolható meg belőlük egy-egy antik település története, hanem komplexitásából adódóan (akár 3-4 méter mély rétegsorok, csatornázási munkák alkalmával vagy éppen sötét pincében történő ásatások) hogyan próbál a régészet megbirkózni ezekkel a kihívásokkal, illetve az előkerülő műemlékek sorsa is hogyan alakul.

A konferencia nyelve angol és német.

A kialakult járványhelyzet miatt a konferencián az előadások megtartására speciális technikai megoldást alkalmazunk, egyrészt a youtube-on keresztül bárki élőben követheti az eseményeket, másrészt a fizikálisan ideutazni nem tudó kollégák online becsatlakozhatnak a konferenciába, így egy előadást sem kell lemondani.

A konferencián bárki részt vehet, illetve online élőben követheti a megadott linken, ehhez kérjük, hogy regisztráljon a pannoniaunderground@gmail.com emailcímre vagy a facebook eseménynél kövessen minket (https://www.facebook.com/events/294038099256423)!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!