Panelbúcsú és ovis sci-fi

Átadták a Cinemira TEEN Ifjúsági Filmfesztivál díjait

 

 

2021. október 10-én, vasárnap átadták a Cinemira TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál díjait. A legjobb ifjúsági filmnek járó Aranymókust és a legjobb rövid animációs film díját Darabos Éva Pá kis panelom! című műve nyerte el. A Cinemira pitchfórumának fődíját Felszeghy Ádám Roboék című animációs sorozattervének ítélte a gyerekzsűri.

 

A Cinemira az egyetlen, kifejezetten gyerekeknek és kamaszoknak szóló filmfesztivál hazánkban. A 4 éve indult fesztivál idén először külön eseménnyel várta a 13+-os korosztályt. A Cinemira TEEN-t október 8. és 10. között a budapesti Akvárium Klubban rendezték meg.

 

A Cinemira TEEN három napja alatt 80 rövidfilmet és négy nagyjátékfilmet mutattak be a közönségnek, és számos filmszakmával kapcsolatos beszélgetést szerveztek. A fesztivál vendégei voltak Herendi Gábor, Nagypál Orsi, Horvát Lili és Deák Kristóf rendezők, de a közönség találkozhatott a DIGIC Pictures animációs szakembereivel, és olyan fiatal írókkal, mint Kemény Zsófi és Haszán Míra, vagy épp a legnépszerűbb hazai TikTokkerekkel. A Cinemira interaktív fesztivál, így a filmnézés mellett számos workshopon is részt vehettek a fiatalok: kaszkadőr, tánc, animáció vagy épp filmkészítő workshopokon.

 

A Cinemira emellett versenyfesztivál, ahol szakmai zsűri döntött a nemzetközi versenyfilmekről, és gyerekzsűri választotta ki a legjobb magyar rövid ifjúsági filmet. Az idei zsűri tagjai animációs filmek kategóriában Osváth Gábor producer, Nagy B. Ervin és Kreif Zsuzsanna animációs filmrendezők voltak. Az élőszereplős kisjátékfilmek zsűrijét Mieke de Jong forgatókönyvíró, Dombrovszky Linda és Mátyássy Áron filmrendezők alkották. A Cinemira külön videóversenyt hirdetett 19 év alatti fiataloknak, akik saját filmet forgathattak adott témára 90 másodpercben. A zsűri tagjai Szövényi-Lux Balázs és Ascher Károly filmrendezők, Somogyi György forgatókönyvíró és Lakos Nóra filmrendező, a Cinemira fesztivál igazgatója voltak.

 

Díjazottak

 

A Cinemira TEEN Ifjúsági Filmfesztivál fődíját, a Legjobb magyar ifjúsági film díját Darabos Éva Pá kis panelom! című animációja kapta, amely a Legjobb rövid animációs film Aranymókus-díját is elnyerte. A MOME diplomafilmként készült 8 perces animáció egy panellakását elhagyni kényszerülő fiatal nő belső utazását meséli el. Az animációs kategóriában különdíjat kapott a Tökéletesen beszéled a franciát! című kisfilm, a francia Julie Daravan Chea alkotása.

 

 

 

A Legjobb rövidfilm Aranymókus-díját a belga Leonardo van Dijl Stephanie című kisfilmjének ítélte oda a zsűri, melynek címszereplője egy 11 éves tornászlány, akire a sikerek egyre nagyobb terhet rónak. A kategória különdíjasa a francia Feketerigók lett, Emma Séméria kisfilmje.

 

Darabos Éva, a Pá kis panelom! alkotója. Fotó © Posztós János, Cinemira Filmfesztivál


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek