Paks - Brutál Atomfutás és császárláb

Ha Paksról hallunk egyből a halászlé és az atomerőmű ugrik be. Pedig számos nyomós okot lehet felsorolni, amiért még érdemes felkeresni a Duna parti települést.

 

 

Paks történelme az őskori civilizációkig nyúlik vissza: a kis halászfalut az egykor itt húzódott Duna-menti hadiút jelentős településsé avatta. Paks turistacsalogató látványosságai közé tartozik a Dunaparti Sétány védett százéves gesztenyefa-sorával, a régies hangulatú óváros, a Sárgödör teret körülölelő pincesor, a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek-templom, a modern alkotásokat bemutató képtár és a nemzetközi hírnévre szert tett lelőhely, a római kori erőd, Lussonium. Az ottani leletek egy része a helyi múzeumba került, köztük egy meglepő épségben fennmaradt szoborrészlet, egy császárláb.

Manapság húszezer lakosával Paks Tolna megye harmadik legnagyobb települése és hazánk  egyetlen energiahálózatra kapcsolt atomerőművének köszönhetően a legdinamikusabban fejlődő magyar városnak tartják.

 

 

Gyógyító víz, éltető sport

 

A helyi gyógyító termálvíz is újabb vonzerőt jelent: az idei évben elkészülő, négy medencével rendelkező városi gyógyfürdő minősített gyógyvize elsősorban a mozgásszervi és nőgyógyászati betegségekben szenvedők számára hoz enyhülést. A gyógyászati centrumban a speciális gyógytorna-medence mellett iszapkezelő valamint fizioterápiás és reumatológiai kezelésekre szolgáló helységek kerültek kialakításra.

Tavaly a „Paks a sport városa", idén a „Paks a kultúra mecénása" szlogent tűzte zászlajára a városvezetés. Országos figyelemnek örvendenek a paksi labdarúgók, kosárlabdázók és dzsúdósok. Élnek itt jó nevű költők, írók, képzőművészek, zenészek. Az utánpótlásról a Pro Artis Művészeti Iskola gondoskodik.

 

Paksi mulatságok

 

Számos rendezvény nőtt túl a város, sőt a megye határain. Ilyen a helyi bort népszerűsítő tavasz végi Sillerfesztivál, a nyári Gastro Blues fesztivál, és ilyen az őszi Kenyér-, hal- és borünnep is, amit tavaly rendezték meg először az Atomfutással együtt. A két műfaj párosítása sikeresnek bizonyult, a rendezvény mintegy kétezer embert mozgatott meg, így az idén is hasonlóképpen alakul a program: szeptember 13-án a gasztronómiáé, szeptember 14-én a sporté lesz a főszerep Pakson.

Ha pedig ellátogatunk valamelyik rendezvényre, vagy csupán egy kellemes hétvégi kiruccanást tervezünk, érdemes egy-két éjszakát eltölteni a városban. Tolna megyében Paks áll a legjobban szálláshelyek tekintetében. Az 1844-ben épült, ma négycsillagos Erzsébet Nagy Szállodától a kisebb vendégházakig tárt kapukkal és karokkal fogadják a megszállni kívánó vendégeket, akárcsak a közeli településeken.

 

Programajánló:

Kenyér-, hal- és borünnep Atomfutással

2013. szeptember 13.-14.

 

A borünnepen nyitott pincék várják az érdeklődőket a helyi védettséget élvező, apró présházakkal övezett Sárgödör téren, ahol szabadtéri, kulturális programokat is szerveznek. A másik rendezvényhelyszín az Atomerőmű SE sportcsarnoka mellett felállított sátor, ahol a gyerekekre játszóház vár, a felnőttekre kulturális műsorok. Az idei fesztivál fergeteges sztárfellépője a Csík Zenekar. Az Atomfutás útvonala érinti a város több nevezetességét valamint az atomerőmű látogatható területét. Lesznek gyermektávok, a felnőttek pedig koruktól, testi adottságaiktól, felkészültségüktől függően különböző hosszúságú pályák teljesítését vállalhatják, a 3,5 kilométerestől a 31,6 kilométeresig. S akinek még ez sem elég, benevezhet a Brutál Atomfutásra, megbirkózhat az akadályokkal dúsított hét kilométeres pályával. Nevezés: www.atomfutas.hu

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek