Oscar Peterson emlékest Balázs Jánossal

Balázs János jazz zongoraművész,zeneszerző, Oscar Peterson emlékére zongoraestet ad a Fészek Klubban január 21.-én.

 

Oscar Emmanuel Peterson a legismertebb dzsessz-zongoristák egyike. Trombitán és zongorán kezdett tanulni 5 éves korában édesapjától, de hétéves korában, miután tuberkulózist kapott, már csak zongorán tanult tovább. Technikáját Art Tatum, Erroll Garner és George Shearing befolyásolta. Lelkesedése végtelen órákon át segítette abban, hogy rendkívüli technikáját kifejlessze.

1940-ben megnyert egy egy helyi tehetségkutató versenyt, ezzel rendszeres adáshoz jutott a kanadai rádióban. 1944-ben Johnny Holmes Orchestra zongoristája volt, mielőtt saját trióját kezdte vezetni. 1949 szeptemberében a New York-i Carnegie Hallban mutatkozott be az Egyesült Államokban. Sok száz felvételén többek között Louis Armstrong, Billie Holiday, Count Basie, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Zoot Sims és Stan Getz szerepelnek. Az 1963-as Affinity volt Peterson legjelentősebb sikere. 1970 óta nem állandó együttessel dolgozik, gyakran szerepel egyedül.

Petersont káprázatos technikája, fáradhatatlan swingje tette az egyik legismertebb és azonnal felismerhető jazz-zongoristává, hozzájárulása a jazzhez felmérhetetlen. Petersont sokan csodálják, de követője alig akad. Könnyen kiderülhet, hogy ő volt az utolsó a jazz-zongorajáték nagy mestereinek sorában. Forrás: wikipedia

 

Hommage Á Oscar Peterson!

OSCAR PETERSON TISZTELETÉRE
 BALÁZS JÁNOS dzsessz-zongora-hangversenye

 

Vendégművész: BALÁZS NORBERT

Műsor:


Balázs János:Hommage á Oscar Peterson
Duke Ellington:Sophisticated Lady
Satin Doll - It don't mean a thing
Take The "A" Train
George Gershwin - Summertime
Somebody Loves Me
The Man Love
Monk:Round Midnight
Charlie Parker:Donna Lee

 


jegyár:1400 ft

A koncert kezdete 19:00
Helyszín: Fészek Művész Klub

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek