ÖRÖMZENE BUDAPESTTŐL HAJDÚSZOBOSZLÓIG JÚNIUS 21-ÉN

Több, mint 130 zenekar lép fel a Zene Ünnepén

 

 

2015. június 21-én lesz a Zene Ünnepe, a zene örömének nemzetközi napja. Az itthon immár 20 éves eseménynek összesen 13 budapesti és vidéki helyszín ad otthont. Az országos koncertsorozathoz több mint 130 zenekar, köztük a rendezvény szakmai partnereként közreműködő Cseh Tamás Program együttesei is csatlakoztak. Az ingyenes zenei-kulturális rendezvények fő helyszíne a Várkert Bazár lesz, ahol – az egykori Ifipark hangulatát megidézve - délután 13.00-tól estig szól majd a zene. A színpadokon ez idő alatt több mint 50 fellépő szórakoztatja a közönséget.


A Zene Ünnepe


Az Európa-szerte ugyanazon a napon megrendezett, Magyarországon idén 20 éves ünnepnap lényege az örömzene: a közös szenvedély megünneplése. A Zene Ünnepe 1982-ben Franciaországból indul. A politikamentes megmozdulás, civil kezdeményezés, melynek küldetése, hogy minél többen, minél több helyen ünnepeljék együtt a zenét, és hogy a zenét kedvelőket és művelőit közelebb hozza egymáshoz.

 

A rendezvény csak és kizárólag a zenéről, annak szeretetéről szól, a színpad mindkét oldalán. „Fontos, hogy a közös ünneplésre ingyenes programok, koncertek biztosítanak lehetőséget. A Zene Ünnepe egyik alapmotívuma az önkéntesség” – fogalmazott Jeges Zsolt, a magyarországi programsorozat főszervezője a Zene Ünnepe részletes programját ismertető sajtótájékoztatón.

 

Nyárest, dal-ár: Várkert Bazár!


Gyutai Csaba, a Várgondnokság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki, hogy az 1961-1982 között az Ifiparknak otthont adó Várkert Bazár ismét fő helyszíne, házigazdája és támogatója lehet a magyar zenének. A Világörökség részét képző központ június 21-én egyszerre nyújt zenei, történelmi és kulturális élményt mindenkinek. Két nagyszínpadán, az Öntőház Udvarban és a Szárazárok szabadtéri színpadán, valamint más kisebb pontjain délután 1-től este 9-ig szól majd a zene, ami azt jelenti, hogy több mint 50 együttes zenél majd a Várkert Bazárban. A komolyzene kedvelői a pécsi Pannon Filharmonikusok koncertjét hallgathatják, a könnyűzene rajongói számára pedig többek között a Cseh Tamás Program 12 támogatott együttese muzsikál majd. 

Programok, helyszínek és fellépők


Jeges Zsolt elmondta, hogy a résztvevő zenekarok és koncerthelyszínek június 2-ig jelentkezhettek az eseményre. Műfaji megkötés nem volt: az egyetlen feltételül a zene szeretetét szabták a rendezők. Budapesten többek között az A38 hajón, a Cselekvés Alkotás Közösség (CSAK), vagy a Corvin Áruház épületében hallgathatnak ingyenes koncerteket az érdeklődők. Számos vidéki város, például Hajdúszoboszló, Csorna, Debrecen, Érd, Győr, Eger és Szarvas is ráhangolódik a közös zene ünneplésére, az örömzenére: Budapesthez hasonlóan vidéken is zenei produkciók, akusztikus és hangosított, komoly- és könnyűzenei, fedett és szabadtéri koncertek várják a közönséget. A több mint 130 fellépő zenekar között a Margaret Island, a Windsingers, a Canarro és a Lynd is ad majd koncertet, és olyan singer-songwriter előadó is, mint Petruska András. A részletes fővárosi és regionális programok elérhetőek az esemény Facebook-oldalán és awww.azeneunnepe.hu oldalon.Szakmai partner: A Cseh Tamás Program


A Zene Ünnepe hazai szervezőinek szakmai partnere idén a Cseh Tamás Program. Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője elmondta, hogy a könnyűzenét és az élőzenei kultúrát nyolc alprogrammal támogató CsTP szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél többekhez eljusson a minőségi magyar könnyűzene, és minél többen csatlakozzanak a Zene Ünnepéhez.


A következő hétvégén a Cseh Tamás Program „belakja” a Várkert Bazárt: június 18-án kerül sor a Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogram „Az élő múlt” című konferenciájára. Cél az is, hogy a könnyűzene története szempontjából emblematikus helyszínekre szánt emléktáblák közül a Zene Ünnepén avathassák az elsőt. Illetve a Zene Ünnepéhez kapcsolódóan, az NKA-val és a kultura.hu-val együttműködve a Cseh Tamás Program június 19-én roadshow-állomással, a Jogdíjbevételek Növekedését Ösztönző Alprogrammal kapcsolatos pódiumbeszélgetéssel is készül.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a közös ünneplésre.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek