New Yorkban a Déri Múzeum kincsei

Az amerikai tárlaton a világhírű hajdúsámsoni középső bronzkori kincs 12 baltája és talán az első európai bronzkardként meghatározható, gazdagon díszített kardja is látható

 

 

 

Manhattanben a mai napon nyílik meg az ISAW-ban (Institute for the Study of the Ancient World, New York University) az a nagyszabású kiállítás, amelyen a Déri Múzeum gyűjteményének kivételes tárgyait is láthatja a nagyközönség. A speciálisan szűkített tematikának ('Rituálé és Emlékezet', A Balkán és azon túl...) köszönhetően nem mindennapi összeállítás kerül a látogatók elé, mely a Balkán és Közép-Kelet-Európa neolitikumától a vaskorig terjedő időszak szakralitással összefüggő leletegyütteseinek válogatása. 

 

Az amerikai tárlaton a világhírű hajdúsámsoni középső bronzkori kincs 12 baltája és talán az első európai bronzkardként meghatározható, gazdagon díszített kardja is látható. Az értékes leletek az apai bronzkincs válogatott anyagával - köztük az unikális karddal - együtt kerültek vitrinbe. 

Ma két ország osztozik a középső bronzkor végén kialakult Felső-Tisza-vidéki-ÉNy-erdélyi bronzműves központ két névadó lelőhelyének az egykori bronzkovácsok/műhelyek elképesztő technikai tudásáról, művészi színvonaláról és ízléséről tanúskodó leletanyagain. Azonban itt, New Yorkban nem választja el őket országhatár; egymás mellett látható a két fantasztikus bronz fegyveregyüttes. 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek