Népzenei párhuzamok, fiatal tehetségek, Hit és Művészet a Cziffra Fesztiválon

Cziffra György hitvallásához hozzátartoznak a különleges, műfajokon átívelő művésztalálkozások éppúgy, mint a tehetségek felkarolása. Szenvedélyes újító volt, a határok elmosása és nyitottság jellemez

 

Műfajok Találkozása és fiatal tehetségek a Cziffra Fesztivál fókuszában

Pál István Szalonna, Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balogh Kálmán és számos fiatal tehetség lép színpadra az idei Cziffra Fesztiválon, a Cziffra György-Emlékév következő eseményein, ahol műfajok és művészek különleges találkozása nyit új kapukat a közönség számára.

 

Cziffra György hitvallásához hozzátartoznak a különleges, műfajokon átívelő művésztalálkozások éppúgy, mint a tehetségek felkarolása. Szenvedélyes újító volt, a határok elmosása és nyitottság jellemezte. Pályája csúcsán Senlis-ban telepedett le, ahol megvásárolva az épp autószerelő műhelynek használt Saint Frambourg kápolnát, azt felújítva, művészeti tehetséggondozó tevékenységbe kezdett.

 

A programsorozat művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész szerint az emlékév kiváló alkalmat teremt arra, hogy a műfajok és művészeti ágak között hidat képezzen. A klasszikus koncertek mellett a népzene és a társművészetek is helyet kaptak a programban és hallhatók lesznek a fiatal generáció tehetségeinek bemutatkozó hangversenyei is. A Cziffra Fesztivál alapítása óta kiemelt figyelmet fordít a fiatal generációkra. Rangos díjakkal, koncertlehetőséggel és ingyenes mesterkurzusokkal segíti az ifjú tehetségeket, valamint a legkisebbeknek minden évben szerveznek beavató koncerteket. A programokat a jelenlegi szabályozáshoz igazodva online közvetítéssel teszik elérhetővé.

 

A Hegyvidék Kulturális Szalonban színpadra lépnek a Cziffra Fesztivál korábbi Ifjú Tehetség-díjas művészei. Február 11-én Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű), Gyúró András (ütőhangszerek), március 6-án pedig Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét) és Sas Veronika (hegedű) koncertjét hallhatjuk. Február 11-14. között kibővült kurzuskínálattal (zongora, operaének, cimbalom) rendezik meg a Mesterakadémiát a kőbányai Kroó György Zeneiskolában, ahol ingyenes részvételt biztosítanak a szakmai zsűri által kiválasztott fiatal zenészeknek, hogy olyan művészektől tanuljanak, mint Miklósa Erika, Dráfi Kálmán és Lukács Miklós. A legkisebbek számára Eckhardt Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia tanára február 21-én híres zeneszerzők gyermekkori, vagy gyermekek számára írott zongora kompozícióiról tart hangszerbemutató koncertet.

 

Február 15-én különböző műfajok találkozásának leszünk részesei a MOMkult színpadán, ahol Pál István Szalonna prímás és Bandája mutatja be a népzene és klasszikus zene találkozásait Liszttől Bartókig, Máramarostól a Felvidékig. Négy Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas klasszikus zenész lesz a partnerük: Horti Lilla (ének), Pusker Júlia (hegedű), Kállai Ernő (hegedű) és Kovács Gergely (zongora).

Február 17-én szó lesz isteni és emberi művészetről, hitbéli alkotásról, művészi hitvallásról. Rudolf Péter színművész, Kozma Imre Atya katolikus pap és Balázs János zongoraművész találkoznak a MOMkult színpadán, hogy Bősze Ádám zenetörténész vezetésével kísérletet tegyenek hit és művészet kapcsolódásainak feltárására. Az estet Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomjátéka színesíti.

A részletekről és a további programokról a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak

A Cziffra Fesztivál programajánlója:

 

Február 11-14. Cziffra Fesztivál Mesterakadémia - kőbányai Kroó György Zeneiskola

Miklósa Erika (ének), Dráfi Kálmán (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) kurzusa

A mesterkurzusok látogatása a pandémia miatt csak a kurzus résztvevői számára megengedett.

A Mesterakadémia a Kőbányai Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Február 11. (17.00) Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasainak koncertje 1.

Közreműködik: Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű), Gyúró András (ütőhangszerek)

A koncertet online, díjtalanul közvetítjük a cziffra100.com weboldalon a Hegyvidék Kulturális Szalonból.

Részletek és műsor: https://cziffrafesztival.hu/events/folszallott-a-pava-variacioi-a-karpat-medencebol/

 

Február 15. (19.30) Fölszállott a Páva variációi a Kárpát-medencéből - Pál István Szalonna és Bandája és a Cziffra Fesztivál díjazottjai

Közreműködik: Horti Lilla (ének), Kállai Ernő (hegedű), Kovács Gergely (zongora), Pál Eszter (ének), Pál István Szalonna és BandájaPusker Júlia (hegedű), Balázs János (zongora)

Meghívott vendégek: Nyitrai Tamás (hegedű), Pálházi Bence (hegedű)

Műsorvezető: Becze Szilvia

A koncertet online díjtalanul közvetítjük a cziffra100.com weboldalon a MOMkultból.

Részletek és műsor: https://cziffrafesztival.hu/events/folszallott-a-pava-variacioi-a-karpat-medencebol/

 

Február 17. (19.30) Hit-Művészet

Rudolf Péter színművész, Kozma Imre atya katolikus pap és Balázs János zongoraművész beszélgetése

Cimbalmon közreműködik: Balogh Kálmán és Lukács Miklós, házigazda: Bősze Ádám zenetörténész

Az estet online díjtalanul közvetítjük a cziffra100.com weboldalon a MOMkultból.

Részletek: https://cziffrafesztival.hu/events/hit-muveszet-2/

 

Február 21. (10:30) Hangszerbemutató koncert gyerekeknek - Eckhardt Gábor zongoraművész

„Amikor én még kissrác voltam..." - avagy gyermekszerzők, gyermekzenék

A programot online díjtalanul közvetítjük a cziffra100.com weboldalon a MOMkultból.

Részletek: https://cziffrafesztival.hu/events/hangszerbemutato-koncert-gyerekeknek-eckhardt-gabor/

 

Március 6. (17.00-19.00) Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasainak koncertje 2.

Közreműködik: Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét), Sas Veronika (hegedű)

A koncertet online díjtalanul közvetítjük a cziffra100.com weboldalon a Hegyvidék Kulturális Szalonból.

Részletek és műsor: https://cziffrafesztival.hu/events/a-cziffra-fesztival-ifju-tehetseg-dijasainak-koncertje-2/

 

A további programok a cziffra100.com weboldalon.

 

A Cziffra György-Emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. A Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, UNESCO, Várkonyi Attila FastVentures, Hegyvidéki Önkormányzat, valamint a X., a XIII. és a XXII. Kerületi Önkormányzat. Az Emlékév programja Magyarországon a Müpa, a MOMkult, a Zeneakadémia, a Filharmónia Magyarország Kht., a Magyar Művészeti Akadémia, a VeszprémFest és további 30 partner, külföldön a Fondation Cziffra, a francia Productions Internationales Albert Sarfati és a londoni HarrisonParrott művészügynökségek, a Nizzai Operaház, az Orchestre de Paris és a genfi Viktoria Hall együttműködésével jön létre.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek