NEM HAGYTAK NYOMOKAT (16)

Premier előtt az Oscar-nevezett lengyel film közönségtalálkozóval az Urániában

 


A Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Nem hagytak nyomokat az Európai Moziéjszaka keretében premier előtt látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A mostanra Oscar-nevezett lengyel film főszereplője, Tomasz Zietek megtiszteli az eseményt jelenlétével, és örömmel válaszol a nézők kérdéseire a filmvetítés után.


A közönségtalálkozós vetítés december 6-án 19:00-kor ingyenesen látogatható, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Itt lehet rá jegyeket foglalni.

 

Nem hagytak nyomokat a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, Lengyelország pedig ezt az alkotást nevezte a 2022-es Oscar-díjra a legjobb nemzetközi film kategóriájába. A megtörtént eseményeket feldolgozó alkotás az 1980-as évek lengyelországi rendőri brutalitásról mesél, egyetlen tragikus eseményre fókuszálva. Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is. Az őt megformáló Tomasz Zietek lebilincselő, érzékeny játéka közel engedi hozzánk az ellehetetlenített helyzetbe kényszerített civileket, akik az igazságért küzdenek az állam erejével szemben.
 
Zietek bár nem élt még ekkor, nem ismeretlen számára ez a történelmi időszak. 2019-ben A lengyel Hüakinthosz című filmben egy rendőrt alakított, aki egy melegközösségben elkövetetett gyilkosság után nyomoz az 1980-as évek kommunista Lengyelországában. Zietek a hazájában nagy elismerésnek örvend, láthattuk az Oscar-díjra jelölt Corpus Chrisitiben, és feltűnt a Lángoló világ című, második világháború idején játszódó angol drámasorozatban is.
 
Zietek maga is lázadó, szabadszellemű, akárcsak a Nem hagytak nyomokat főhőse. Filmes szerepeiben hű elveihez, emellett elmélyülten foglalkozik zenével. Különböző zenekari formációk kötődnek a nevéhez, úgy mint a kísérleti jazzt játszó Pink Freud és Mitch & Mitch, illetve az alternatív rockban utazó Dick4Dick, vagy a '60-as évek pszichedelikus rockját idéző The Fruitcakes.

Az Európai Moziéjszaka a Kreatív Európa MEDIA támogatásával valósul meg, társszervezője az Europa Cinemas. Az Uránia Nemzeti Filmszínház eseményének együttműködő partnere a Mozinet mellett a budapesti Lengyel Intézet.


Nem hagytak nyomokat 2022-ben kerül a mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában. 

 

Fotó: Photo©Łukasz B±k.jpg

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Életfolyamatok