Néhány szó a könyvemről, IV. Béla királyunkról és a Jóistenről

Amatőr könyvszerkesztő, hályogkovácsszerű íróféle tanulságos története

 


Két év telt el első könyvem megjelenése óta. Ezen idő alatt született - zömmel vidám szösszeneteim - búvó patakként szöktek meg sokak által nem komplettnek tartott szürkeállományom vízzel borított részéről. Ezek először csermelyekké alakultak, amik később kis patakokba egyesültek, majd végül egy folyóvá duzzadtak, amit egy - nevezzük így második könyvemet - víztározóban fogtam fel. Ezt a vizet ajánlom most föl, az arra járó fáradt, búvalbélelt vándornak, hogy merítve a vízgyűjtőből felfrissülést nyerjen. Nem nagy ez a medence, 50 vödör víz fért el benne. Bővítéséről, vagy idegenforgalmi látványossággá alakításáról a sok pénzbe kerülő reklám hiány miatt, egyelőre szó sem lehet. Bizony sok a gondokkal küzdő ember, akik bizony igénybe vették a szolgáltatást, és ma már csak a medence fenekén látható 2-3 vödörnyi hűsítő.

Ezek után érdemes néhány szóval megemlíteni a könyv elkészültének történetét. Nem szégyellem bevallani, mi alacsony nyugdíjból élők vagyunk és hosszú ideig nincs is készpénz a kezeink között. (mert mindent kártyával fizetünk.). Bár sokakat érint ez a téma, nem szeretnék a részletekbe belemenni. Ettől szép az élet, amikor nyugdíj fizetés beérkezése előtt izgatottan figyeli az ember, ki nyeri a versenyt, a töménytelen beérkező különféle számla, vagy a pénzünk, amihez felmentő seregként csatlakozik az újabb havi nyugdíj. Ilyen körülmények között szóba se jöhetett volna a könyvem kiadása. Szerencsére régi-régi - Európa gazdagabb, északi részén élő és szintén humorista barátom- megszponzorálta a minimálisan szükséges pénzt. Szegény ember vízzel főz alapon, le kellett a könyv előállításához szükséges költségeket nyirbálni. Ez csak úgy sikerülhetett, hogy hályogkovácsként magamra vállaltam a könyv borítójának megtervezését, tördelését, és lektorálását. Mindezeket pdf kiterjesztésű írásban kellett elküldeni, amiről köztudott, hogy nem editálható, változtatható. Karácsony előtt jártunk, ezért nem volt közönbös, mikor kerül piacra a könyv, siettem, és beigazolódott a mondás, hamar munka ritkán jó, csak a kész példány átolvasásakor észleltem, hogy 2 helyen elcsúszott a sor, és a tartalomjegyzékbe is belekerült 2 hiba. Nem voltunk restek, és az Igenemmel nekiálltunk, és művészi kivitelben kijavítottuk az 50 könyvet. Most, hogy lecsendesültek a készítés izgalmai, ajánlatot kértem a kiadótól, mennyiért javítaná ki a hibákat? A válaszlevélben volt egy rossz dolog, újra kell szerkeszteni az irományt és ha ez megvan -jön a még rosszabb - 50 példányt kell rendelni belőle. Okulásul, most mellékelem a hirtelen felindulásból írt válaszlevelemet.

 

--------------------------------------------------------------------------Kedves T. V.!

Ne haragudjon, hogy csak most reflektálok az árajánlatukra, de el kellett telni néhány napnak ahhoz, hogy az árajánlat olvasása utáni zaklatott idegállapotom ismét a régi legyen. 50 példány... Most értettem meg, milyen érzése lehetett IV. Béla királyunknak, amikor megpillantotta az országba betörő óriási létszámú tatár hordát. Első gondolata az volt, hová fog elhelyezni ennyi hadifoglyot? Valószínűleg ez a gond foglalkoztatta a tatárokat is, mert nem ejtettek hadifoglyot, könyörtelenül felgyújtva a falvakat lemészárolták az útjukba kerülőket. Így okafogyottá vált királyunk problémája, aki erre elment a dalmát tengerpartra nyaralni.

Na már most! Királyunk gondjait magamra véve első sorban siralmas anyagi helyzetemre, és a kedvezőtlen téli időpontra gondolva a dalmáciai út törölve. Ami a könyvek elolvasás nélküli felgyújtását illeti, (elolvasás után még talán magyarázható) az ilyesmi mai megosztott társadalmunkban is mélyen elítélt tett lenne, bár mindjárt spontán kialakulnának az égetést követelő- és ellenző csoportok. Bizonyára kiváltaná a környezetvédők haragját is, ami nem semmi, gondoljunk csak a Tubes hegyre!

Azért vizsgáljuk meg az esetleges hasznosításukat! Fölmerülhet az árvíztől ma is fenyegetett edelényi gátba való beépítése. Mivel ez kb. 2 vödörnyi homokot helyettesítene, az önkormányzat komoly felelőségre vonásra számíthatna, a semmivel nem indokolható szállítási többlet-költségek miatt. Elvetve!

Házilagos felhasználást is nehéz találni, mert kispárnának alkalmazva kicsi és vékony, bicegő asztalok és székek billegésének megakadályozására túl széles.

Kezeimet tördelve az ég felé emeltem a tekintetemet: Uram, Uram! Mivel érdemeltem ki ezt a csapást. Csodák-csodája hirtelen olyan menydörgő hangot hallottam, hogy térdre kellett borulnom, és a következő szózatot hallottam: Gyarló ember! Most fordulsz hozzám kezedet tördelve kegyelemért? Ezt akkor kellett volna, amikor a szöveget tördelted! Most az egyszer még segítek neked! - hallottam. Amikor kinyitottam az áhítattól csukva tartott szemeimet lángoló betűkkel a következő feliratot láttam az égbolton: sérék-talnájarÁ . Hálás szívvel köszöntem meg az Úrnak a megbocsájtó szép üzenetet, mely megmutatta az egyetlen számomra létező kiutat: visszavonom az ajánlatkérésemet.

Bár már csak 3 db könyvem maradt, egyelőre 10 db Bookline-os többletpéldányban gondolkoztam. Továbbra is nagy bizalommal, elismerve kitűnő munkájukat, pótrendeléssel fogom a jelentkező igényt Önök felé továbbítani, vállalva a penitenciát, a hibák kézzel való utánjavítását.
--------------------------------------------------------------------------Hát most itt állunk! Köszönöm azon acélos idegekkel rendelkező olvasóim elszántságát és türelmét, akiknek sikerült az olvasásban kis írásomnak a végére elérni.

Mély tisztelettel Andor

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Eliza Beth
#8. 2011. január 20. 07:10
Milyen írást hoztam én? :-))
előzmény: szerkesztőség hozzászólása, 2011. január 19. 21:18
szerkesztőség
#7. 2011. január 19. 21:18
Ez így van sajnos. De jó, hogy hoztad az írást.
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2011. január 18. 19:42
andor
#6. 2011. január 19. 21:13
Kedves látogatóim!
Köszönöm a pozitív kisugárzású hozzászólásaitokat, mindig nagy hajtóerő, biztatás, hogy kitaláljak egy újat.
Majd igyexem, hogy ne okozzak csalódást!

Andor
előzmény: Mara hozzászólása, 2011. január 18. 12:30
Döme Zsuzsa
#5. 2011. január 18. 21:10
A cikk jó, s minden bizonnyal az a könyv is. Bizony, ezt a témát közösen és alaposan is megvitathatnánk, hiszen mindannyian kerültünk vagy kerülünk kapcsolatba kiadókkal. Régóta foglalkoztat, vajon létezik-e Magyarországon olyan könyvkiadó, amely nemcsak a piaci szempontokat veszi figyelembe.
katuska
#4. 2011. január 18. 20:58
Jaaaj, Andy, de örülök Neked!
Eliza Beth
#3. 2011. január 18. 19:42
De rég jártál erre, Andor!
Nagyszerűen tudod humorba fojtani a keserűségedet.
Naná, hogy végigolvastam, hiszen én is ilyesmi előtt állok...
Mara
#2. 2011. január 18. 12:30
Gratulálok! Ötletes és szórakoztatóan sajnálatos tényfeltárás.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek