Mohay Miklós: Aranyszájú Szent János liturgiája: ősbemutató 2020. december 12. 12:00

Túlzás nélkül állítható, hogy rendkívüli magyar zenetörténeti eseményre kerül sor december 12-én, szombaton 12 órakor Budapesten, a Rózsák terei Görögkatolikus Templomban

 

 

Mohay Miklós ószláv nyelvű Aranyszájú Szent János liturgiáját mutatja be a Szent Efrém Férfikar, görögkatolikus szent liturgián, melyet Dobos András atya, a Nyíregyházi Papnevelő Intézet rektora mutat be. Utoljára 100 évvel ezelőtt született teljes ószláv nyelvű férfikari szent liturgia, Kárpátalján, egyházunk nagy pap-komponistája, Boksay János tollából. Mohay Miklós a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, hívő római katolikus zeneszerző, akit már sok éve foglalkoztat a keleti szent liturgia zenei megfogalmazása, s ezt a nagyszabású művét a Szent Efrém Férfikarnak és művészeti vezetőjének, Bubnó Tamásnak ajánlotta.
A kompozíció bemutatását a Magyar Művészeti Akadémia támogatása teszi lehetővé. Tekintettel a rendkívüli helyzetre, a nyilvánosan végzett szent liturgia rögzítésre is kerül, s a Szent Efrém Férfikar az ősbemutató után közzéteszi a világhálón, hogy minden érdeklődő számára elérhető legyen ez a magyar zenetörténeti különlegesség.
Bővebben a műről itt lehet olvasni.
 
ÓSZLÁV NYELVŰ GÖRÖGKATOLIKUS SZENT LITURGIÁRA
AZ ISTENSZÜLŐ OLTALMA GÖRÖGKATOLIKUS TEMPLOMBA
(BUDAPEST VII. RÓZSÁK TERE)
 
2020. DECEMBER 12-ÉN, SZOMBATON 12 ÓRAKOR
 
A SZENT LITURGIÁT BEMUTATJA DOBOS ANDRÁS ATYA,
A NYÍREGYHÁZI PAPNEVELŐ INTÉZET REKTORA
 
AZ ISTENTISZTELETEN ŐSBEMUTATÓKÉNT HANGZIK EL
 
MOHAY MIKLÓS:
БОЖЕСТВЕННАЯ ЛИТУРГИЯ СВЯТОГО ИОАННА ЗЛАТОУСТА
[ARANYSZÁJÚ SZENT JÁNOS LITURGIÁJA]
 
ELŐADJA A SZENT EFRÉM FÉRFIKAR
MŰVÉSZETI VEZETŐ: BUBNÓ TAMÁS
 
Mohay Miklós ószláv nyelvű, húsztételes kórusciklusát a Szent Efrém Férfikar és művészeti vezetője, Bubnó Tamás számára írta és ajánlotta. E nagyszabású mű előtt utoljára éppen 100 évvel ezelőtt, 1920-ban született teljes ószláv nyelvű férfikari szent liturgia, Kárpátalján, a görögkatolikus egyház nagy pap-komponistája, Boksay János tollából.
A most megszólaló mintegy 70 perces kompozíció bemutatását a Magyar Művészeti Akadémia támogatása teszi lehetővé. A szent liturgián lehetséges a személyes részvétel, az általános járványügyi szabályok betartásával. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a nyilvánosan végzett szent liturgiát rögzítik. A felvételt a Szent Efrém Férfikar az ősbemutató után közzéteszi a világhálón, hogy az minden érdeklődő számára elérhető legyen.
A liturgia ősbemutatóját az MMA támogatja.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek