MMA Kiadó könyvheti benutató

****
Bemutatásra kerülő könyvek● Buglya Sándor (szerk.): 100 magyar dokumentumfilm A kötet a magyar dokumentumfilm-termés szubjektív válogatásán nyugszik, a kiválasztott műveket kalauz jelleggel, recenzió-, forgatókönyv- és interjúrészletekkel hozza újra közel az olvasókhoz, nézőkhöz.
● Sturcz János: Dante Pokla maAz impozáns album egy esszébe ágyazott képzőművészeti túlvilágjárás, ahol Baksai József, Gaál József és Szurcsik József a pokol modern képeivel, Lovas Ilona a felemelkedés alkotásaival válik kalauzunkká.
● Ablonczy László: Béres Ilona Felsorolhatatlan színpadi szerep, temérdek játékfilm, tévéfilm és szinkron, megannyi legendás színész- és pályatárs. Az MMA Kiadó impozáns albuma az idén nyolcvanéves Béres Ilona előtt tiszteleg.
● N. Pál József: „Ha reménytelen a Lehetetlen..." (válogatott tanulmányok)N. Pál József az elmúlt száz év vetületében esszék és recenziók sorában keresi a választ arra: miként lehet embernek maradni a történelem szorításában - hiszen a nemzet sorsa irodalmából érthető meg igazán.
● Szilágyi István: Agancsbozót Szilágyi István 1990-ben megjelent regényének újbóli kiadása jelentős lépés a kiváló erdélyi író életműkiadásában. Hogy ellenutópia vagy fantasztikus-mitologikus regény, esetleg a kisebbségi lét sorskérdéseket felvető parabolája-e, az olvasó hivatott eldönteni.
● Fekete Vince: Szilágyi István (képes interjúkötet)Egy szinte teljes, de máig gazdagodó élet és életmű ívét rajzolja meg Fekete Vince interjúkötete. Szilágyi István személyes hangja mellett mintegy száz fotó eleveníti meg az írót, szerkesztőt, apát - az embert.
● Szunyoghy András: Rézmetszés A könyv hiánypótló jelleggel tekinti át e sokszorosító művészeti eljárás sok száz éves történetét, és ad gyakorlati tanácsokat, miként lehet otthonunk egy szegletét igazi rézmetszőműhellyé varázsolni.
● Sümegi György: Tehát ez a háború? Hat haditudósító képzőművész a Donnál A gazdagon illusztrált, eredeti fotókat, festményeket, grafikákat és dokumentumokat felvonultató kötet hét olyan képzőművésznek - köztük a később világhírűvé váló Szalay Lajosnak - állít emléket, akik a II. világháború során haditudósítóként járták meg a keleti frontot.


● Papp Endre: Cs. Szabó LászlóPapp Endre monográfiája megkísérli összefoglalni és összefüggéseiben láttatni egy végtelen horizontú író-esszéista, Cs. Szabó László munkásságát. Sikerrel teszi: kötete életműsorozatunk méltó értelmezője. 
● Cs. Szabó László: Doveri átkelés / Magyar néző / Fegyveres EurópaHelyzetkép, útirajz, útinapló - egyre megy: Cs. Szabó László a háborgó történelem és a forrongó Európa bebarangolásakor is az egyetemes szellem nevében és védelmében ír. Nem is akar, nem is tud másképp.
● Márkus Béla: Cseres Tibor A Hideg napok és Parázna szobrok szerzője a közelmúlt egyik legjelentősebb történelmi regényírója. Márkus Béla monográfiája összefoglalja és értelmezi az életművet, új lendületet ad a megtorpant recepciónak.
● Gál Sándor: Csillagromok (válogatott versek)A válogatás a költő életében megjelent kötetek sorrendjét követi, ezen belül a legerősebb visszhangot kiváltó, kanonizált alkotások sorjáznak egymás után, kirajzolva a lírikus Gál Sándor (1937-2021) pályaívét.
● Karen Sztyepanjan: Shakespeare, Bahtyin és Dosztojevszkij: hősök és szerzők a kiterjesztett valóságbanKaren Sztyepanjan irodalomtudományi kuriózumként is forgatható munkája először veti össze a nagy angol drámaíró és az orosz regényíró teljes művészi hagyatékát, beleértve Dosztojevszkij leveleit, jegyzetfüzeteit és publicisztikáját is. A legendás orosz irodalmár, M. M. Bahtyin tudományos munkáit alapul véve vizsgálja és elemzi a két alkotózseni munkássága közötti művészi áthallásokat, járja körbe viszonyukat valláshoz és mutat rá alkotói munkamódszereik találkozási pontjaira.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek