Mennyi érnek a Csináld magad könyvek?

Sokkal inkább iránytű, mint térkép!

 

Az internetet böngészve se szeri se száma az olyan modern kézikönyveknek, amelyek szerint igazi öröm lehet az otthon végzett barkácsolás. A „csináld magad" könyvek segítségével ráadásul önmagunk is megoldhatjuk a legkülönbözőbb - sok esetben szakmai előképzettséget is igénylő - feladatokat. Használatuk esetén nem kell iparosra, szerelőre és más egyéb szakemberre várni.

De valóban könnyen és profi módon elvégezhetjük saját kezűleg a „csináld magad" kézikönyvek útmutatásainak felhasználásával a kisebb-nagyobb javítási, felújítási, berendezési munkákat? Pontos és valóban közérthető útbaigazítást kaphatunk segítségükkel a hibátlan falfestéshez, különböző famunkákhoz, esetleg otthonunk átalakításához? Cikkünkben elsősorban ezekre kerestük a választ!

 

Sokkal inkább iránytű, mint térkép!

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy önmagában már „csináld magad" kifejezés is azt az amatőr tevékenységet jelenti, melynek során általában szakmai tudást igénylő tevékenységekbe vágunk szakszerű segítség nélkül!  A „csináld magad" könyvek használatát természetesen számtalan tényező motiválhatja. Lehetnek elsősorban költséghatékonysági okai, vagyis egy konkrét termék hozzáférhetőségének hiánya, a kapható termék nem megfelelő minősége, egy már meglévő termék átalakításának szándéka és testre szabása, ritkábban az egyéniség erősítése. A „csináld magad" könyveket használók többsége kevésbé van tisztában azzal, hogy bár ezek a kiadványok gyakran aránytalanul sokat ígérnek, nem érdemes szélsőséges elvárásokkal belevágni a használatukba, azt remélve, hogy a gyakran összetett feladatok elvégzését igénylő munkafolyamatok betartása után a megoldás az utolsó oldalon adja magát és „kitárt karokkal" vár ránk. A „csináld magad" könyvek a legtöbb esetben bár rendkívül hasznosak lehetnek, amennyire megerősíthetnek egy-egy munkafolyamat elvégzésében, vagy alapanyag kiválasztása során, ugyanúgy el is bizonytalaníthatnak bennünket tanácsaikkal. Nem állíthatjuk tehát egyértelműen azt, hogy minden szakmai ismeretet, kézügyességet és alapanyag-ismeretet nélkülözve könnyen meg lehet tanulni vakolni, CO-val hegeszteni, festeni az ilyen típusú könyvekből.

 

Nézzünk néhány konkrét példát!

A napjainkban egyre divatosabb „csináld magad" mozgalom természetesen nem hagyta érintetlenül a lakásfestés világát sem. Annak ellenére, hogy a „Színezd újra az otthonod! - A lakásfestés nagy kézikönyve" című kiadványokhoz hasonló „csináld magad" könyvekben foglalt iránymutatásokat megfogadva a munkát elméletileg bárki el tudja végezni, illetve a látványosan illusztrált kézikönyv választ ad a falak színének kiválasztásától a festék- és eszközvásárláson át a falfestési alaptechnikákig, aligha tudja lapjain precízen elsajátíttatni olvasójával azokat a mesterfogásokat és mozdulatokat, melyek a valóban tökéletesen festett falfelületekhez elengedhetetlenek. Hasonló a helyzet a burkolás házi kivitelezését ajánló olyan kézikönyvekkel is, mint amilyet az Erich H. Heimann „Hidegburkolás lépésről lépésre" címmel a közelmúltban napvilágot látott „csináld magad" kézikönyvei jelentenek. Bár a hasonló kiadványok a gyakorlatban már számtalanszor kipróbált, hasznos ötleteken és mesterfogásokon keresztül mutatják be, mit hogyan csináljunk és valóban precízen lépésekre bontva, ábrákkal és szöveges részekkel ismertetik meg az egyes műveleteket, szintén nem képesek azoknak a szakmai fogásoknak az átadására, amelyeket a burkolás során egyrészt saját kárunkon keresztül leszünk kénytelenek megtanulni, másrészt, amelyek az esetek többségében bizony nem csekély időráfordítást jelentenek.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek