Megjelent a Cimborák - Nádi szélben DVD-n

A MaNDA gondozásában jelent meg a 100 éve született Homoki-Nagy István talán legismertebb természetfilmje, a Cimborák - Nádi szélben.

 

Kalandozás a nádasban

 

 

A MaNDA gondozásában jelent meg a 100 éve született Homoki-Nagy István talán legismertebb természetfilmje, a Cimborák - Nádi szélben. A klasszikus filmalkotás immár a harmadik a Természetfilm gyöngyszemei sorozatban a szintén Homoki rendezte Gyöngyvirágtól lombhullásig és Kollányi Ágoston örökbecsűje, a Noé bárkái után.

 

Repülőgép zuhan a nádas felett, három ejtőernyős doboz hagyja el a füstölgő járművet. A dobozok vadászkiállításra igyekvő állatokat rejtenek. Fickó, a vizsla, Pletyka, az apró tacskó valamint Nimród, az idomított héja kényszerleszállása a film kezdő képsora. Hogyan találják fel magukat a nádasban, lesz-e mit enniük, milyen kalandok érik őket, hazajutnak-e valaha ebből a furcsa, saját természeti törvényeit követő világból?

Az 1958-ban, 4 évnyi előkészület után bemutatott alkotás óriási sikert aratott a filmszínházakban és később a televízió képernyője előtt is. A Cimborák méltó folytatása volt Homoki 1950 óta készülő, egyre gazdagabb kiállítású filmjeinek, ráadásul a kedves kerettörténet új rajongókat is szerzett a természetfilmnek. Több mint fél évszázad után is izgalmas és lebilincselő végiggondolni, miként tudta a rendező és legközelebbi állandó munkatársa, egyben felesége, Zsoldos Éva összeilleszteni a fiktív kerettörténetet a különböző vadon élő állatok mozgásával, szokásaival.

A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kedves illetve tanulságos képsorok a ma már kissé meghökkentő narráció mellett is elevenek. Varázslatos, mára jelentősen megváltozott tájakat, a mindennapokban szinte sosem látható állatokat tár elénk Homoki filmje, sőt a hagyományos viseletben és felszereléssel elénk lépő halász alakja a tájjal együtt élő s lélegző embert is bemutatja, néprajzi elemeket csempészve a sokrétű történetbe.

A Cimborák - Nádi szélben váratlan, tragikus befejezése akár szimbolikus jelentőségű is lehetett bemutatója idején, két évvel az elbukott forradalom után, de a film elsősorban igaz himnusz és főhajtás a természet erői, kisebb-nagyobb élőlényei előtt játékos, oldott és a mai nézők számára is fogyasztható formában.

A DVD kiadás a digitálisan felújított film mellett egy igen különleges csemegével is szolgál. Rácz Gábor, a 12 hónap az erdőn című alkotás rendezője beszél a Homoki-Nagy István társaságában szerzett élményeiről és a természetfilmezés hőskorának ma már távolinak s meseszerűnek tűnő nehézségeiről.

 

Cimborák - Nádi szélben. Színes magyar természetfilm, 1958, 77 perc.

Rendező-forgatókönyvíró-operatőr: Homoki-Nagy István.

 

Részlet a filmből:


 

Részlet az extraanyagból:


 

www.mandarchiv.hu

A MaNDA DVD-kiadványainak listája:

http://mandarchiv.hu/cikk/816/Megjelent_DVDkiadvanyaink

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

A sárkány, a fiú és az erdő