MEGJELENT Arató zenekar: Vízmelléki prímások

Az Arató zenekar hiánypótló albumot jelentetett meg a Fonónál, ritkán játszott legendás prímásokat idéznek meg a Kis-Küküllő mentéről.

 

 

FA-452

2020, Fonó

5998048545223

 

Felső- és közép vízmelléki népzene

 

 

 

"„Dumnezeu", „Leves", „Cilika", „Csángáló", „Mutis". Ezeket a ragadványneveket, a Szászcsávási zenekar világot járt tagjait már a legifjabb amatőr táncházasok is ismerik, ráadásul a csávásiakról megszámlálhatatlan eredeti és revival felvétel készült már, a térségben azonban akadtak még más értékes és egyedi hangzásvilágú muzsikusok, akik kevéssé ismertek.

Lemezünk a Vízmelléken egykor élt zenekarok játékrepertoárjából válogat, a megidézett prímások játékstílusát, egyéni dallammegoldásait, variációit mutatja be.

Prímásunk, Luca a lemez megálmodásakor ezeket a periférián lévő prímásokat, úgymint a héderfáji Káló „Cuppa" József, a bonyhai Bolha Zoltán, a vámosgálfalvi Fagyula János „Gyurica" és az ádámosi Kozák József „Ţăr" szerette volna megmutatni. Azzal a küldetéstudattal és céllal kutatta a lemez zenei anyagát, hogy ne a legismertebb mestereket és dallamokat válogassa össze, hanem azokat, akiket nem divat játszani.

Reméljük, egy pár pillanatra meg tudtuk idézni a Vízmellék (Kis-Küküllő mente) egykori hangzásvilágát, és talán elértük azt is, hogy - a csávásiak érdemeit nem elvitatva - ismerősen csengjenek ezek a nevek is: „Cuppa", „Bolha", „Gyurica", „Ţăr"." (Sándor István)

 

A Fonó webboltban itt érhető el az album: http://webbolt.fono.hu/hu/arato.vizmelleki

Egy szám a lemezről itt: https://www.youtube.com/watch?v=KxoVMp0GIcM&feature=youtu.be

 

Közreműködnek:

TÓTH LUCA RÉKA hegedű, ének, fütty

SÁNDOR ISTVÁN kontra, prímkontra, tánc

IFJ. FÖLDESI JÁNOS nagybőgő

 

Vendégművészek:

HETÉNYI MILÁN ének

LIBER ENDRE cimbalom

 

 

1. Sűrű verbunk (Héderfája) 04:14

2. Katonakísérő, lassú, gyorscsárdás és szökő

(Héderfája) 09:02

3. Hajnal (Ádámos) 03:22

4. Féloláhos és székelyverbunk (Ádámos) 04:04

5. Zsíros (Ádámos) 03:06

6. Keserves, lassú, gyorscsárdás és féloláhos (Vámosgálfalva) 9:38

7. Feketeszárú cseresznye... 02:14

8. Sűrű verbunk (Vámosgálfalva) 02:50

9. Cigánykeserves (Héderfája) 03:55

10. Lassú, gyorscsárdás és szökő (Héderfája) 03:27

11. Sűrű verbunk, székelyverbunk, gyorscsárdás (Bonyha) 08:15

12. Az én pontozóm 01:12

Összidő: 55:20

 

Készült a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programjának támogatásával.Hangmérnök: Glaser Péter, Zenei rendező: Tóth Luca Réka, Fotó: Mészáros Gábor, Papp Kornél, Váradi Levente, Archív képek: Magyar Néprajzi Múzeum, Hagyományok Háza, Folklórdokumentációs Archívum (Halmos Béla hagyaték), Vass Mária családi fényképe. Grafika: Kaszás Vera, Fordítás: Kelemen Zoltán, Felvétel, keverés és mastering: River House Stúdió, Szigetszentmiklós 2020, kiadó: Fonó

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek