MEGGYALÁZOTT DEMOKRÁCIA szabadtéri fotókiállítás 2021. október 22. november 12.

A Magyar Nemzeti Múzeum a 2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján történt véres eseményekre a múzeum kerítésén elhelyezett fotókiállítással emlékezik

 

A 35 tabló a Múzeum körúti, a Bródy Sándor utcai, illetve a Múzeum utcai oldalon azt mutatja be, hogy az ünnepi nagygyűlés végén erőszakos és jogsértő tömegoszlatást hajtottak végre az azonosító szám nélküli, maszkos rendőrök. Állig felfegyverkezve paprikaspray-vel, gumilövedékekkel támadtak az ünneplő, védtelen emberekre, civilekre, járókelőkre.
2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján, Budapesten a forradalom emlékét beszennyezve, az egész nemzet lelkét megsebezve a regnáló posztkommunista hatalom rátámadt az ünneplő közösségre. A magyar emberektől elvette:
  • a demokráciába vetett hitet,
  • 1956 vágyának beteljesülését, hogy legyen végre szabad országunk,
  • a forradalom hőseire való emlékezés lehetőségét, méltóságát,
  • a békés állampolgárok gyülekezési jogát, a szabad véleménynyilvánítás jogát,
  • a szabadság- és biztonságérzetet,
  • a szemük világát

 

Lovasrohamot indítottak, kardlapoztak, viperával verték az embereket, indokolatlan közelségből lövéseket adtak le testre, fejre, életre szóló vakságot okozva a gumilövedékekkel. Az embertelen bánásmód folytatódott a fogdában. A jogtalanul előállítottakat borzalmas körülmények között kínozták.
A közelmúlt történelmi eseményeinek megismertetése is feladata a Magyar Nemzeti Múzeumnak, ezért vállalkozott az 50. évfordulón készült fényképek bemutatására.

 

Kép: A Magyar Nemzeti Múzeum a „Meggyalázott demokrácia” című fotókiállítása 
Fotó: Jaksity Iván, Magyar Nemzeti Múzeum


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek