Másság - a fiatalok szemével U26 Vitaszínház a djuice U26 clubshop-ban

Egyes kultúrák megtűrték, mások tiltották és üldözték. Nem könnyű felvállalni, de titkolni sem éri meg.

A homoszexualitás még ma is sokszor tabu, így itt az ideje, hogy az U26 Vitaszínház műsorra tűzze és kivesézze ezt a témát is. Az érdeklődő fiatalok és a Kerekasztal Színház társulat tagjai a beszélgetésre várják Bery-t, aki egyike azon kevés hazai közszereplőnek, aki felvállalta másságát, valamint a Szimpozion Egyesület képviselőit, akik a „Bújj elő" kampány megindításával szeretnének segítséget nyújtani fiatal homoszexuális társaiknak.

 

Az U26 Vitaszínház rendszeresen olyan témák megbeszélésre hívja össze az érdeklődő fiatalokat, amelyek igazán megosztják a fiatalság véleményét. A soron következő alkalommal megint darázsfészekbe nyúlnak a szervezők, hiszen valószínűleg komoly indulatokat és megingathatatlannak tűnő véleményeket hallhatunk minkét oldalról olyan, nem egyértelműen megválaszolható kérdésekre, mint: Honnan ered a homoszexualitás? Tanult vagy öröklött magatartásforma-e? Felelőssé tehető valaki érte? Csupán egy választás lenne, vagy divat? Hogyan fogadjuk el meleg barátainkat? El kell-e fogadni egyáltalán? Kizáró ok lehet az élet bizonyos területein, például gyermekvállalás esetén a homoszexualitás? Megér ez a kérdés ekkora felhajtást? Igen.

 

Ami a legfontosabb dolog, hogy a megfelelő és stabil énkép teheti a fiatalokat alkalmassá arra, hogy felfedezzék azokat a vonásokat, amelyekben mások, mint a többiek. A fiatalok egyszerre félnek attól, hogy belesimulva a környezetükbe elveszthetik egyedi vonásaikat és attól, hogy túlságosan is különböznek társaiktól. Éppen az „elvegyülni és kiválni" igénye közötti feszültség adja ennek az életkornak a sajátos dinamikáját. S ez az a dinamika, amely lehetőséget nyújthat arra, hogy a moralizálásra általában hajlamos kamasz elgondolkodjon a másokhoz, a mássághoz való saját viszonyán, felülvizsgálja kapcsolódó értékrendjét, magatartását. Ebben nyújt segítséget a Szimpozion Egyesület is, mely inkább egy baráti társaságnak mondható. A „Bújj elő" kampány megindításával szeretnének segítséget nyújtani homoszexuális társaiknak ahhoz, hogy képesek legyenek felvállalni másságukat. Emellett másik kiemelkedő törekvésük, hogy a magyarok többségének toleranciaszintjét növeljék a másság iránt. Mindkettő nagyon nehéz és kitartást igénylő feladat.    

 

Egy nemzedékkel ezelőtt a fiatalok egyetemista koruk előtt nemigen vállalták nyíltan másságukat. Most azonban egyre korábban, gyakran már kisiskolásként bevallják, hogy az azonos neműekhez vonzódnak. A coming out után sok gyerek öltözködésével is kinyilvánítja szexuális beállítottságát. Vajon jobban elfogadná a társadalom őket, ha nem akarnák ennyire nyíltan megmutatni azt, hogy ők mások? Hogyan tud segíteni egy homoszexuális beállítottságú fiatal társainak, hogy őt tényleg elfogadják? Rengeteg kérdés, remélhetőleg sokkal több válasz várható az év utolsó hónapjának első napján az U26 Vitaszínházban.

 

Érvelésre fel!

 

Az U26 Vitaszínházról:

A fiataloknak mindenről van véleményük. Szeretnek vitázni, érvelni akár a végsőkig, hogy saját igazukat bizonygassák. Hinni valamiben, az egy dolog, de meggyőzni másokat a saját igazunkról, esetleg engedni a másik véleménynek, beismerve, hogy talán rosszul gondoltuk addig, már sokkal nehezebb. Az U26 Vitaszínház pont erről szól, az U26 djuice clubshop hol csatatérré, hol pedig a felismerés síri csöndjének színhelyévé alakul.

Korábbi U26 Vitaszínház: http://www.youtube.com/watch?v=ithK9l_a7qY

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek