Mara - Kerámiatábor

Május 23. 24. 25. nagy nap volt Temerinben.

 

Ezeken a napokon gyermek kerámia tábor működött Mile Ibolya magyarországi keramikus vezetésével, aki nem csak művész, de kiváló pedagógusnak is bizonyult. Tökéletesen tudta, mennyi a határvonal, ameddig maximálisan ki lehet használni a gyerekek alkotóképességét.
A módszerét sok pedagógus is megfogadhatná. A tanulókkal élvezet volt dolgozni. Akartak tanulni, és kérdeztek, tanácsot is meg véleményt is.
A mottó: megadott témára alkoss a saját fantáziád szerint. Remek alkotások születtek.
El ne feledjem leírni: Álomváros készül majd. Ez az első lépés, ahova Temerinre jellemző szecesszióra emlékeztető házakat láttunk, amit gyerekek a saját elképzeléseik szerint beillesztettek a házak fűrfalába.
Mivel kétajkúak voltak a kis művészetkedvelők, akik az agyagot formázták, így a fordítást is megoldottuk.
El kell árulnom azt is, hogy az első napon sok kérdés, kérés volt a gyerekek részéről, de a harmadik napon már élvezettel, ügyesen tudták kezelni az agyagot. Nem mondom, segítség kellett, de az minimális volt, mert Ibolya művésznő olyan ügyesen bevezette a jelenlevőket az első lépéstől az utolsóig, amit kitervezett, hogy nem csak alkottak az általános iskola hatodikos és hetedikes tanulói, hanem élvezték az agyag formálását, és persze a sikerélmény egészen feldobta őket.
Talán ezzel kellett volna kezdeni ezt a kis tudósítást, hogy a temerini kultúrtevékenység magas fokon áll. Ők kiváló szervezők, pályázatokat nyernek, a kultúrházat építik, a tájházuk már régen remek ősi hagyományt őriz. Úgy gondolták, kerámiát a TAKT keretén belül a gyerekekkel megszerveznék, és a kishegyesi Fürsztner Sípos Etelkát keresték fel tanácsért, majd Szalma Istvánnal egyetértve Mile Ibolyát ajánlották, mivel a pályázatban fel kellett tüntetni, ki lesz a művészeti vezető. Jobbat nem is ajánlhattak volna, mivel nem csak kiváló alkotásai vannak, de Magyarország egyik legjobb korongozója is, amit kevés művész mondhat magáról.
Nos, a szót tett követte. Megszületett a kerámiai tábor, ahol Temerin plgármestere megtisztelt mindenkit jelenlétével, ő nyitotta meg a TAKT kerámiai alkotóműhelyt.
Ki kell hangsúlyozni, hogy a vendéglátók maximálisan elkövettek mindent, hogy semmiben sem legyen hiány. Szörpök, reggeli, ebéd biztosítva volt mindenkinek. Azon kívül a tanulók, és mi csoprotvezetők is kaptunk egy pólót. Fedett tetejű helyen padok, asztalok, agyag, szerszámok, minden biztosítva volt.
Vendéglátóinknak köszönet az igyekezetért, amiben még az irigy sem találhatott volna hibát. A tanulóknak a lelkes munkáért dícséret jár, Mile Ibolyának pedig hálás köszönet, amiért ilyen szép és hasznos tábori életet biztosított a jelenlevőknek.
Amatőrök segédkeztek Mile Ibolyának: Sípos Fürsztner Etelka, Szalma István, Markovity Radmila, és a temerini képzőművész tanárok.
Remélem, ezt a tradíciót nem szüntetik meg, mert ha elkészül az Álomváros, jöhet a következő téma.

 

 

A kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Mester Györgyi
#8. 2014. május 31. 09:56
Kedves Mara!

Ezt a remek kezdeményezést jó lenne többféle művészeti ágban is megvalósítani.
Írásod tetszett, a beszámoló nagyon szemléletes, életszerű volt.

Györgyi
Mara
#7. 2014. május 29. 21:28
Drága Answer!

Tudod az a jó benne, hogy örülsz, ha látod, a kezdő kis agyagformálókat, amikor megdícséred alkotását, és szemében az örömsugarat, arcán a szép mosolyt, akkor az ember még boldogabb, mint akit megdícsért. Mindenkihez volt jó szavunk, még viccelődtünk is egy kicsit, és a gyerekek is kinyilvánították a 3. napon a véleményüket, amikor velük együtt, közösen formáztuk a baglyokat. Részünkről elég volt az első lendületet megadni, és már röpült is a fantázia. Remélem, őszre, valahol szeptemberben történik a festés és az égetés, akkor lesz felvételem és ha lehetség adódik itt a Tollon, bemutatom a gyermektábor alkotásait.

Szeretettel ölellek: Radmila
Mara
#6. 2014. május 29. 21:19
Kedves Fer-Kai!

Értő, és építő jellegű hozzászólásoddal tökéletesen egyetértek.
Szeretettel: Mara
Mara
#5. 2014. május 29. 21:12
Kedves Kató!
Köszönöm, hogy olvastál, és mindannyiunk nevében köszönöm az elismerésed.

Szeretettel ölellek: Mara
Answer
#4. 2014. május 28. 23:01
Nagyszerű is egy ilyen tábor!
Ölellek szeretettel: Answer
Fer-Kai
#3. 2014. május 28. 21:07
Valóban öröm ilyen kézműves táborról olvasni.
Aki megtanul az agyaggal (s bármilyen anyaggal) bánni, belőle jó eséllyel építő ember válik, és nem romboló.
Juhász Kató
#2. 2014. május 28. 14:56
Gratulálok a tudósítónak, és a tábor minden résztvevőjének.
Jó olvasni róla, hogy vannak ilyen lehetőségek a gyermekek számára, ahol tehetségüket próbára tehetik.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!