Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítások és programok - 2021. november

****

 

Időszaki kiállítások

 

Mi fán terem az ördöglakat?

Emlékkiállítás Szentiványi Tibor tiszteletére

2021. augusztus 28. - 2022. január 9.

Idén ünnepelte volna 90. születésnapját Szentiványi Tibor (1931-2009) neves informatikus, művelődéstörténész, játékkutató, játékgyűjtő. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítással tiszteleg sokirányú munkássága, szellemisége előtt. Szentiványi Tibor múzeumunkban őrzött, több mint ezer furfangos tárgyat magába foglaló logikai játékgyűjteményéből tárlatunkon az ördöglakatok csoportjára szeretnénk a figyelmet felhívni. A nagy múltú és rendkívül változatos képet mutató logikai játéktípusból a gyűjtemény legérdekesebb darabjait válogattuk ki, egy-egy kivételtől eltekintve működési elvük szerinti csoportosításban. A játékok többsége az 1980-1990-es években készült. A tárlat bemutatja Szentiványi Tibor sokszínű életművét, megismertet a rejtélyes hangzású ördöglakatok történetével, érdekességeivel és legjellemzőbb típusaival. A kiállítás fókuszba állítja a játékfajta pedagógiai hasznosságát, ami a gyűjtő számára különösen fontos szempont volt. A látogatók szakértőnk útmutatója alapján megismerkedhetnek egy igazán egyszerű kialakítású, de annál furfangosabb ördöglakat elkészítésének és megoldásának lépéseivel. A tárlatot egy videófelvétel egészíti ki, melyben Szentiványi Tibor játék és kreativitás kapcsolatát vizsgáló előadásából lehet részleteket meghallgatni. Bízunk benne, hogy a látogató kedvet kap az ördöglakatok kipróbálásához is! A kiállítás játszósarkában hét különböző ördöglakat várja a látogatókat, hogy próbára tegyék ügyességüket, türelmüket. A kipróbálható játéktípusok és változataik szemügyre vehetők a tárlókban is. A kipróbálható fa játékok szakértőnk, Gál Péter munkái.

ÉLETÚT ÉS ALKOTÁS - GÁBOR BÉLA  „KIRAKATRENDEZÉS és KIÁLLÍTÁS a kezdetektől"?

2021. november 26. - 2022. április 3.

A 110 éve született Gábor Béla kirakatrendező, dekoratőr és grafikusi tapasztalatokkal bíró, geometria- és művészrajz tanár, szervezője és megteremtője volt a magyarországi iskolarendszerű kirakatrendező- és dekoratőr szakképzésnek. A tárlat elsősorban Gábor Béla 1993 júliusáig gyűjtött hagyatékából válogatott fotókkal és dokumentumokkal mutatja be a kirakat- és kiállításrendezés kialakulását, áttekinti a szakoktatás történetét a kezdetektől 1986-ig. A kiállításban láthatunk a múlt század elejétől 1982-ig készült kirakatfotókat, „híres" kirakatrendezők dokumentumait, díjait, valamint kortörténeti dokumentumokat. Nem csak a szakma képviselőinek ad betekintést az „utca művészeinek" munkájára, hanem közérthetően, mindenki számára igyekszik bemutatni azt. A kirakatrendezők és dekoratőrök részére pedig gyűjtést hirdet abból a célból, hogy a lassan eltűnő, ha úgy tetszik, átalakuló szakmát őrizze, az eddig még karcsú gyűjteményét bővíthesse. A szakma iránt érdeklődőknek és a diákoknak pedig tudásalapot és információt biztosítson, hogy annak újjáélesztésében és átalakulásban segítséget nyújtson.

 

PROGRAMok

 

• • KONCERT • •

Bohém-klub

2021. november 11., csütörtök, 19:30

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft / 1.500 Ft (diák)

4 alkalmas bérlet: 6.000 Ft / 4.000 Ft (diák)

 

 

• • UTAZÁS • •

Különös tájakon

2021. november 10., szerda, 18:00

Egy geográfus barangolásai hazai tájakon

Előadó: Donka Attila, geográfus

A geográfus folyton úton van. Ám a kényszerű bezártság idején ezek az utak, még nagyobb arányban, idehaza realizálódtak. Szerencsére itthon is van mit felfedezni. Nem csak felkeresni, látni, megnézni, hanem szemlélődni, megismerni, befogadni. Folyók, tavak, kisebb és nagyobb hegyek. Fák, virágok és szőlő. Vízitúra, eldugott falvak és azok elragadó lakói. Efféle mikrokalandokról szól az előadás, annak reményében, hogy sokakat sikerül meggyőzni a lassú turizmus és a felfedező jellegű túrázás ügyének.

Magamról annyit, hogy geográfus vagyok, aki egyúttal egyetemen oktat turisztikai ismereteket. 30 éve vezetek vízitúrákat az ország legkülönbözőbb folyóin, de szárazföldön is szívesen barangolunk.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 500 Ft

 

 

• • GASZTRONÓMIA • •

Krúdy asztalánál

2021. november 12., péntek 18.00

Káli Ildikó sommelierrel és válogatott borokkal

Nincs még egy olyan magyar író, aki úgy tudott volna étkekről, italokról, nagyevőkről, borisszákról, kocsmákról, piacokról írni, mint Krúdy Gyula. Számos szakácskönyvet és receptet tulajdonítanak az írónak, aki valójában sosem vetett papírra önmagában ilyesmit, és soha be nem tette a lábát a konyhába főzés végett. De Szindbád és Rezeda Kázmér szülőatyja fél mondattal képes volt éhséget és szomjúságot kelteni. Lévén született gasztronómus, s leginkább ínyenc. A rendezvény helyszíne Krúdy Gyula utolsó lakóhelye.  A rendezvénysorozaton „Szindbáddal" utazunk és kóstoljuk meg az író életét.

A rendezvényen elhangzik Krúdy Gyula: A víg ember bús meséi című kötetéből A királynő főztje című elbeszélés és ez alkalommal a Pannon borrégió mutatkozik be.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: info@osszefogasobudaert.hu

 

Kotyogós - fehéren-feketén a feketéről - kávéismereti sorozat

2021. november 24., szerda, 18:00

Beszélgetések a kávé szerelmeseivel.

Meghívott vendég: Varjas Gabriella, illy

A magyar Illy Ferenc által alapított trieszti illycaffé 1933 óta tökéletesíti az asztalunkra kerülő igazi olasz eszpresszót.  Az illy tudománya abban rejlik, hogy mindig ugyanazt a magas minőséget képes előállítani a folyamatosan változó kávétermésből. Az illy az egyetlen kávés cég a világon, amely kizárólag egyetlen, 100% Arabica kávékeveréket készít, mely 3 kontinenst és 20 országot átszelve a legjobb ízeket hozza el. Brazíliai arabica a kávé leghangsúlyosabb íze. Costa Ricából származnak a csokoládé és karamell édes nyomai. Etiópiából jön a virágos, gyümölcsös aroma. Indiai a fűszeres íz. Az illy kávékeveréke egyedi, összetéveszthetetlen, az egész világon elismerik. 

 

A beszélgetést vezeti Wessely Márta gasztronómiai újságíró és Kiss Imre, az MKVM korábbi igazgatója.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.500 Ft (A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők.)

 

Krúdy asztalánál

2021. november 26., péntek 18.00

Káli Ildikó sommelierrel és válogatott borokkal

Nincs még egy olyan magyar író, aki úgy tudott volna étkekről, italokról, nagyevőkről, borisszákról, kocsmákról, piacokról írni, mint Krúdy Gyula. Számos szakácskönyvet és receptet tulajdonítanak az írónak, aki valójában sosem vetett papírra önmagában ilyesmit, és soha be nem tette a lábát a konyhába főzés végett. De Szindbád és Rezeda Kázmér szülőatyja fél mondattal képes volt éhséget és szomjúságot kelteni. Lévén született gasztronómus, s leginkább ínyenc. A rendezvény helyszíne Krúdy Gyula utolsó lakóhelye.  A rendezvénysorozaton „Szindbáddal" utazunk és kóstoljuk meg az író életét.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: info@osszefogasobudaert.hu

 

Borvirág Borklub

2020. november 30., kedd, 19:00

„Bacchus tölt poharat..." Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Meghívott vendég: Mészkőhegy Kft., Vincze Béla Pincészete - Egri Borvidék

Házigazda: Borvirág Zenekar

Regisztráció szükséges: bacchus.studio@gmail.com; +36 30 954 9147

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft

 

 

 

 

 

 

• SZALON • •

Krúdy Irodalmi Szalon

2021. november 7., vasárnap, 15:00

Könyvek, írók, költők, zenészek. Irodalmi találkozások, beszélgetések Vecsei H. Miklóssal és vendégeivel.

Beszélgetőpartner: Háy János író

A beszélgetés után dedikálásra is lesz lehetőség.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: info@osszefogasobudaert.hu

 

 

 

• CSALÁDI • •

XIV. Országos Ördöglakat Találkozó

2021. november 6., szombat, 10:00-18:00

Idén ünnepelte volna 90. születésnapját Szentiványi Tibor (1931-2009) neves informatikus, játékkutató, játékgyűjtő. Logikai játékokból álló páratlan gyűjteményét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum őrzi. Az idei Ördöglakat Találkozó keretében a hagyományos programokon túl Szentiványi Tiborra emlékezünk. Egész nap lehetőség lesz számtalan ördöglakat és más logikai játék kipróbálására, valamint saját magunk is készíthetünk fejtörőket.

Programok:

10.45-től az emeleti kiállítótérben:

Tárlatvezetés a „Mi fán terem az ördöglakat? Emlékkiállítás Szentiványi Tibor tiszteletére" című kiállításban. Tartja: Gál Péter a kiállítás szakértője, Pro Ludo díjas játéktervező.

11.00-13.00 között, a földszinti színházteremben:

Dömölki Bálint, a NJSZT tiszteletbeli elnökének bevezetője: „Kutatás, építés és fejlesztés Szentiványi Tibor mellett."

Kerekasztal beszélgetés Flanek László, Szentiványi Imre és Windisch István részvételével.

Majercsik Krisztina: „A kreatív mérnöki gondolkodás a játékfejlesztéseknél" - élő előadás, zoom közvetítéssel.

Pálffy László Pro Ludo-díjas matematikus: „Fogadjunk, hogy emlékszel Tiborra!!!!"

Helyszíni nyereményjáték, melynek során logikai-, játék-, kártya és könyv-ritkaságok találhatnak gazdára.

Vetítésre kerül az 1985 kora őszén, a TV Galériája című sorozatban Keresztes Dóra és Orosz István, valamint Nagy Gáspár és Szentiványi Tibor közreműködésével készült video-film. Kurátor-riporter: D. Fehér Zsuzsa.

Társ-moderátorok: Képes Gábor tudománytörténész, NJSZT és Dr. Kriston-Vízi József játékkultúra közvetítő (Pro Ludo Társaskör).

Együttműködők: Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság és Pro Ludo Társaskör

 

13:30-14:45 között, a földszinti Gerbeaud-teremben:

 

Szilassi Lajos: Fel lehet-e bontani egy szabályos háromszöget 5 vagy 6 részre úgy, hogy azokból kirakható legyen egy szabályos ötszög?

Nagy Olivér: A 3D nyomtatott játékok jövője

Vanyó Tamás: 555 játék

Gál Péter: Öröknaptár játékok

Prémecz Gergely: Puzzle Boxes, azaz a trükkös dobozok világa

A programokon való részvétel ingyenes. A múzeum kiállításai ezen a napon is múzeumi belépő megváltásával látogathatók.

 

 

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!