Magyar diákok vitáznak német nyelven az euró bevezetéséről

****

 

 

 

A mai „Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában" vitavetélkedő magyarországi döntőjében négy középiskolás diák találkozott, hogy egy nagyon aktuális témáról ütköztessék nézeteiket német nyelven.

 

Bevezessék-e Magyarországon az eurót?" Elizaveta Ablasheva, a budapesti Osztrák Iskola tanulója tudta leginkább meggyőzni a zsűrit érveivel. A négy vitázó, akik korábban az iskolai fordulókból, a regionális és országos válogatókból és az elődöntőből jutottak tovább, a következő helyezést érték el az országos döntővitában:

 

1. Ablasheva Elizaveta, Osztrák Iskola Budapest

2. Oláh Gergely Péter, Kossuth Gimnázium Budapest

3. Nadj Tímea, Német Nemzetiségi Gimnázium Budapest

4. Kratochwill Réka, Karinthy Gimnázium Budapest

 

Közülük az első két helyezett fog részt venni a szeptember végi budapesti nemzetközi döntőhéten.

 

Elizaveta, a döntő győztese ezt gondolja a projektről: A Jugend debattiertnak köszönhetően megtanuljuk logikusan bemutatni a véleményünket, releváns témákkal foglalkozunk, eszmecserét folytatunk más fiatalokkal, és sok új barátot szerzünk.

 

A résztvevők nagy örömére ebben az évben újra élőben rendeztük meg a vetélkedő fordulóit. A döntő helyszíne az Andrássy Egyetem Budapest tükörterme volt. A rendezvény a híres nemzetközi színésznő, Gryllus Dorka fővédnöksége alatt zajlott.

 

A projektről

Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában egy német nyelvű vetélkedő németül tanuló diákoknak. A projekt azt kívánja elősegíteni, hogy a fiatalok képesek legyenek nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. A vetélkedő fejleszti a vitakultúrát mint a demokrácia eszközét, és támogatja az európai többnyelvűséget. A vetélkedő tárgya a német nyelven folytatott vitázás különböző témákban - iskolai élet, emberi és alapjogok, történelem és Európa. A 2022-es évben Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Csehország, Románia, Oroszország, Szlovákia és Ukrajna középiskolás diákjai vesznek részt a projektben.

 

További információ, sajtóközlemények és letölthető sajtófotók: www.jugend-debattiert.eu
Facebook: aktuális képek, benyomások és kommentek, facebook.com/jugenddebattiert.eu

Instagram: aktuális képek, benyomások és sztorik, instagram.com/jugend_debattiert.eu

YouTube: viták és rendezvények videói és klipjei
youtube.com/JugendDebattiertInt

Fotó: Bartha Regina

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek