Magasságok és mélységek film

****

Magasságok és  mélységek

Csütörtöktől, szeptember 22-től látható a  hazai filmszinházakban a Magasságok és mélységek (16) című nagyjátékfilm.
A megtörtént eseményeken alapuló alkotást Csoma Sándor rendezte. A középpontban Erőss Zsolt magyar hegymászó (Trill Zsolt) és felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) története van. A premiert követő két és fél hétben a filmhez kapcsolódóan országosan számos tematikus közönségtalálkozót szerveznek.
A film Sterczer Hilda szemszögéből mutatja be férje, Erőss Zsolt elvesztése miatt érzett gyász  folyamatát. Ezzel a filmmel az embereket empátiára akartam ösztönözni - nyilatkozta Csoma Sándor.
Az események közismertek: 2013 tavaszán országszerte
aggódva figyeltük a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, öt hétezernél magasabb csúcs megmászója Erőss Zsolt (Trill Zsolt) a társával együtt eltűnt a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) élő adásában jelentette be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média rosszallóan kommentálta a feleség keménységét. Streczer Hilda viszont biztosan tudta, hogy  mit képes  és  meddig  elviselni az ember szervezet  oxigénhiányos, 8000 méter magasságban.
Az emberek sokszor itélkeznek olyan emberek felett, akik valamit másképp  csinálnak mint a többség. Sokak számára érthetetlen, hogy  emberek miért  másznak 8000 méter magas hegyeket. Sokan rosszalták, hogy Zsolt kétgyermekes apaként nekivágott a veszélyes expedíciónak. A film
egy hegymászó hiányát akarja bemutatni, mégpedig egy hegymászó szemszögéből.  Hiszen  Hilda kiváló hegymászó volt. Ő megértette Zsoltot, hogy miért választotta az amputációt. Ha megmarad a sérült lába, soha többé  nem mászhatott volna. Neki viszont ez volt az élete.
A gyász folyamát akarta végigkísérni a rendező .
A női lélek,  a női sors bemutatása volt a célja.
Pál Emőke kiváló alakítása mellett ki kell emelni a hat esztendős Nagy Enikőt, aki Erőssék kislányát, Gerdát alakította.
A filmet még jobban  megértjük, ha elolvassuk a film alapjául szolgáló   A hópárduc felesége című könyvet, amelyet Révész Szilvia  írt.

 


B.Mezei Éva 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek