LISZT- Részeredmények

A Liszt pályázat verseinek kiértékelése:

 

A pályázatra viszonylag kevés vers érkezett. De a kiíró ezzel a pályázattal is felhívta a figyelmet a nagyszerű zeneszerzőre, akit méltatlanul keveset hallgatunk. Egy szerelmes vers, vagy egy témamegkötés nélküli pályázatra mindig nagyságrendekkel több versenymű érkezik. Ez így van rendjén. A téma miatt a pályázóknak magasabb akadályokat kellett leküzdeniük. De írhatnám úgy is, hogy mélyebben kellett megmerítkezniük. A beérkezett alkotások színvonala így lényegesen magasabb volt, mint az ilyen versenyeken tapasztalható.

 

A pályázatra érkezett versek két csoportra oszthatók. Egyikbe azokat a verseket sorolnám, amelyekben Liszt életrajzát újragondolva egy rímek közé szorított életrajzot, életrajzrészletet fogalmaztak meg a szerzők. A másikba azon költők alkotásait, akik a zeneszerző műveit meghallgatva, újrahallgatva, azokat inspirációul használták fel. Véleményem szerint mindkét szándék tiszteletre méltó, de a jobb pályázatok ebből az utóbbi körből kerültek ki. Ha jól meggondoljuk, ennek a szándéknak a megvalósítása áll közelebb a költészethez, még ha ez az út több buktatóval is nehezített, és megköveteli a beleérzésen túl az eredeti ötletet.

 

Most pedig a versekről néhány szó:

 

Juhász Anikó - A hegy mögött című pályázatában nagyszerű természeti képeket fest. Filozofikus, elgondolkodtató, azt is megkockáztatom, hogy elmélázó verse megfelelő hangulatot teremt szerző és olvasó között.

 

Vázsonyi Judit saját személyére, sorsára szabott rapszódiája élvezetes, megható költemény. A költő jól érzékelte a pályázatban rejlő lehetőséget. Nem esett abba a csapdába, hogy Liszt életrajzi elemeinek rímekbe kényszerítésével alkosson verset. Kapcsolatot keresett a zeneszerző művei és saját sorsa között, és talált. Így pályázata is talált.

 

haver tíz tételes pályázatának minden tétele kicsit más, mégis összetartozik. Nem csupán pályázati verseket írt. A mű olvasása közben érezhető, hogy a költő személyiségének, művészetének valóban része Liszt műveinek ismerete, megélése, zenéjének értése, felhasználása. Verseiben kapcsolata a szülőfölddel, családdal, hittel mindvégig jelen van. A különböző tételek minősége természetesen nem egyforma, de ez nem is szükséges ennek az alkotásnak az egységes élvezetéhez.

 

Ezek után az első három, és a további kiemelt versek a következők.

 

1. haver - Költői harmóniák(Kompozíció tíz tételből)

2. Vázsonyi Judit - Az én rapszódiám

3. Juhász Anikó - A hegy mögött

4. Magyari78 - Ördöghegedű

5. haver - Haláltánc

6. Paszternák Éva - Liszt Ferenchez

 

 

A zsűri megjegyzi, hogy a fel nem sorolt versek is mind dicséretre méltók. Szinte mindegyikben találhatók nagyon eredeti sorok, költői képek, jól eltalált rímek, illetve nagyszerű ritmus. Senkinek sem kell szégyenkeznie a pályázók közül.

Nagy István Paphnutius

 

 

 

Azt tartják rólam, hogy az őszinte és nem az udvarias emberek közé tartozom.

Véleményem akkor sem szentírás, csak egy ember véleménye.

Írni természetesen jó, ha másért nem, hát kiírom magamból mindazt, ami nem fér el bennem, - vagyis ahogy Karinthy írta: „Nem mondhatom el senkinek, Elmondom hát mindenkinek"

Ám sok tehetséges, de nem megfelelő anyagi háttérrel rendelkező, és talán jóval szerényebb egóval megáldott versíró, sőt sok esetben igazi költőnek nevezhető védelmében, kérek mindenkit, hogy legalább mielőtt versfaragásba fog az általános iskolában tanultakat elevenítse fel magában, és ne kiáltsa ki magát költőnek és az írását sem versnek, ha nem az.

Mi is a vers?

A vers ritmusos szövegforma. Alapeleme a szótag. A versritmust kísérő jelenség lehet a rím, ez a hangsúlyos és az időmértékes versben is megjelenhet. A versszakok sajátos eleme némely versekben a refrén. A költő egyéb eljárásai: a versritmus és az értelmi ritmus viszonya (megfelelésük vagy ellenjátékuk), a verssor és a versmondat viszonya (egybeesésük, illetve az áthajlás). A versritmus járulékos tényezője a szünet. Stb., stb., stb..

 

A szeptember 23-24-25-én a Szurdokpüspöki Anna-liget Ifjúsági táborban tartandó

VIII. PEGAZUS SZÁRNYAIN elnevezésű „Poéta piknikre" meghívottak (azaz kedvezményes áron vehetnek részt):

Answer néven író 

fokos néven író

Juhász Anikó és Paszternák Éva néven író

 

Csapó Lajos

 

 

Az, hogy kik szerepelnek majd pontosan az antológiában és kik lettek a próza pályaművek nyertesei - a zsűritagok vitája miatt -  csak 2-3 napon belül derül ki.

A végleges lista, ajándékot nyertek névsora, és hogy ki kerül be az antológiára és kik a cd-re, valamint, hogy kik vehetnek részt a Nagyoriens Egyesület ünnepélyes rendezvényén, 2-3 napon belül nyilvánosságra kerülnek. Egy kis türelmet kérünk még.

 

ui: ha minden rendben lesz az eredmény a
magyarországi Liszt Év honlapján is meg fog jelenni.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Paszternák Éva
#10. 2011. augusztus 25. 11:04
Köszönöm, és szívből gratulálok minden szerzőnek, zsűrinek.
Biztosan félreértettem valamit az antológiával kapcsolatban. Elnézést érte, de küldtem már egy e-mailt is.
Egy kritikát szívesen elfogadtam volna:)))
Vázsonyi Judit
#9. 2011. augusztus 20. 12:42
Köszönöm, hogy részt vehettem, a zsűri munkáját és gratulálok mindenkinek.
Judit
haver
#8. 2011. augusztus 16. 14:20
Örömmel tölt el, hogy ebben a nagy zenei géniuszunk tiszteletére szervezett programban részt vehettem és mi több sikerrel. Mindenek előtt köszönöm a szervezőknek, a támogatóknak, a zsűrinek és minden bedolgozónak, hogy lehetővé tették a részvételünket, ugyanakkor köszönöm az összes alkotónak, hogy részese lehettem, ha csupa véletlenül is, egy ilyen közösségi munkának. Jó volt érezni, hogy mégis érdemes, minden sározások ellenére magyarnak lenni, még egy rövid főhajtás erejéig is. Hálás vagyok és köszönet mindenkinek, aki ezt megérdemli. További jó munkát kivánok mindenkinek, aki dolgozni és alkotni akar.
Juhász Kató
#7. 2011. augusztus 16. 13:51
A zsűrinek további jó munkát kívánok.
A pályázat nyerteseinek szívből gratulálok.
Answer
#6. 2011. augusztus 16. 10:53
Mindenkinek szívből gratulálok, különösen a nyerteseknek.
Szeretettel. answer
Eliza Beth
#5. 2011. augusztus 16. 10:38
Ugye, ugye, tudom én, hogy miért ne írjak verset. Mert nem ismerem a szabályait.
Gratulálok a nyerteseknek, akik már bizonyosan költőnek nevezhetik magukat! :-))
Természetesen a most nem nyerteknek is gratulálok, ne csüggedjetek, hiszen ott fent olvastam éppen, hogy magas volt a mérce, de a minőség is! És ez minden pályaműre vonatkozott!
vackor
#4. 2011. augusztus 16. 10:36
A legjobbak lettek a legjobbak:)
Gratulálok minden szerzőnek!
Balage
#3. 2011. augusztus 15. 23:09
Gratulálok mindenkinek! Nagyszerű írásokat olvashattunk! Szóval Grat!
Bihari Viktória
#2. 2011. augusztus 15. 22:59
Jó lett volna, ha az én írásomról is mondanak valamit :((((( Gratulálok a többieknek!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Koncz Gábor újabb díjat kapott!