LISZT- Liszt Ferenc, Magyarország büszkén rádmutat!

Jelige - Liszt

 

Liszt Ferenc 1838 májusában így elmélkedett úti levelében:

"... megszoktam, hogy Franciaországot tekintsem hazámnak, és elfelejtettem, hogy számomra más is létezik. (...)Egy súlyos esemény hirtelen fellobbantotta bennem az érzést, amiről azt hittem, hogy már kihunyt, de mégiscsak szendergett bennem valahol. Egy reggel Velencében részletes beszámolót olvastam egy német újságban a szerencsétlenségről, amely Pestet sújtotta. A hír valóságos megrázkódtatásként ért. Egy rendkívüli részvét, egy eleven, ellenhálhatatlan szükség kényszerít, hogy a szerencsétlenek mellé álljak.

Ezek a belső felindulások és érzések tették számomra nyilvánvalóvá a haza szó jelentését. Hirtelen visszatértem a múltba és szívemben tisztán és érintetlenül megtaláltam gyermekkori kincseit. Nagyszerű táj jelent meg szemem előtt... Magyarország volt a hazám!"

Mit rejt-e szó: haza?

 Számtalanszor mondjuk ki, vagy írjuk le, de nem gondolunk bele, mit takar. Nem szinonimája sem az otthonnak, sem a szülőföldnek. Valami egészen különleges, sajátos érzelem rejlik e szó mögött.  Liszt Ferenc tudatosan emlegette Magyarországot hazájaként. Hiszen az ember hazája ott van, ahova szívesen megy és ahol szívesen látják, fejlődésében támogatják, megbecsülik, és halála után is méltóképpen megemlékeznek róla. Liszt Ferenc életét azonban utazások hadai ölelték körbe és mindenütt szívélyes fogadtatásban volt része. Egy valamivel volt csak több Magyarország a többi országnál, mégpedig azzal, hogy a szíve kötötte ide őt.

A magyar identitás kialakulásához apja hazafiassága is példát statuált előtte, mikor 1823-ban Magyarországra hozta őt, és a plakátokra a következő szöveget íratta:

Tiszteletreméltó közönség!

Magyar vagyok és nem ismerek nagyobb boldogságot, mint azt, hogy neveltetésem és taníttatásom első gyümölcseit Franciaországba és Angliába utaztatásom előtt ragaszkodásom és hálám jeléül drága hazámnak bemutathassam.

Hazája kíváncsian és hatalmas várakozással fogadta Liszt Ferencet. Érkezése tömegeket mozgatott meg. Több ízben is alkalmat biztosítottak számára a kibontakozására, és sikerét elismerésekkel jutalmazták. Számos újságcikk írt az ifjú zongorista tehetségről felemelő, magasztaló hangnemben.

Felnőtt, érett férfiként továbbra is megtisztelte az akkori Magyarország több városát látogatásaival, köztük Pozsonyt, Esztergomot és Kalocsát. Utolsó évtizedeit is legfőképp Weimar, Róma és Budapest között osztotta meg. Igaz honfiként  a magyar zenész növendékek fejlődéséhez is hozzájárulhatott, mikor 1870-ben a budapesti Zeneakadémián elnökké  választották.

 

Hogy érdemes volt-e ez a szoros kapcsolat Magyarországgal? Hogy megérte-e a sok fáradozás?

 
Talán elég bizonyítékként szolgál az, amivel találkozik a 21-ik század embere, ha kilép az utcára.

Úton-útfélen szobrok hirdetik nagyságát. Talán a legismertebbek Stróbl Alajos alkotásai, melyek a budapesti Operaház homlokzatán, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főhomlokzatán őrzik emlékét. Ezeken kívül még  száz és száz egészalakos szobor, mellszobor vagy emléktábla ötlik a szemünkbe egyszerű hétköznapi dolgaink intézése közben. Nem hagyják elfelejtenünk, kinek köszönhetünk számos  versenyművet,  magyar vonatkozású oratóriumokat, miséket, valamint azt, hogy ma már zongorán is elő tudják adni Beethoven szimfóniáit.

Ha azonban ezekről a gondolatébresztő szobrokról, táblákról mégsem vennénk tudomást, a róla elnevezett utcák, terek továbbra sem hagyják szem elől veszni nagyságát. Liszt Ferenc nevét viseli Győrben a Zichy palota utcája, ennek házasságkötő termében minden környékbeli vőlegény és menyasszony megfordul házasságkötésük alkalmával. Sőt ezáltal minden esküvői meghívóban egyszerűben és cirádásban ott szerepel a nagy romantikus zeneszerzőnk neve.

A diákoknak és tanulni vágyóknak a tanórai oktatáson túl számos iskola, egyetem, oktatási intézmény neve juttatja eszébe minden idők legnagyobb zongoraművészét.

Ezen túlmenően, még a filmkedvelők sem feledkezhetnek meg róla, hiszen számos magyar, vagy részben magyar film, illetve TV-sorozat is szívesen idézi fel emlékét a tévénézők számára.

Nevével találkozhatunk még akkor is, ha épp csillagászattal foglalkozunk, hiszen egy kis bolygó és a Merkúron található egyik kráter is róla lett elkeresztelve.

Nem csupán a magyar állampolgároknak szólnak ezek a megemlékező elnevezések, hanem minden átutazónak vagy ideutazónak is. A közlekedésben megannyi alkalommal bukkanunk nevére.
A vonatozóknak alkalmuk nyílhat Liszt Ferenc Eurocityvel utazni. Aki pedig hobbiként tekint a vonatokra, az nyilván ismeri a hatvani vasútmodellező klubot, mely szintén nevével büszkén hirdeti egykori zeneszerzőnk, zongoraművészünk és karmesterünk lenyűgöző munkásságát.
Azok, kik repülőgéppel érkeznek fővárosunkba, Budapestre,  a Liszt Ferenc légikikötőn landolnak.
Így rögtön fogadtatásképpen valami  csodálatos és felemelő dologgal szembesülhetnek, mégpedig azzal, hogy Liszt Ferenc emléke ma is töretlenül él szívében a magyar nemzetnek.             

Kiknek a sportolás részét képezi az életüknek, biztosan beneveznek a Liszt Ferenc kerékpártúrára, mivel óriási élményben lehet részük. Több helyszín közt szerepel a művész szülőháza is, melyet meglátogathatnak a túra során.

Így tehát minden egyes alkalommal, ha végigmegyünk egy róla elnevezett utcán, vagy meglátogatunk egy nevét viselő iskolát, vagy ha éppen utazunk, sportolunk, csillagászkodunk, jusson eszünkbe, hogy mekkora megtiszteltetés, hogy a mi hazánkat nevezte Liszt Ferenc is hazájának és becsüljük meg az országot, mely annyi nagy tehetséget állított szolgálatába és ma is töretlenül őrzi emléküket. Kicsiny országunk nem hagy kikopni a köztudatból senkit, aki hazájaként szolgálta valaha Magyarországot.

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
kissangelod
#8. 2011. május 17. 13:40
"Ellenállhatatlan szükség" -re pedig nincs Liszt Ferenccel kapcsolatos találat. Csak így: "ellenhálhatatlan szükség".

Azért köszönöm az észrevételt, látszik, hogy foglalkoznak itt a feltöltött írásokkal.
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2011. május 16. 15:18
kissangelod
#7. 2011. május 17. 13:36
Keress csak rá a közismert webkeresőben, nem egy vagy két hivatkozásban szerepel ez a kifejezés ebben a formájában!
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2011. május 16. 15:18
Eliza Beth
#6. 2011. május 16. 15:18
Vagy sajtóhiba ott, ahonnan idézted :-)
előzmény: kissangelod hozzászólása, 2011. május 16. 15:13
kissangelod
#5. 2011. május 16. 15:13
Sajnos őt már nem tudjuk megkérdezni erről... Így örök rejtély marad.
Eliza Beth
#4. 2011. május 16. 15:05
De ez még csak nem is ellenálhatatlan, egy l-lel, hanem ellen-hál-hatatlan... Szóval hálható?
előzmény: kissangelod hozzászólása, 2011. május 16. 10:39
kissangelod
#3. 2011. május 16. 10:39
Igen, én is csodálkoztam a kifejezésen, többször is ellenőriztem a forrást, de ez így van. Egy "l" betű van benne, nem is dupla.

Köszönöm, üdv nektek is!
Eliza Beth
#2. 2011. május 15. 20:20
"ellenhálhatatlan szükség" ??

Üdv az oldalon!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!