LIGHTHOUSE x Kovács Ivó: SEARCHLIGHT térspecifikus fényinstalláció

Lighthouse Gallery / 4024 Debrecen, Piac utca 67. 2021.03.05-28.

 
https://www.facebook.com/events/681660502529676


Az európai festészeti hagyomány az olasz humanista festő, Leon Battista Alberti óta feltételez egy fix, absztrakt nézőpontot, amely meghatározza a néző helyzetét, ahonnan a kép értelmezhetővé és befogadhatóvá válik, ahonnan az absztrakt a realitás illúziójának tűnik. Ez az ideális vagy perspektivikus nézet azonban egyúttal el is választja a befogadót a képtől, hiszen kívülállóvá, annak megfigyelőjévé teszi. Ha pedig a tapasztaló leválasztódik a tapasztalattól, az könnyen okozhat törést egyéni műélvezői pozíciójának szabad meghatározásában és (ön)megismerési folyamatában.

Az immerzív új médiumok, mint a videómapping, igyekeznek ezt a mesterséges távolságot eltűntetni: a fizikai tér, a vetítési pont és a néző szempontját a perspektíva szabályai szerint egyeztetni. Kovács Ivó térspecifikus fényinstallációjának nézőpontja a Lighthouse Gallery teljes kirakatablaka. És ahogy Alberti "ablakán" sem tudunk belépni a kép valós terébe, úgy az üres üzlethelyiség belső fizikai terétől is elzár egy üvegfelület.

A virtuális labirintus optikai illúzióját megidéző Searchlight egymásba nyíló absztrakt (fény)tereket tár nézője elé. A falakat pásztázó, - a járókelők egyszerre szemlélődő és kívülálló utcai perspektívájához igazított fénytükröződések a keresőfények. Átmenetileg be-bevilágítva a tér egyes részeit önmagunk keresésének allegóriájaként saját jelenlétünk és fényünk megélésére bíztatnak.

 

KOVÁCS Ivó / vizuális művész

Festőként diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Több mint 15 éve foglalkozik 3D animációval, épület-vetítéssel és videómappinggel. Európa szerte dolgozott kortárs tánc- és színházi produkciókban, vj-ként pedig live actekben. Alkotóként különböző vetített téralkotó technikákkal kísérletezik, korábban rendszeresen adott elő a Budapesti Metropolitan Egyetem Média Design Tanszékén.

https://3dvideomapping.net/

Installáció: KOVÁCS Ivó
Kreatív menedzsment: Let it Be! art agency
Szervezők: Déri Múzeum, dr. PUSKÁS István
Társszervezők:
Csokonai Színház, Cívis Ház
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek