Lemorzsolódók és nagy újrakezdők

A futók harmada a pandémia alatt kapott rá a sportra

 

 

Hazánkban minden 10. ember húz rendszeresen, vagyis heti több alkalommal futócipőt, a lakosság felének viszont gyakorlatilag teljesen kimarad az életéből ez a mozgásforma - derül ki a Generali a Biztonságért Alapítvány friss reprezentatív felméréséből. A kutatás résztvevőinek 35 százaléka a pandémia alatt szokott rá a kocogásra és többségük hosszú távon is ragaszkodik a frissen felfedezett sportághoz: fittebbnek és kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat, sőt, az eredmények szerint nagy eséllyel más mozgásformának is hódol az, aki gyakran indul futni. Vajon a férfiak vagy a nők voksolnak inkább erre a sokoldalú sportra? Budapesten vagy vidéken kocognak többen? Itt a nagy magyar futókörkép a Generalitól.

A koronavírus-járvány több mint két évig volt állandó szereplője mindennapjainknak, és meghatározta, hogyan dolgozunk, szórakozunk, tanulunk vagy pihenünk - vagyis hogyan éljük az életünket. Sokan találtak maguknak új hobbit: kenyeret sütöttek vagy éppen barkácsoltak, még többen pedig a sportokhoz fordultak, hogy levezessék a négy fal között felgyülemlett energiákat. A futás különösen vonzó alternatívának bizonyult, hiszen nem igényel különösebb előedzettséget, bármikor, bárki számára elérhető, csupán egy jó cipő kell hozzá, ráadásul a méregdrága kondibérletet is megspórolhatjuk. A Generali a Biztonságért Alapítvány régóta elkötelezett támogatója ennek a sokoldalú mozgásformának és támogatásával évente megrendezik a Generali Night Run nevet viselő futóversenyt a fővárosban - most pedig arra volt kíváncsi, hogy ki, milyen rendszerességgel és célokkal fut hazánkban, illetve milyen hatással volt a pandémia a sportolási szokásainkra.

Tuti mozgásforma: aki fut, az nagy eséllyel más sportnak is hódol

A Generali felmérése rámutatott, hogy bizony van még hova fejlődni, hiszen csupán minden 10. válaszadó nyilatkozott úgy, hogy hetente többször vagy akár naponta felveszi a futócipőt, miközben a megkérdezettek 8%-a havonta csupán egy-két alkalommal indul futni, 49%-uk pedig teljes mértékben hanyagolja ezt a sportot. Leginkább a 40 alatti férfiak választják ezt a mozgásformát, és jellemzően a vidéki városokban találjuk a legtöbb futót, míg a fővárosban élők mindössze 11%-a kocog hetente több alkalommal - ez azért is érdekes, mert egyébként a felsőfokú végzettségűek közül kerül ki az elszántan kocogók zöme. A sportág ráadásul igazi testi-lelki csodaszernek bizonyul, hiszen a gyakran futók saját bevallásuk szerint elsősorban a mentális egészségüket szeretnék ápolni, azok pedig, akik rendszeresen hódolnak ennek a mozgásformának, jellemzően több másik sportban is jeleskednek - vagyis sokkal többet tesznek az egészségükért.

És hogy hogy áll a futás a népszerűségi versenyben? Nos, a rendszeresen testmozgást végző magyarok elsősorban az alacsony intenzitású, rekreációs tevékenységeket kedvelik: szívesen tesznek hosszú sétákat (79%), kerékpároznak (46%), végeznek erősítő edzéseket (31%), úsznak (15%) vagy jógáznak (12%), de talán nem meglepő, hogy a különböző, csapatban végzett szórakoztató sportokat is jókedvvel művelik (14%).

Jöttek-mentek a futók a pandémia alatt

A koronavírus és a karanténidőszak a kutatás szerint érdekes mozgást hozott a hazai futóközösség számára: miközben a megkérdezettek fele semmit nem változtatott kocogási szokásain, 21%-uk kevesebbet hódolt a sportágnak, szinte ugyanannyian pedig felpörgették a tempót és több időt töltöttek a futópályán - a mérleg nyelve tehát közel ugyanúgy áll, mint a világjárvány előtt. Ugyanakkor figyelemre méltó eredmény, hogy a jelenleg is rendszeresen futók 35%-a a pandémia során szerette meg ezt a mozgásformát, és a testi-lelki pozitívumokkal feltöltekezve 76%-uk továbbra sem tervezi abbahagyni a kocogást. A válaszok egyébként egyöntetűen arról tanúskodnak, hogy akit egyszer beszippant a sportág, annak hosszú távon is a mindennapok kihagyhatatlan részévé válik - a gyakran vagy akár naponta futók között a legtöbben (39%) már legalább 5 éve hódolnak ennek a hobbinak.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek