Laza Bori

...a hitelesség!

Laza Bori

 

A magyar televízió annyira lejáratta magát az én szememben, hogy az elmúlt években teljesen kivetettem magamból. Kizárólag a sportközvetítéseket néztem, meg néha a híradót, de az utóbbitól is elhidegültem már. Jellegtelen, semmitmondó műsorok, különösen a kommunisták alatt már szabályosan elborzasztottak, inkább el-, illetve leszoktam a tévézésről. Igaz, ha semmi más nem volt, kerestem valami természetfilmet és azt néztem. Mert hiába volt tucatnyi műsor a kábeltévé kínálatában, engem nem érdekeltek. A magyar kereskedelmi csatornák műsoraitól hányingerem van, az úgynevezett szappanoperáktól és a vadabbnál vadabb filmektől a hideg ráz, így aztán belenyugodtam: ez engem nem szórakoztat, nem nekem találták ki. Mindenesetre van, mert a kommunikációs társaságok "csomagban" adják a telefont, az internetet és a tévét. Hát, üsse kő, megveszem a csomagot!

Az utóbbi időben azonban azt vettem észre, hogy a magyar tévé az általam nézett műsoridőben, a kora esti órákban, kellemessé vált, és nemcsak véletlenül nézem, hanem szándékosan odakapcsolok. Szórakoztat, és a hírek közti időben is a kommentárok, hírmagyarázatok nem annyira "magyarázzák" nekem, hogy miről van szó, hanem valamiféle véleményt mondanak, és ez így már más! Ezek az esetek többségében hasznosak, korrektek, és ha nem is mindig egyeznek a véleményemmel, a szóban forgó dologgal kapcsolatban, mégsem marad rossz érzésem utána, ha meghallgatom.

Legfeljebb "ez baromság", így rekontrázok, de máris jön a következő téma, és általában szívesen veszem a témák többségét. Ami pedig egyenesen elbájol, a meteorológiai jelentés!

Megtanultam az egyik gráciának a nevét is: Laza Borinak hívják, ő az egyik a három közül. Tündéri helyes lányok, szépen öltözködnek, szép a frizurájuk, szépen beszélnek magyarul! És ez nem is akármilyen szempont! Ugyanis a beszéd volt az egyik legellenszenvesebb a korábbi időkben: raccsoló, pösze, sipítozó és mindenféle jelzővel ellátott hangokat lehetett hallani - a magyar tévékben. Hogy máshol mi a helyzet most, azt nem tudom, de a magyar tévé ebből a szempontból is előnyére változott. Nem kifogástalanul beszélnek a lányok, a hangsúllyal, a hangartikulációval még vannak bökkenők, de összességében magyarul beszélnek, és majd csak kitanulják a tévében való beszédmódot, a szereplés minden csínját-bínját.

Ugyanolyan kellemes benyomást kelt a két fiatalember is, akikkel váltják egymást. Feltételezem, hogy mindannyian szakképzett meteorológusok, mert amit előadnak, az belülről hangzik. Értik is, amit mondanak. Ez az, amitől hitelesen tudják előadni a mondanivalót, még ha "egyszerű" meteorológiai jelentésről van is szó. Hiteles emberek a csinos lányok, és a stramm fiatalemberek!

Ez hiányzott eddig nekem a magyar tévében, a hitelesség!

Kioktatni, megmagyarázni, nevelni akartak, pedig én csak nézni óhajtottam. 

Az összes többi, fiatal arc is megnyerő. Tudom, sok szakember munkája van abban, hogy egy-egy műsor hogyan jelenik meg a képernyőn. Végső soron az imázs, a benyomás sok szakember munkája nyomán alakul ki a nézőben. Szerencsésen. Nekem tetszik.

Tudom jól azt is, hogy vannak, akik a kereskedelmi tévék műsorainak rabjai. Ők azt kedvelik, ami ott van. Kinek a pap, kinek a papné.

Tiszteletben kell tartani a másik ember ízlését, véleményét is. Hiszen, ha másért nem, sok munka és nagy pénzek vannak azokban a műsorokban is, és ha nem fizetődik ki, bukta. Úgy látszik, még van rá igény, mert itt-ott hallok a nézettségi adatokról, mutatókról, és a kereskedelmi adások messze a vezető pozíciókat mutatják. Így hallom, és megértem, elhiszem, hogy többé-kevésbé így van, igényt elégítenek ki. Hogy miért is van ez így?

Mert sokfélék vagyunk és sokfélét akarunk. A "szappanopera" világsiker, és nálunk is arat. Mert, ha nem aratna, minek vetnék el?

Nekem a Laza Bori és társai stílusa, beszédje, modora tetszik. De ez is csak egy vélemény.

Hiteles emberek hiteles mondókái ebben a műsoridőben.

Odáig még nem jutottam el, hogy általában legyen véleményem a magyar tévé műsorairól. Illetve még a régi véleményem van, ami kialakult az évek során. Ez a vélemény: csapnivaló! Mármint a műsor. Mikor lesz általában kedvező véleményem az egész tévéről, a műsorokról? Talán soha, mert egyrészt nem ez a legnagyobb problémám az életben, másrészt, ami egyszer elromlott, az legtöbbször romlott is marad. Főleg, ha nem központi kérdésről van szó. Nekem nem az, és, hogy a társadalomnak mi a véleménye, az más kérdés.

Ott vannak a nézettségi mutatók. Amelyeket egy az egyben elhiszek. Én is, meg a piszi is.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek