Krisztusnak ajánlva

Bogdánffy Szilárd vértanú emlékére

Krisztusnak ajánlva

Bogdánffy Szilárd vértanú emlékére

 

2010. október 30-án példaképet és közbenjárót állított az Egyház a világ elé, mikor a nagyváradi római katolikus székesegyházban Őeminenciája Angelo Amato újonnan kinevezett bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa a boldogok soraiba iktatta Isten Szolgája Bogdánffy Szilárd vértanú püspököt, ki az első olyan boldoggá avatott püspök, aki az elmúlt rendszer áldozataként kommunista börtönben halt meg.

Bogdánffy Szilárd 1911-ben született a Torontál megyei Feketetó községben, gimnáziumi tanulmányait a Temesvári Piaristáknál végzi, majd a Budapesti Központi Papnevelő Intézetben szerzett hittudományi doktorátust. A nagyváradi egyházmegye papjaként rendkívüli nyelvi tehetségét és matematikai képességét használva lenyűgöző tudású hittanár és teológiai professzor vált belőle, aktívan sportolt és járta a természetet.

Nagy érzékenységgel fordult a szegények és üldözöttek felé, emiatt gyakran zaklatták a román csendőrök, majd a vészkorszakban zsidókat bújtatott és mentett, kivívva ezzel a nyilasok üldözését.

A Merici Szent Angéla (orsolyita) Harmadrend alapításával a keresztény értékrendű családok megerősítését célozta.

Amikor a román hatóságok a katolikusokat román nemzeti egyházzá akarták alakítani szembefordult a mozgalommal.

Róma, az egyházüldözések várható fejleményeit látva engedélyezte a rendkívüli és titkos püspökké avatási szertartásokat. 1949-ben Gerard Patrick O’Hara érsek szentelte titokban püspökké a bukaresti nunciatúra épületében.

Az állami szervek még abban az évben letartóztatták és 12 év kényszermunkára ítélték.

Négy év alatt megjárta a híres romániai börtönöket, Nagyvárad, Jilava, Máramarossziget, Capu Midia.

Nagyon sokat kínozták, verték, hite feladására bíztatták. A börtönben is társai sorsának könnyítése foglalkoztatta, száraz kenyérdarabokkal etette őket, nehéz zsákokat cipelt a gyengék helyett és emiatt is sokat verték.

Tüdőgyulladását a börtön orvosa nem volt hajlandó gyógyszerrel gyógyítani, ezért a negyvenkét éves, életerős, erős fizikumú fiatalember végképp leromlott állapotban 1953-ban a nagyenyedi börtönben visszaadta lelkét teremtőjének.

Sírjának helye máig ismeretlen, mert az egykori börtöntemető fölé ipari központot építettek

Halála vértelen vértanúság volt.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
katuska
#3. 2010. november 2. 18:56
Köszönöm, hogy olvastad.
rapista
#2. 2010. november 1. 21:50
vértelen? vértelen ő maga lett, hiszen felőrölte a bántalmazás és a gyógyítás megtagadása, olcsó és kevéssé látványos KIVÉGZÉS!

Örülök, hogy feltetted!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!