Kortárs kiállítások egy békebeli helyszínen

Megnyitja kapuit az Ybl Galéria az Ybl Palotában

 

Új kiállítási helyszínt érdemes felrajzolniuk a művészetkedvelőknek Budapest térképére. Az Ybl Miklós megálmodta, historizáló épület, az Ybl Palota, melyet Pest egyik legszebb palotájaként tartanak számon, már korábban is gyakran szolgált képzőművészeti kiállítások helyszíneként. 2013-tól újra felelevenítik a hagyományt, így a Palota most már tényleg benépesül, hiszen nem csak az Egykettő Borbisztró, Sörsöntés és Fröccsliget egységei miatt érdemes útba ejteni, de az Ybl Galéria miatt is. A szervezők szándéka szerint egy-egy kiállítás megnyitója nem csupán szakmai, hanem igazi társasági esemény is lesz. Február 6-án Balogh István Péter tárlata nyílik, mely egy hónapon át látogatható majd.

Az Ybl Palota 1869-ben épült, grandiózus építészeti megoldásait áthatja a születőben lévő világváros életérzése. A Palota mindig is vonzotta a pezsgő kulturális életet. 15 évvel ezelőtti felújítása után eredeti pompájában, békebeli szépségében várja a látogatókat néhány lépésre a Ferenciek terétől, az V. kerületi Károlyi Mihály utca és Reáltanoda utca által határolva, a Centrál Kávéház, az Egyetemi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum által fémjelzett kulturális centrumban.

Az Ybl Palotában működő Ybl Rendezvényközpont elkötelezett támogatója a magyar kulturális életnek, és magánvállalkozásként, támogatás nélkül szeretne teret biztosítani mindazon művészeknek, akik alkotásaikon keresztül invitálják legbensőbb világukba a látogatókat. A tárlatok hétfőtől szombatig, 12 és 18 óra között látogathatóak, a belépés ingyenes. A kiállított tárgyak mindegyike egyébként a helyszínen megvásárolható.

Az Ybl Galéria olyan kortárs művészeknek szeretne kiállítási lehetőséget nyújtani, akik a képzőművészet jellemzően nem progresszív útját járják, magas szakmai színvonalat képviselnek. Az alkotók a magyar művészeti élet ismert és méltán elismert figurái. 2013 első félévében februárban Balogh István Péter, márciusban Rainer Máté, áprilisban Müller Árpád, májusban Sebestyén János, júniusban pedig Magyar Gábor kap lehetőséget arra, hogy a budapesti közönség egy hónapon át gyönyörködhessen műveikben.

Az első idei kiállítás megnyitóra február 6-án, szerdán, 18 órakor kerül sor. Balogh István Péter kiállítását Jolsvai András, író nyitja meg, aki az alábbi gondolatokat fogalmazta meg a művész munkáiról:

„Balogh István Péter festményein mindig valami sejtelmesség, vagy többféleképpen magyarázhatóság van jelen. Művei által magunk köré álmodhatunk egy kicsit groteszk, de nagyon-nagyon szerethető világot, olyan nagyon hétköznapit, nyugodtat, boldogot, amilyen a valóságban nincs is."

 

Balogh István Péter 1950-ben született Budapesten. 1979-ben végezte el a Képzőművészeti Egyetemet, mestere Kokas Ignác volt.  A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének 1979-, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének 1995-től tagja. Önálló kiállításain kívül rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi művésztelepeken, csoportos kiállításokon. Alkotásai megtalálhatóak magángyűjteményekben és közintézményekben.

 „...Hagyom magam festeni. Színbeli elképzelésem van, ez a kiindulópont. De hogy a képen pandúr lesz-e vagy betyár, még nem tudom. Egyszer csak kiszól valami a képből, azt igyekszem fülön csípni. Ha sikerül, megindul a párbeszéd közöttünk, és eljön a pillanat, amikor lélek költözik a festékbe. Ha ott tudom tartani, az olyan érzés, amit mással pótolni nem lehet. "                                                         

A Vas megyei Velemérben dolgozó művész számtalan sikeres magyar kiállításon túl (Kongresszusi Központ, Magyar Állami Operaház, Keszthelyi Balaton Múzeum, Pécs - Ferenczy Terem, Sárvár - Nádasdy Vár stb.) és jó néhány külföldi bemutatkozás (Ausztria, Szlovénia, Olaszország) után most az Ybl Galéria közönségét varázsolja el képeivel.

 

Ybl Galéria

Budapest, 1053, Károlyi Mihály utca 12. 

Hétfő - Szombat: 12.00 - 18.00

www.yblrendezveny.hu

www.baloghistvanpeter.hu

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek