Kore Ayla

Közös filmvetítéssel nyitják az évet a török és a koreai kulturális intézetek

 

A koreai háború idején játszódó török filmet vetít a Budapesti Yunus Emre Intézet és a Koreai Kulturális Központ január 21-én a Budapesten. Az igaz történeten alapuló dráma egy török katona és egy árván maradt koreai kislány életreszóló találkozásáról szól.

 

2010-ben milliók kísérték figyelemmel egy 85 éves török férfi és egy 65 éves dél-koreai nő találkozását a szöuli Ankara parkban. Ayla, vagyis Kim Eun-ja és Süleyman Dilbirliği utoljára 60 évvel ezelőtt, a koreai háború idején látták egymást.

 

1950 telén a koreai háborúban szolgáló Dilbirliği tizedes talált rá a kis híján halálra fagyott 4 éves kislányra, akit közös nyelv híján Aylának nevezett el, és nevelt bő egy éven át a katonai bázison. A katona és a gyerek hamar szoros kapcsolatba kerültek, amikor azonban Süleyman Dilbirliği szakaszát hazavezényelték, parancsba kapta, hogy a kislányt adja be egy koreai nevelőintézetbe.

Süleyman Dilbirliği évekig reménykedett benne, hogy egy napon Kim Eun-ja gyámja, örökbefogadója lehet, de még a kapcsolatfelvétel is kudracba fulladt. Évtizedekkel később egy dél-koreai újságíró hosszas nyomozását követően találtak rá az akkor már nagymamakorú Eun-jára.

 

A találkozást a Kore Ayla című dokumentumfilmben rögzítették, majd 2017-ben nagyjátékfilmet is forgattak a történetükből. A Can Ulkay rendezésében és Çetin Tekindor, Ismail Hacioglu, és Lee Kyung-jin főszereplésével készült filmben egyébként egy rövid jelenetben a valódi Süleyman Dilbirliği is szerepel, 91 évesen. A férfi a film premierje után néhány hónappal halt meg Törökországban.

 

Az Ayla, a háború lánya filmsiker lett hazájában és Koreában is. Az Ayla képviselte Törökországot az Oscar- gálán a „Legjobb idegen nyelvű alkotás" kategóriában.

 

A filmet török nyelven, magyar felirattal vetítik a 2019. január 21-én este 6 órai kezdettel a budapesti Sugár Moziban. A vetítés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek