Koós Gábor kiállításával nyitott a szentendrei MANK Galéria

Szuvenír címmel nyílt meg Koós Gábor grafikusművész kiállítása a MANK Galériában május 28-án.

 

 

A művész szerint emléktárgy tágabb értelemben minden olyan tárgy, mely birtokosát valamilyen eseményre vagy élményre emlékezteti. A Szuvenír sorozatban Koós Gábor grafikusművész egy teljes tér lenyomtatása által kísérletezik a háromdimenziós nyomatkészítéssel.


Az első ilyen technikával készült printinstallációjában az alkotó megpróbálja életnagyságban rögzíteni és újraalkotni a műterméhez tartozó teherliftet egyfajta emléktárgyként, amelyet magával akar vinni, amikor örökre elhagyja a stúdiót. A hatalmas teherlift a művész nagyméretű munkáinak és installációinak szállításával fontos szerepet töltött be az életében. A műteremtől való búcsúként Koós Gábor lenyomtatta továbbá karosszékét is, amelyben ötletei születtek.

A Szuvenír sorozat további részeiben a művész a múltjával és a családtagjai közelmúltban bekövetkezett halála felett érzett gyászával birkózik: nyomatot készít a gyerekkori ház tárgyairól, mint például az erkélykorlátról, amelyet nagyapja készített, vagy nagybátyja fűrészéről, ő mutatta meg neki ugyanis először a famunkát. A sorozat minden darabja tiltakozás a feledés ellen. A Szuvenír-sorozat munkái első alkalommal láthatók egy térben.

Koós Gábor 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán. 2013-2016 között Derkovits-ösztöndíjban részesült. 2014-ben elnyerte a XXVI. Miskolci Grafikai Triennále Magyar Grafikáért Alapítvány díját, 2015-ben pedig diplomamunkájáért átvehette Az év grafikája díjat. Nemzetközi művészeti kiállítások rendszeres résztvevője. A Budapesti Napló XIII. című műalkotását a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményében őrzik. A grafikusművész munkássága egyedülálló a kortárs magyar sokszorosított grafika történetében. Frottázs-installációival és nyomataival személyes élményeit, emlékeit dolgozza fel és örökíti meg.

A MANK Galéria, ahol a kiállítás helyet kap, az élő művészet központja, a térben a legnevesebb kortárs alkotók mellett a legfiatalabb alkotógeneráció tagjainak munkáival is találkozhattunk már. A galériában havonta nyíló új kiállítások keresik az újat, a frisset; a legautentikusabb megszólalási formákat, hogy látogatóinak a kortárs kultúra legjavát nyújthassuk. Hatalmas öröm, hogy a vírushelyzet és a szigorú járványügyi előírások ellenére is sikerült megtartani 2020-ban a korábbi év látogatószámát, és mintegy 4600-an érdeklődtek a MANK Galéria kiállításai iránt.

A kiállítás kurátora: Sipos Tünde

A kiállítás 2021. június 25-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek