Könyvkukac ajánlja-RacheI Federman: IQ-teszt kutyáknak

A kutya és az IQ? Ez egy nagy kérdés...

 

Régebben csak azt láttam és vettem észre, hogy folyamatosan ugatnak, húzzák-vonják a gazdik kezéből a pórázt, egymásnak esnek, és egymást vagy: akár az embert is megtámadják.  Nem voltam túl jó véleménnyel a kutyákról: Vajon nekik van IQ- juk?

Aztán megtörtént a találkozás a kedvesemnek és a szüleinek a kutyájával, és akkor nagyon zavart, hogy én és egy kutya ugyanabban a házban vagyunk. Most mi lesz? - merült fel bennem a kérdés és a kétségbeesés egyszerre. Mikor először megláttam, az első két perc méregetés volt mind a kettőnk részéről, aztán megtörtént, nyitottunk egymás felé. Rájöttem, hogy az aranyos kicsi szőrmók (akinek néha még a fejét se tudni, hogy melyik, Ő Nati (:P)). Rengeteg szeretetet, játékot, boldogságot tud nyújtani a gazdiknak. Így szerettem meg a kicsi, aranyos kutyákat, bár a nagyokat még mindig nem nagyon csípem, de már őket se utasítom el tejesen. Azóta már a bátyámék is beszereztek egy igazi IQ bajnok és szép kis fehér kutyust (Picurt).

Térjünk rá a könyvre ez egy IQ-teszt, aminek a bevezetésében megtudhatjuk, hogy a kóbor eb eredményei is lehetnek olyan jók, mint egy tanult kutyáé. Itt a kutyák viselkedését, szociális helyzetét tudjuk tanulmányozni, mint Pl.: minden napok a kutyákkal, a kutyák képességeinek vizsgálata, aktivitás vizsgálata. Megfigyelhetjük hogy-hogyan reagál egy ismeretlen ember jöttére, vagy épp a barátainkkal való találkozásra. Ezen teszteknél sok minden eszembe jutott, az egyik az, hogy a kutyák is ugyanúgy különböznek egymástól, mint mi, emberek. Nati nem szeret autózni, az első utaknál gyógyszer és minden egyéb kellett neki, hogy kibírja még a rövid utat is, míg Picur, ha kinyílik a kocsi ajtaja, már bent is van, és mehetünk vele bárhová. Ő imádja a kocsizást.

Vajon egy eb milyen feladatokat képes elvégezni, és arra hogyan kell ösztönözni, hogy jól csinálja? Nati csak úgy jön haza, ha a világítós sípoló játékát az ember csipogtatja neki, akkor rohan, de a szóra nem hallgat. Fontos a szeretetteljes felnevelés és bánásmód. Picurnak több „szülei" is voltak bátyámék előtt, de ha ŐK készülődnek valahová ott szaladgál mellettük, viszi a csontját, hogy otthon ne maradjon. Akkor nyugszik meg, ha az Ő alvós cuccai kutyaágy, takaró, maci) is bent vannak a kocsiban. Tudja a különbséget a hétvége és hétköznap között, észre se veszi, ha munkába mennek szerettei, bezzeg ha hétvégén utaznak el nélküle, azt megérzi, akkor vége van, nyüszít, sír, hogy vigyék magukkal őt is. Itt jelenik meg a felnevelés és a bánásmód.

Aztán megtaláljuk az értékelést, és azt, hogy miként lehet még jobban javítani kutyuskánk intelligenciáján, teljesítményén. A könyv jól szerkesztett és tömör, a képek megfogóak, bár azok néha lehetnének színesek, de összességében szép munka.

Összegezve, aki szeretne többet megtudni, szeretett házőrzőjéről, annak szívből ajánlom, és biztos fog találni benne érdekes és mulatságos feladatokat, amit együtt tudnak elvégezni, így még közelebb kerülhetnek egymáshoz. Ha valakinek van kutyája és szeretné jobban megismerni a tulajdonságait, érzéseit, cselekedeteit vagy azt, hogy mit miért csinál, annak csak ajánlani tudom a Tericum kiadónak a fenti könyvét!

Tehát tesztre fel!!!

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
bodójános
#5. 2010. december 15. 15:00
IQ-ról beszélni kutya esetében értelmetlen -vagy legalább is vicces - dolog, amikor még az ember esetében sem világos egészen, miről is beszélünk, ha IQ-t emlegetünk.Az külön megér/ne/ misét, ha a méréséről lehetne szó.
Csinján az IQ-kal, mert a qvóciens viszonyszám!
bodójános
#4. 2010. december 15. 14:58
IQ-ról beszélni kutya esetében értelmetlen -vagy legalább is vicces - dolog, amikor még az ember esetében sem világos egészen, miről is beszélünk, ha IQ-t emlegetünk.Az külön megér/ne/ misét, ha a méréséről lehetne szó.
Csinján az IQ-kal, mert a qvóviens viszonyszám!
Eliza Beth
#3. 2010. december 13. 23:06
Nagyon jó! Észre sem lehet venni, hogy nem kutyagazda írta, pláne, hogy egy szinte kutyaellenes ember. Úgy tűnik, inkább rajongóvá vált :-))
Balage
#2. 2010. december 13. 11:49
Aranyos írás, félig-meddig novella formában. Soha nem gondoltam volna, hogy tesztkönyvről lehet jó kritikát írni. De ez a jelenlegi nem is csak a könyvről szól, hanem arról, hogy mit vált ki az olvasóból. Gratula!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek