Könyvkukac ajánlja-Lévai Katalin: Hazugok és szeretők

A Szex és New York című sorozat jutott eszembe amikor Lévai Katalin legújabb művét, az "érzékeny női irodalom legújabb bestsellerét" a Hazugok és szeretők című regényét olvastam.

 

Nem a történet hasonlósága, hanem az azonosnak tűnő élethelyzetek, a miatt.

Mielőtt magáról a regényről szólnék ezt a női irodalom stigmát szeretném megérteni. Lusta tekervényeim, netán képességeim véges volta okán képtelen vagyok e minősítést értelmezni, ahogy szerintem Lévai Katalin is értetlenkedhetik az Alexandra Kiadó legfeljebb marketing szempontokkal igazolható, a könyv borítójáról az első mondatban idézett elmésség felett. „Olyan irodalom, amelyben nagy hangsúlyt kap a női - férfi kapcsolatrendszer, annak minden testi - lelki, társadalmi meghatározottságával együtt. Amelyben mindkét nem tapasztalatai megjelennek. Esterházytól Kukorellyig sokan írnak ilyet." * Női irodalom és Esterházy, erről ennyit.

Még egy kicsit a borítóról. Aprólékos, gondos munkával rendezetlen hajfonatok omlanak a figyelem középpontjától kissé oldalra húzódó hölgy fedetlen hátára. Mesterkélt, mint a regényben szereplő megélhetési politikusok világa, természetes, mint a főhős, Zádor Milán esendő élete. Telitalálat.

Milán, az ötven körüli egyetemi tanár, bot csinálta politikus, európai parlamenti képviselő Budapest, Brüsszel és Strasbourg súlytalansága között éli mindennapjait. Család, barátok, intrikus irigyek és Wanda, a brüsszeli törvénygyár alul - belül nézete, kihűlt házasság, alkalmi kapcsolat, bizonytalan szerelem, családi diplomácia. Helyszínek, szereplők tetszőleges sorrendben. A regény mellőzi a fő irányt, a cselekmény fő szálát, ahogy Milán életének minden helyszíne, eseménye is kommutatív.

 Kreativitását, alkotó energiáit az általa fontosnak tartott ügy képviseletére koncentrálja. Karriere, magánélete alakulását legfeljebb töprengve szemléli, a felmerülő problémákkal inkább békés együttélésre törekszik, aktív szerepre csupán a véletlenek szeszélye által ölébe hullajtott egyszeri választási alkalomból ragadtatja magát.

Ez az inkább sorstarkító, mint sorsfordító pillanat Lévai Katalin elegáns cselekmény vezetése eredményeként örök titok marad, csak találgathatunk, hogy hősünk kezdeményezte, vagy egyszerűen besétált az egyébként vágyott szerelmi kapcsolatba, mint ahogy Ivetával való alkalmi légyottja is Iveta kezdeményezésének köszönhető.

Milán életének más fontos eseményei hasonló módon rejtettek maradnak. Nem tudni, hogy mandátuma lejárta után miért nem kap újabb megbízást, Wanda sorsa is csupán sejthető. Bizonyosat a képviselőcsoport intrikus tagjairól tudunk - minden változatlan, ahogy, ha más előjellel is, de érzésem szerint Milán élte is a változatlan megoldatlanságok sorozata.

Lévai Katalin nem elemez, nem ítélkezik, nem lép túl a krónikás szerepén. A „Képzelet szülte" szereplők csakis a csúfoskodó véletlen folytán hasonlíthatnak valós személyekre - Katalin remélem megbocsát - én ezt nem hiszem. New Yorktól Rómáig, Bukaresttől Dublinig sokan ismerhetünk magunkra, barátainkra, ismerőseinkre.

 

 

*Domokos Áron interjúja Lévai Katalinnal Alexandra Könyvjelző 2010. 10. szám

 

Márkus

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#3. 2010. november 12. 11:15
Érdekes lehet egy politikus szemszögéből nézni a dolgokat. Köszi Márkus! :D
Szabados Melinda
#2. 2010. november 10. 20:20
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek