KONCERTEKKEL ÜNNEPLI A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM AZ IDEI AUGUSZTUS 20-ÁT

Az ingyenes belépés mellett 14 órától folyamatos koncertélményben lehet része mindazoknak, akik ellátogatnak a múzeumba

Augusztus 20-án, Magyarország nemzeti ünnepén a Magyar Nemzeti Múzeum változatos és színes komoly zenei programmal várja látogatóit. Az ingyenes belépés mellett 14 órától folyamatos koncertélményben lehet része mindazoknak, akik ellátogatnak a múzeumba.
A részletes program:
 
Dolfin Benjámin és Károly Barna duója
 
Műsor:J. S. Bach: Partita (BWV 1013) - Dolfin Benjámin, fagott
W. A. Mozart: B-dúr Szonáta csellóra és fagottra - Dolfin Benjámin, fagott, Károly Barna, cselló

Időpont: 2020. augusztus 20. 14 óra W. A. Mozart: Szonáta fagottra és csellóra - Dolfin Benjámin, fagott, Károly Barna, cselló
Gaspar Cassado: Szvit csellóra (l., lll. tétel) - Károly Barna, cselló

Időpont: 2020. augusztus 20. 15 óra Részletek:
Johann Sebastian Bach eredetileg fuvolára (a-moll) írt szólópartitája fagott átiratban (d-moll) szólal meg Dolfin Benjámin előadásában. Négy tételes a mű: Allemande, amely egy német barokk tánc, Courrente, egy francia hármas lüktetésű társastánc, Sarabande, lassú, hármas lüktetésű spanyol tánc és végül Bourrée, amely pedig egy francia eredetű barokk tánc.
Wolfgang Amadeus Mozart Csellóra és fagottra írt Szonátáját Bécsi Klasszika könnyed és elegáns hangvétele jellemzi. A mű három tétele: Allegro, Andante, Rondo (allegro)
Gaspar Cassado spanyol csellista és zeneszerző csellószvitje egy nagyon lírai, érzelmes szólódarab, spanyolos lüktetés határozza meg a mű hangulatát.
Tételei: l. Preludio-fantasia, lll. Intermezzo e danza finale, melyeket Károly Barna szólaltat meg.
A duó tagjai: Dolfin Benjámin a Hannoveri Zeneművészeti Egyetem fagott szakos hallgatója, Károly Barna csellista pedig a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen tanul.

Fagott-vadászkürt-zongora trió
 
A trió tagjai:Soós Gabriella - zongora
Berta István György - fagott
Kaczári István - kürt
 Műsor:
Georg Friedrich Händel: Tűzijáték szvit - La RéjouissanceCarl Maria von Weber: Fagottverseny, op. 75 I. tétel
Wolfgang Amadeus Mozart: Kürtverseny II. D-dúr, K. 412

2020. augusztus 20. 16 óra, 17 óra

Részletek:A Tűzijáték-szvit (HWV 351) Georg Friedrich Händel 1749-ben írt nagyszabású, szabadtéri előadásra szánt zenekari szvitje. II. György angol király páratlanul népszerű udvari zeneszerzője, az osztrák örökösödési háborúnak véget vető, 1748-as aacheni békekötés tűzijátékkal egybekötött ünnepségére komponálta. Hat tételes a szvit, amiből a La Réjouissance - örvendezés címet viselő tételt hangzik el.
Mozart minden szólókürtre írt művét Joseph Leutgeb számára írta, akivel még Salzburgból ismerték egymást. A szerző vadászkürtre írott versenyművei tulajdonképpen elegáns és vicces dialógusok a zenekar és szólista között. A kéziratok nagy része elég sok, a dedikáltnak szánt viccet (köztük eléggé sértőeket) is tartalmazott. Franz Xaver Süssmayr készített egy újabb második tételt Mozart halála után az eredeti elveszett helyett.

A trió tagjai:
Kaczári István kürtművész 2005-ben szerezte diplomáját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karán. Már egyetemi évei alatt is játszott a Nemzeti Filharmonikus Zenekarban, a Magyar Állami Operaházban, a Debreceni Filharmonikus Zenekarban és az ország szinte összes jelentős zenekarában. Több külföldi zenekar felkérésének is eleget téve a világ számos koncerttermében játszott szólistaként is. Jelenleg a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány ügyvezetője és első kürtöse.
Berta István György fagottművész magyar zenész családból származó muzsikus - nagyapja zeneszerző, nagybátyja harsonaművész, édesanyja fagottművész -, aki zenei tanulmányait a Békéscsabai Zeneiskolában kezdte édesanyja keze alatt, majd Vajda József tanításának köszönhetően a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolából kikerülve a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián diplomázott Janota Gábor és Fülemile Tibor professzorok vezetésével. Számos magyarországi zenekarban játszott szabadúszóként, mint Matáv, MÁV, Danubia, Dohnányi, Liszt Ferenc Kamarazenekar, stb. A zenekari munkák mellett tanárként is dolgozott több, mint 10 évet, majd az utóbbi 5 évet főleg turnézással töltötte.
Soós Gabriella 2003-ban végzett Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongorakísérő-korrepetitor szakán. Alap-, közép-, és felsőfokú zeneművészeti intézmények mellett operaénekesekkel dolgozik korrepetitorként, illetve különböző kamarazenei formációkkal koncertezik. Jelenleg a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány ügyvezetője, és zongoristája.

A koncertek a Köszönjük Magyaroszág!-program keretében valósulnak meg.

 

Fotó: Linszky Franciska


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek