Klimt, Schiele művészete és a szecesszió születése

A 4K minőségben forgatott filmet a művészettörténeti narrációk mellett a sorozatnál megszokott módon a remekművek részletgazdag közeli felvételei is színesítik.

 

 

Klimt, Schiele művészete és a szecesszió születése a mozivásznon December 1-tól kerül a hazai mozikba A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat következő epizódja, amely a 19-20. század fordulójának virágzó bécsi kulturális életet és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas korszakát mutatja be, művészeti, történelmi és társadalmi szempontokra egyaránt rávilágítva.


Gustav Klimt és Egon Schiele a múlt századforduló modern képzőművészetének meghatározó alakjai. Mindketten 1918-ban haltak meg, haláluk egybeesett a monarchia pusztulásával és a bécsi Belle  Époque végével. A művészet templomai sorozat legújabb része, Michele Mally kultúrtörténeti ismeretterjesztő filmje a két festőzseni halálának évfordulója kapcsán eleveníti fel művészetüket és a századfordulós Bécs virágzó kultúráját.  A Klimt és Schiele   Amor és Psyche címmel mozikba kerülő dokumentumfilm vezérfonalául Gustav  Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner és Koloman Moser művészetét és a szecesszió születését feldolgozó, nagy szabású évfordulós kiállítások szolgálnak, amelyeknek többek között a bécsi Leopold Múzeum, az Albertina Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum adott otthont. A tematikus tárlatvezetések mellett a film ívét kultúrtörténeti nevezetességeken át vezető utazás adja, amely érinti többek között Klimt műtermét, Freud házát, történelmi kávéházakat és a Bécsi Állami Operaházat, Neulengbach városát, ahol Egon Schiele élt és ahol aktképei miatt 1912-ben bebörtönözték, a Klimt által gyakran látogatott Ravennát, és végül a New York-i Neue Galerie-t is. A művészettörténeti vonatkozásokon kívül fontos részét képezi a filmnek a századfordulós Bécs nyüzsgő társadalmi életének bemutatása és a közelgő első világháború hatásai a művészvilágra, amelyet az alkotás átfogó módon, többféle nézőpontból vizsgál.


Feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watchv=dVBolhFlK0&feature=youtu.be


A 4K minőségben forgatott filmet a művészettörténeti narrációk mellett a sorozatnál megszokott módon a remekművek részletgazdag közeli felvételei is színesítik. A modern képalkotási megoldások segítségével lehetővé válik e rendkívüli vizuális erejű festmények mélyreható vizsgálata, Klimt munkáinak megigéző, aprólékos díszítéseitől Schiele magával ragadó aktjainak szokatlan körvonalaiig.


A film december 13-tól kezdve Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett többek között Szolnokon, Szegeden, Pécsett, Nyíregyházán és Szentendrén is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája a https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai oldalon olvasható.


A művészet templomai sorozat 2019-ben is izgalmas művészeti ismeretterjesztő filmekkel jelentkezik, január végén érkezik a mozikba a szürrealista mester, Salvador Dalí életpályáját bemutató A halhalhatatlanság nyomában c. film, februárban pedig a Monet és vízililiomai –A víz és a fény bűvkörébencímű alkotás.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek