Királyfi

Hosszú évek óta dolgozott már a bérszámfejtésen, egyedüli férfiként.

Királyfi

Hosszú évek óta dolgozott már a bérszámfejtésen, egyedüli férfiként. Csupa kolléganő vette körül - még a főnöke is asszony volt -, hiszen köztudott, hogy ezt a precízséget, nagy figyelmet igénylő, aprólékos munkát szinte mindenütt nők végzik.

Ki is rítt rendesen a Bérszámfejtő csoportból, bár a munkatársai ezt egyáltalában nem bánták. Ő ugyanis, fiatal kora ellenére, igazán tapintatos, udvarias, készséges és segítőkész volt mindegyikükkel szemben. Nők napján valamennyi kolléganője virágot kapott tőle, és persze a névapjukról sem feledkezett meg.

Más módon is igyekezett kedveskedni a körülötte dolgozóknak, a Kisalkatrész áruház szűk körű kollektívájának. A legöregebb munkatársának, aki akár nagyapja is lehetett volna, rendszeresen felsegítette a kabátját, a portás nénit pedig nemritkán egy-egy szelet süteménnyel lepte meg.

A főnöke is nagyra becsülte a munkáját, elismerte a szaktudását. Annyira rendes embernek tartotta, hogy még azt is megengedte magának, hogy rákérdezzen: miért dolgozol te még mindig itt, nálunk?! Olyan vagy, mint egy álruhás királyfi: okos, tehetséges, de mégis szerény. Pénzügyi és számviteli végzettséged, egyetemi diplomád van. A könyvelést is mesterfokon végzed. A pénzügyekben olyan jártas vagy, hogy akár guru lehetnél a tőzsdén. A te esetedben abszolút megérteném, ha állást változtatnál, és keresnél egy jobban fizető állást.

Két utcányira vagyunk csak a belvárostól, idelátszanak a banki negyed toronyházai. Csillogó-villogó, hatalmas paloták, ahol még az üzemi étkezdében is - már ha az ilyen helyeken létezik ilyesmi, és nem „restorante” van helyette -, aranykanállal esznek a beosztottak. Év végén hatalmas jutalékot kapnak, prémiumot. Vagy itt van példának okáért a legnagyobb, a legtőkeerősebb cég, az International Monetary Bank. Téged akár ott is alkalmaznának. Ilyen megalapozott szaktudással, gyakorlattal, ami neked van! Én nem haragszom meg, ha netán ott próbálkoznál. Ha nem sikerül, és mégsem vesznek fel, ez az íróasztal itt téged mindig visszavár.

Ilyen és hasonló buzdító szavakat hallott újra meg újra, visszatérően. Szinte nem győzte hárítani, hogy ő még fiatal, ráér. Persze azért közben is folyamatosan képzi magát, mert mit lehet tudni, mit hoz a jövő?!

A tizedik évét töltötte a Kisalkatrész áruház bérszámfejtésén, amikor egy délelőtt, a folyton bekapcsolva tartott irodai rádióban bemondták a tragikus hírt. Autóbalesetben elhunyt az International Monetary Bank tulajdonos vezérigazgatója. Szinte hihetetlen, egy kamion letarolta a kocsiját, és a sofőrjével együtt azonnal meghaltak.

A szorgalmas, mindenki által kedvelt fiatalember a bérszámfejtésből szabadságot kért és kapott. Amikor egy héttel később megjelent a munkahelyén, a főnökének bejelentette, elmegy  a cégtől, és bár nehezére esik megválni a remek kollektívától, muszáj megtennie.

Az International Monetary Bankhoz megyek dolgozni, ott van rám szükség - fűzte hozzá magyarázatul.

A király meghalt, és én vagyok a királyfi.

Pontosabban ifj. Király Gábor, az International Monetary Bank tulajdonos vezérigazgatójának egyetlen fia és örököse…

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek