Kilincscica és az ovi csodálatos világa

****

 

 

A gyerekek sokfélék, de az óvodába való beszokás mindnek kihívás. A félelem mégis akkor alakul ki, amikor a szülő bizonytalan az új helyzetben. A beszokás sikere azon múlik, milyen érzések törnek fel az anyában és apában, amikor búcsúzni kell. Éppen ezért nagyon fontos időben elkezdeni a felkészülést! Létezik egy mesekönyv, amivel még az ovi előtt, a megszokott biztonságos közegben lehet hangolódni a kihívásra. A Kilincscica és az ovi csodálatos világa elmeséli a gyerekeknek milyen lesz kiscsoportosként, segít nekik, hogy kérdezzenek, így a szülők is időben elkezdhetnek foglalkozni az érzéseikkel. 

Kilincscica és az ovi csodálatos világa- Szerethető mesekönyv jelent meg  végzős bölcsiseknek, aktív ovisoknak.

A szerző Szabados Melinda és Veress Anita kisgyereknevelési szakértő most együtt segítenek ebben a rendkívüli helyzetben amúgy is kicsit elszigetelődött kisgyermekeknek, hogy a nyitás után újra- illetve visszatérhessenek az óvoda csodálatos világába.

Veress Anita kisgyermeknevelési szakértő szerint a beszokás és visszaszokás egy sokrétű folyamat. Látszólag a gyermekünk kerül ilyenkor egy teljesen új helyzetbe, amellyel meg kell birkóznia. Azonban amellett, hogy számít az ő személyisége, vérmérséklete, előzetes tapasztalatai, tudása, legalább ugyanennyit számít, hogyan tudunk ott lenni mellette támaszként a kritikus pillanatokban.

Amikor azonban ott állunk az óvoda küszöbén, ez szülőként sem könnyű. Sokunkra rátör ilyenkor az elszakadás szívszorító érzése, aggódhatunk gyermekünkért, számunkra is nehéz lehet az elválás... Ha eluralkodnak rajtunk az érzelmek, gyakran nem tudunk kellően stabil támaszt nyújtani a gyerekünknek, ahonnan bátran elindulhat felfedezni az ismeretlen terepet. Ha bennünk érzelmi vihar dúl, vagy egyszerűen csak bizonytalanok vagyunk, azt érzik rajtunk a gyerekeink és őket is elbizonytalanítja, félénkebbé teszi. A tapasztalat azt mutatja, sokat segít, ha a félelmeinket, ellenérzéseinket már előre felismerjük és megküzdünk velük.

A különböző gyerekek beszokási folyamatában nagy egyéni eltérések, sajátos színezetek figyelhetőek meg. Az előzetes közös készülődés ezt minden esetben megkönnyíti. Egy jó óvodára felkészítő mesekönyv több fronton támogathatja a családot az újdonságokra hangolódásban. A gyerekek is kapnak általa képet arról, mi fogadja majd őket az óvodában, és nekünk, szülőknek is ad lehetőséget arra, hogy kicsit belehelyezkedjünk, szokjuk az érzést, miközben erről beszélgetünk a gyermekünkkel. A beszoktatásra felkészülős anyagaimban, tanfolyamaimon szoktam ajánlani a Kilincscica könyvet, mert a mesekönyvön keresztül közösen hangolódás, ismerkedés is egy remek eszköz a beszoktatásra való felkészülés során. https://anyamentor.hu/online-treningek/

A könyv szerepelt már a Duna Tv Család-barát műsorában, a Vörösmarty rádióban, de írtak rólunk a Magyar Hírlapban, a Fejér Megyei Hírlapban, Pesti Műsor oldalán is.  A könyv megrendelhető a LibriLíraBookline boltjaiban, a független könyvesboltoktól.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Nagyszombat