Kicsit szomorkásra sikeredett töprengés az új bronzkorszakról

Áldozatok fotója

 

 

Mértékadó, nagy történelemtudósok véleménye szerint a történelem megismétli önmagát. Példaként említhető a nagy világhatalmak bukása, vagy, - hogy a mánál maradjunk, - a napjainkban zajló - politikai - gazdasági és pénzügyi - világválság. Ezen a vezérfonalon elindulva fölfedezhető, hogy nem csak a világtörténelemre, hanem bizonyos földtörténeti eseményekre, - lásd fölmelegedés - sőt korszakokra is érvényes ez a megállapítás, történetesen a bronz-korszakra.

Az "Új-bronzkor" kialakulásának csirája furcsa módon az ásványi kincsekben igen csak szegény Magyar Köztársaság lett. Ezt igazolja a kis hazánkból kicsempészett régi rézpénzek, használati tárgyak egyre növekvő mennyisége. Hogy ne kerüljenek szemétbe az elhasznált bronztárgyak, - itt nem csak a dísztárgyakra gondoljunk, hanem az iparban fölhasznált gépelemekre is, mint amilyenek például a csapágyak, fogaskerekek stb. vállalkozások - régebbi nevükön a MÉH vállalatok - jöttek létre, melyeknek fő feladata a melléktermékek, és hasznosítható hulladékoknak a begyűjtése volt.

Kezdetben az áruházak a göngyölegeket, (csomagolóeszközöket) záráskor kirakták a bolt elé. Ekkor jelentek meg a hajléktalanok és a szegénysorúak, a lomtalanításkor szerzett, kimustrált babakocsijukkal, és rárakva a papírt elvitték a MÉH-be. A szállítmányokért kapott csekély pénz éppen elegendő volt egy üveg almabor megvásárlására, amit ha megittak, elbódulva, kis időre elfeledkeztek nyomorúságukról.

A rendszerváltást követően a MÉH vállalatok magánkézbe kerültek, akiknek a papírgyűjtésből eredő haszon már nem volt elegendő. Ezért egyre inkább a jobban jövedelmező fémgyűjtés, ezen belül is a bronz alapanyagát képező réz került előtérbe. Ezzel megkezdődött az "igazi" bronz-korszak.

Sajnos ezeknek a vállalkozásoknak a vezetői félművelt emberek voltak, akik nem tudták megkülönböztetni a fogaskereket a bronzszobortól, és a leadott anyagokat valamilyen okból, sürgősen beolvasztották. Tehették, mert a bronz aránylag hamar olvad. Az eladókör is kialakult. Ezek az emberek igen iskolázatlanok voltak, de "dicséretükre" legyen mondva, nagy lelkesedéssel vágtak bele a mindenkori szépirodalom és politika megismerésébe. Szó szerint vágva, mert válogatás nélkül kezdték a politikusok, híres írók pótolhatatlan értékű szobrait talpazatukról levágni. Mikor a zsákmányukat cipelve fáradtan megálltak egy kicsit pihenni, - véletlenül épp a fémgyűjtő-telep kapuja előtt - megszánta őket a bejárat előtt álló tulaj. Ne cipeljétek azt a nagy fogaskereket! Tegyétek be ide a kapu mögé! - mondta. Adott nekik egy kis zsebpénzt is, hogy busszal tudjanak hazamenni, és a jegyváltás miatt ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe, ha véletlenül fölbukkanna a gombamód szaporodó ellenőrök kétfős csapata.

Amikor a tanultabb fők, észlelve a szobor helyén fölszabadult üres teret, ahová most akadály nélkül be tudott szökni az alacsonyan szálló őszi nap fénysugara, valahogy nem tudtak örülni ennek. Rendőrért kiáltottak, és követelték, hogy az ilyen tanulmányi kirándulásokban résztvevők ne a szabadban, hanem egy zárt helyen folytassák irodalmi és politikatörténeti tanulmányaikat. Ha néha-néha el is kapnak egy iskolakerülőt, rögtön jön egy buciman, aki megsimogatva a kis nebuló fejét emígyen szól: Ne bántsátok jó pajtások őt, ő egy megélhetési bűnöző! Azaz, ha valami munkát ajánlanának neki, azt nem tudná túlélni, abba azonmód belehalna.

Na, most jönnek a hideg idők, kellemetlen a hideg szobrot cipelni, odafagy a tanuló keze a tananyaghoz. Ilyenkor kicsit lelassul az újbronzkor. Fölváltja helyét a fakorszak. Ilyenkor a tanulók fáradságos munkával kivágják azokat a fákat, amelyeket a tulajdonosuk fáradságos munkával felnevelt. Jön a fűtési idény. Érthető! Ne bántsuk őket! Esetleg tanulhatunk mi is tőlük. Az ólomkorszakot! Amit egy fanyelű csőből kilőtt apró ólomdarabokkal vernek belénk, fafejűekbe, ha szorgos munkájukat megzavarnánk.

Na, gyorsan utazzunk el innen, vidámabb tájak felé. De jó lesz vigyáznotok, kapaszkodjatok erősen, végig az egész úton! Mert lehet, hogy a vasútbiztosító rézvezetékét már elkapta az újbronzkor sodrása, és esetleg kisiklik a vonat.

Mint minden bajnak, ami csak létezik a földön az "átkosban" ered a gyökere. Ugyanis ott sulykolták bele a vörös nyakkendős kis úttörők fejébe a jelszót:

 

Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!

 

Na, béke legyen veletek!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
andor
#17. 2012. augusztus 2. 23:44
Kedves Tasman!
Köszönöm értékes kiegészítésedet, amivel teljesen egyet tudok érteni.
Üzenetedet elolvastam, majd jelentkezem!
Szeretettel Andy
előzmény: tasman hozzászólása, 2012. augusztus 2. 21:04
andor
#16. 2012. augusztus 2. 23:39
Kedves Eliza Beth!
Szóhoz se tudok jutni! Inkább küldök szmájlit, mégpedig:
1 sor iruló, piruló szemlesütőset,
1 sor örömében nagy szájjal nevetőt
1 sor iruló, piruló szemlesütőset,
1 sor örömében nagy szájjal nevetőt
Egyelőre!
Szeretettel Andy
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2012. augusztus 2. 21:30
Eliza Beth
#15. 2012. augusztus 2. 21:30
Te annyira szeretnivaló vagy, hogy az már kimondhatatlan! :-)
előzmény: andor hozzászólása, 2012. augusztus 2. 14:11
tasman
#14. 2012. augusztus 2. 21:04
Kedves Andor!

Nagyszerű az írásod, teljesen érthető, még azonosulni is lehet vele! Ám kiegészíteném....
Azt is figyelembe kellene venni, hogy egyértelmű politikai szándék volt-van abban a laza törvényben, ami még napjainkban sem elég szigorú, főleg nem az ellenőrzése!! Így tudnak szegények és a spekulánsok színesfémekből megélni...átélni napokat-heteket! A méhes pedig kockáztat és mások nyomrából "kaszál"

Ígérem ezentúl sűrűbben olvaslak!

szeretettel üdvözöl: tasmandobos
ui.: írtam neked a versem véleményezésénél!! Fontos
köszi
andor
#13. 2012. augusztus 2. 15:15
Kedves Mara!
Hozzászólásod nagy-nagy örömmel töltött el.
Mint korábban már jeleztem, ezek nagy ösztönzést nyújtanak számomra a további írásra!
Nagy szeretettel Andy
előzmény: Mara hozzászólása, 2012. augusztus 2. 14:03
andor
#12. 2012. augusztus 2. 15:08
Kedves Answer!
Jól látod, a bronz csak a jéghegy csúcsa! Egy könyvet is lehetne erről írni, fejezetcímként a különböző, - alukor- vaskor stb. címmel.

A fényképen látható szoboregyüttes a Gellérthegy Tabán felőli részén lett felállítva!. A vallást meghatározó - személyiségeket, alapítókat ábrázolnak. Pontos nevekre már nem emlékszem, csak 1-2 re: Szt Pál, Buddha, Ghandhi... Valamennyi be lett gyűjtve, levágva! Akkori mérgemben született ez az írásom!
Szeretettel Andy
előzmény: Answer hozzászólása, 2012. augusztus 2. 13:50
andor
#11. 2012. augusztus 2. 14:34
Kedves Balage!
Nagyon örültem látogatásodnak! Ne haragudj, de a legkisebb megmosolyogás is 1 strigula!
Köszönettel, szeretettel Andy
előzmény: Balage hozzászólása, 2012. augusztus 2. 13:27
andor
#10. 2012. augusztus 2. 14:30
Kedves Ruder-Jana!
Köszönöm a hozzászólásodat, rövid összefoglalása a lényegnek!

A jövő csak akkor hoz rosszat, ha már nem lesz több bronzszobor! Mert az élet megy tovább, és ezek a tanulók újabb tantárgyakat vehetnek föl, a bolognai tanterv szerint! Lásd Answer hozzászólását!
Bizonyára magasabb szinten is foglalkoznak az esettel, és a többi problémához hasonlóan megoldást keresnek és találnak. Ne lepődj meg, ha a fehér, színes üveget gyüjtő konténerek mellett meglátod a rézhulladék gyűjtő konténrreket is! Ezzel az állam kezébe kerül a haszon, a hulladék gyűjtő báróknak annyi!
Szeretettel Andy
előzmény: Ruder - Jana hozzászólása, 2012. augusztus 2. 11:26
andor
#9. 2012. augusztus 2. 14:11
Kedves Eliza Beth!

Stílszerűen, az olimpiai bizottság foglalkozott az üggyel és - beleegyezésemmel- 1.43 órakor diszkvalifikálta a benevezett pontot, mely alkalmas lehet a mondat értelmének félreérthetővé tételére! A megüresedett helyre a bizottság a vessző nevezését fogadta el!

Nagyon köszönöm, hogy segítettél a feltáró munkában.
Szeretettel Andy
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2012. augusztus 2. 10:23
Mara
#8. 2012. augusztus 2. 14:03
Szeretettel olvastalak, és valóban írásaid nekem ott vannak a lrgjobbak között..
Szeretettel: Mara
Answer
#7. 2012. augusztus 2. 13:50
Ilyen a bronzkor.
Meg az öntöttvaskor, amikor a szennycsatorna fedelek hiányai okoznak galibát a gk. tulajdonosoknak.
De van alukor is, lásd eltűnik a kresztábla, amelyből olykor egy csattanás után szintén nagy ribilió támad.
Amikor a képen megláttam a szobrokat a szoborpark ötlött fel, ahol a modern bronzkor szinesfémbe öntött kárhozatra ítélt, elmúlt jelesei parkolnak. Ott legalább biztonságban vannak(?)
Ők a letűnt kor...
Remek az írásod, tökéletesen megrajzolja a "kórt" (hosszú ó-val!)
Gratulálok!
andor
#6. 2012. augusztus 2. 13:37
Kedves Csilla!
Köszönöm a príma, Csillára jellemző hozzászólást. Ez akár az alcíme is lehetne az írásnak!
Szeretettel Andy
előzmény: Csilla hozzászólása, 2012. augusztus 2. 08:55
Balage
#5. 2012. augusztus 2. 13:27
Nagyon kemény írás, humorral fűszerezve. Kifejezetten tetszett, bár most annyira nem tudtam megmosolyogni...
Grat!
Ruder - Jana
#4. 2012. augusztus 2. 11:26
Sajátos humorral fűszerezett- tulajdonképpen- tragédia.
A téma igen szerteágazó és bonyolult. Kiemelt , és igen komoly figyelmet érdemel.

A meglátásom az, hogy a java' még ezután jön.
Katasztrofálisan.
Eliza Beth
#3. 2012. augusztus 2. 10:23
Ez bizony nagyon-nagyon igaz! Én is tapasztaltam, csak nem tudtam, hogy az új bronzkor eljövetele miatt van.
Szeretem a mindent kifigurázó humorodat!

(Ez a mondat kicsit értelmetlen így:
Amikor a tanultabb fők, észlelve a szobor helyén fölszabadult üres teret, ahová most akadály nélkül be tudott szökni az alacsonyan szálló őszi nap fénysugara, valahogy nem tudtak örülni ennek.
Ha pont helyett vesszőt teszel, akkor értelmes lesz, igaz, szép hosszú.
...ennek, rendőrért kiáltottak, és követelték,...)
Csilla
#2. 2012. augusztus 2. 08:55
Leleplező, tényfeltáró írás, némi humorral fűszerezve, andyra jellemzően. A vége nagyot csattan - nem is gondoltam volna, hogy még a "hőskorban" lett a kutya elásva :)
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Az elbizakodott egérke