Kiállitások és programok - 2021. június - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

****

 

Időszaki kiállítások

 

Fiume - Kapu a nagyvilágra

Tengerészet, kereskedelem és vendéglátás az Adria partján

2021. május 21. - október 31.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös rendezésében időszaki kiállítás nyílt Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről. A kiállításban eddig soha nem látott műtárgyakat, százéves hajómodelleket, igazi ritkaságokat láthatnak majd a látogatók.

A fiumei kereskedelem, vendéglátás és tengerészet kapcsán a két múzeumban folyó tudományos kutatásoknak és a szisztematikus tárgyi gyűjtéseknek köszönhetően számos újdonság, sőt frissen restaurált tárgyanyag lesz látható.

Fiume (napjainkban Rijeka) 1776-1918 között a Magyar Királysághoz tartozó kikötőváros volt. A kikötő fejlesztésének ügye a reformkortól kezdve szinte folyamatosan napirenden volt a magyar közgondolkodásban. Kossuth Lajos és gróf Széchenyi István is sokat tett a település és az oda irányuló vasút fejlesztéséért. A város igazi aranykora viszont az 1868-as magyar-horvát kiegyezéssel jött el, mely lehetőséget teremtett arra, hogy magyar vezetés alatt a fiumei olasz és horvát ajkú lakosság felépítse Európa 10. legforgalmasabb kikötőjét, mely a kereskedelmi és ipari potenciálja mellett a kultúra területén is hatással volt Magyarország gyarapodására.

A kiállítás ezt a nagyarányú fejlődést, a megtérülő állami kikötőépítést, és a magyar kereskedelmi tengerészet sajátosságait mutatja be, nem feledkezve meg az ezek révén létrejövő gyarmatáru-kereskedelemről, turizmusról, vendéglátásról, de a magyarországi kivándorlás fiumei időszakáról sem. A kiállítótér kreatív megoldásai révén nem csak a tárgyak és leírások alapján jelenik meg a múlt. A látogatók az egykori Fiuméban érezhetik magukat a macskaköves rakparton sétálva, a kikötői képek között járva, netán egy gyarmatáru kirakatot nézve, vagy éppen egy kivándorló kabin szűkös belsejében állva.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kurátorainak célja, hogy a tárlatot később Horvátországban is bemutassák, hiszen a fiumei múzeumokkal eddig is szorosan együttműködtek a közös örökségeink hiteles feldolgozásában és bemutatásában.

PATYI FOTÓSTÚDIÓ

gasztrofotó kiállítás

2021. május 12. - szeptember 10.

A Patyi Fotóstúdió alkotóinak neve elválaszthatatlan a gasztrofotó világától. Patyi Árpád számos szakácskönyv társszerzője volt Korpádi Péter foodstylisttal. Árpi egyszemélyben mester is, mert lánya, Patyi Szidi a tanítványa, mára már önállóan dolgozik, Árpi pedig az ő alkotótársává vált. Szidi a stúdióban fényképészként és a kompozíciókat megálmodó food-stylistként dolgozik. Árpi és Szidi fő profilja az ételfotózás, de emellett számtalan tárgy és reklámfotót találunk nevük alatt.

A kiállítás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A tárlat a Budapest FotóFesztivál keretében jött létre.

A plakátművészet mestere

Helbing Ferenc (1870-1959)

2020. szeptember 10. - 2021. október 3.

Százötven éve született Helbing Ferenc, a szecessziós plakátművészet és reklámgrafika egyik legkiválóbb hazai művelője. Helbing a dekoratív nyomtatványok szinte minden műfajában alkotott. Bámulatos karriert futott be: nyomdászinasként kezdte pályáját, az 1900-as évek elején lett belőle elismert, megbecsült tervezőgrafikus, sőt, képzőművészeti tárlatokon kiállító művész, majd az alkalmazottgrafikus-képzés egyik motorja, az Iparművészeti Iskola tanára, igazgatója. Hosszú élete során a grafika több területén tevékenykedett. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum októberben megjelenő kismonográfiával emlékezik meg a művészről, a szeptember 10-én nyíló tárlat a készülő könyv egyfajta összefoglalása. A kiállítás az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzetei Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a miskolci Hermann Ottó Múzeum és az MKVM gyűjteményi anyagából mutat be válogatást.

 

 

PROGRAMok

 

• • KONCERT • •

 

Bohém-klub

2021. június 17., csütörtök, 19:30

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft / 1.500 Ft (diák)

4 alkalmas bérlet: 6.000 Ft / 4.000 Ft (diák)

 

 

• • UTAZÁS • •

 

Különös tájakon

2020. június 9., szerda, 18:00

Ismeretlen északi tájaink túraösvényein

Előadó: Radics Tamás „rada"

Radics Tamás tíz éve magashegyi túrázik, jelenleg Debrecenben él, ahol az Incognito Világjáró Clubot szervezi. Végzettsége szerint geológus és idegenvezető, azonban több éve túravezetőként dolgozik Európa, Ázsia és Afrika magas hegyei között. Képvetítéses előadása során Magyarország északkeleti részén található hegységek természeti és kulturális örökségébe kíván betekintést nyújtani. Az ismeretterjesztő előadás alkalmával a kedves érdeklődők egy virtuális utazás keretében ellátogathatnak az Upponyi- és Rudabányai-hegységbe, felkereshetik a Gömör-Tornai-karszt kevésbé ismert látványosságait, megismerkedhetnek a Galyasággal és bebarangolhatják a Magas-Zemplén fagytépte vulkáni alakzatait is.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 500 Ft

 

 

• • GASZTRONÓMIA • •

 

Borvirág Borklub

2020. június 22., kedd, 19:00

„Bacchus tölt poharat..." Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Vendég: Rábai Katalin Borászat, Neszmélyi Borvidék

Házigazda: Borvirág Zenekar

Regisztráció szükséges: bacchus.studio@gmail; +36 30 954 9147

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő.

 

Kotyogós - fehéren-feketén a feketéről - kávéismereti sorozat

2021. június 30., szerda, 18:00

Beszélgetések a kávé szerelmeseivel.

Vendég: Saly Noémi

Júniusban új sorozatot indítunk a nagysikerű cukrász és csokoládé tematikájú sorozatokat követően. Ezúttal a kávé lesz a témánk, melyet első alkalommal ki más vezethetne fel, mint Saly Noémi kávéháztörténész, A fekete leves című egykori kiállításunk kurátora. A későbbiekben pedig a népszerű ital gyártóival, forgalmazóival  és készítőivel ismerkedhetünk meg. Parádés „felhozatalra" számíthatunk!

A beszélgetést vezeti Wessely Márta gasztronómiai újságíró és Kiss Imre, az MKVM korábbi igazgatója.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.500 Ft (A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők.)

 

• MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA • •

2021. június 26., szombat, 16:00-00:00

 

16:00-23:00       Fröccsudvar

16:00-18:00       Tengerjáró - családi program

Milyen izgalmak vártak egy matrózra a régi gőzhajó fedélzetén? Családi játéksarkunkban ezt mind kipróbálhatják! (6 éves kortól)

17:00-18:00       Tárlatvezetés: „A jó kalmár a világ jótevője" - Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből*

18:00-19:00       Tárlatvezetés: „Vendéget látni, vendégnek lenni" - Vendéglátás-történeti állandó kiállítás*

18:00-19:00       Kurátori tárlatvezetés: A plakátművészet mestere - Helbing Ferenc (1870-1959)*

18:00-20:00       Wessely Ernő harmonikázik - élő zene a Szindbád-udvarban

18:00-19:00       A légiós, az író és a gyilkos mikulás - épületséta*

Évszázadokon átívelő épülettörténeti séta titkos helyeken. Pincétől az udvarig, Rómától a múzeumig.

18:00-23:00       A tenger kapuja - Interaktív élő kiállítás

Fiume sokszínű népe: Amerikába indulók, haditengerészek és úri hölgyek várják korhű viseletben játékokkal a múzeum udvarán.

19:00-20:00       Tárlatvezetés: „Nekem soha nem volt otthonom" - Krúdy Gyula budapesti életének színterei*

19:00-20:00       Kurátori tárlatvezetés: Fiume - Kapu a nagyvilágra - Tengerészet, kereskedelem és vendéglátás az Adria partján*

19:00-22:00       Storytime - ami kimaradt a tankönyvekből*

A műtárgyak őrizte apró titkokat, történeteket gyűjtöttük 20 perces kóstolókba.

1. „Az én kávéházam az én váram" (19:30, 21:00)

2. Így isztok Ti! (19:00, 20:30)

3. Korok, ruhák, parfümök (20:00, 21:30)

20:00-20:30       Tárlatvezetés Patyi Árpáddal és Szidivel - PATYI FOTÓSTÚDIÓ - gasztrofotó kiállítás*

21:00-22:00       Kurátori tárlatvezetés: Fiume - Kapu a nagyvilágra - Tengerészet, kereskedelem és vendéglátás az Adria partján*

22:00-23:00       A légiós, az író és a gyilkos mikulás - épületséta*

Évszázadokon átívelő épülettörténeti séta titkos helyeken. Pincétől az udvarig, Rómától a múzeumig.

23:00-00:00       Kurátori tárlatvezetés: Fiume - Kapu a nagyvilágra - Tengerészet, kereskedelem és vendéglátás az Adria partján*

 

*A csillaggal jelölt programok helyszíni regisztrációhoz kötöttek.

 

 

 

 

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek