KEX emléknapot tart a Petőfi október 2-án

KEX-emléknap - október 2-tól az M2 Petőfi TV-ben és a Petőfi Rádióban!

 

 

 

A közelmúltban elhunyt Baksa-Soós János, a KEX zenekar frontemberének munkássága előtt tisztelegve, rendhagyó emlékműsort állított össze az M2 Petőfi TV és Petőfi Rádió. A páratlan művésztől ikonikus dalaival, képzőművészeti örökségével, pályatársaival készült exkluzív interjúkkal, valamint az Elszállt egy hajó a szélben című dokumentumfilmmel búcsúzik a közmédia két csatornája.

 

A KEX hazánk egyik legkülönlegesebb, progresszív rockegyüttese volt a 70-es években, de csak rövid pályafutást élt meg: mindössze két évig, 1968 decemberétől 1971 őszéig létezett. A zenekar meghatározó egyénisége Baksa-Soós János volt, aki 2021. szeptember 25-én, öt nappal hetvenharmadik születésnapja után hosszas betegséget követően hunyt el. A korát meghaladó underground zenekar tevékenységéből nem sok maradt fenn az utókor számára, csupán egy film és egy kislemez. Legendák, valós és képzelt történetek azonban szép számmal élnek a köztudatban. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV annak érdekében, hogy az ikonikus művészt és örökségét tovább éltesse, rendhagyó emléknapot tart október 2-án - jelentette be Béli Ádám csatornaigazgató.

 

„Amikor a Baksa-Soós János és a KEX hagyatékáért nyúlunk, senki nem csap a kezünkre. Nem kerülünk be nyilvántartásokba, nem készülnek rólunk jelentések és nem vernek szét minket koncerteken az államrendőrség megbízottjai. Szabadon élhetünk és alkothatunk. A KEX rövid működésének máig tartó hatása és tanulsága, számomra a szellem szabadságának erejét jelenti. Ha valaki a kommunista diktatúra éveiben önállót és érvényeset akart létrehozni a popkultúrában, nem is lehetett más terepe, mint az underground. Fontos, hogy ilyen egyedülálló formációk kapcsán emlékezzünk, mennyire jó, hogy a mostani alkotói közeg nem tiltottan vagy tűrten, hanem támogatva alkothat" - fogalmazott a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója.

 

A KEX legendás dalai szombaton több alkalommal is felhangzanak a Petőfi Rádió zenei kínálatában, valamint adásba kerül egy friss interjú is Cseh Andrással, aki Baksa Soós kevésbé ismert, ámde jelentős képzőművészeti örökségét gondozza. A Bem rakpart, az Ifjúsági park, a Kassák Klub, a Citadella és a Párizsi kert koncertjei és a KEX legendás felállása az Elszállt egy hajó a szélben című kétrészes dokumentumfilmben elevenednek meg, amelyet szombaton, este 22:40-től tűz műsorára az M2 Petőfi TV. A filmet megalapozza a csatorna kulturális magazinműsora, az Én Vagyok Itt! egyik vonatkozó beszélgetése, amelyben a produkció rendezője - és a KEX egykori dobosa -, Kisfaludy András Balázs Béla-díjas filmrendező árul el kulisszatitkokat.

 

A Petőfi KEX-emléknapjának lezárását október 3-án, vasárnap este a Petőfi Rádió Egy gondolat című műsorának portréinterjúja adja, amelyben a műsorvezető, Koltay Anna szintén Kisfaludy Andrással beszélget, aki személyes emlékei között azt is felfedi, hogyan vált a KEX zenekar kultikussá, és milyen karizmája, egyénisége volt egykori zenekari társának, Baksa-Soós Jánosnak.

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek