Két forrásból feltörő barokk muzsika

(A Magna Voce Kamarakórus és a Viandante Régizene Együttes közös fellépéséről.)

 

Szalay László Pál (SzLP) Itt ülünk a telkibányai gótikus vártemplom 25 m magas tornya alatt két fiatallal, egy nagysikerű, barokk egyházzenei koncert után. A nap már lemenőben van, a Buxtehunde, Vivaldi, Schütz és más szerzők által megkomponált művek dallamai a több mint 100 fős hallgatóság élményvilágában hullámoznak tovább. A hegyre lassan, a templomot körülölelő híres gombfás temetőkerthez illő módon, újra csend borul. A tücskök muzsikája mellett már csak a mi halk szavunk köszönti az estét.    

 

Arra kérlek benneteket, hogy mutatkozzatok be.

 

Juhász Zsuzsa (JZs) vagyok. Szolfézs - zeneelmélet - karvezetés szakot végeztem, Karvezető végzettségem van, és most zenetudósnak tanulok. A most fellépett Magne Voce kamarakórus az én kórusom, akiket már 5 éve vezetek. Eleinte megosztva egy másik nálam tapasztaltabb karvezetővel közösen vittük a kórust. Most már jórészt én magam vezetem a csapatot. Mondhatjuk azt, hogy az életem középpontjává vált: a karvetetés, a kórus, az éneklés.   

 

Bánhidi Tamás (BT) vagyok. Amint Zsuzsa is említette már a Magna Voce kamarakórusról beszélünk. Zsuzsát kértem meg ennek a kórusnak a zenei vezetésére. Egy személyes indíttatás vezetett engem arra a döntésre, hogy ezt a kórust életre hívjuk. Gyakorlatilag egy levelet küldtem szét az én szeretett barátaimnak, akikről tudtam, hogy szeretnek énekelni, vonzódnak a zenéhez, és az ilyen jellegű muzsikálásban szívesen vesznek részt.  

 

SzLP Ez több szempontból is igen speciális zene, hiszen a korszak képzőművészeti és irodalmi jegyei is tükröződnek a darabokban. Formabontó és formaalkotó időszak ez, ha a szólóének és a kórus szétválására gondolunk, mindezek egyedi ízlést és hangulatot követelnek.

 

BT Ennek a kórusnak a létrehozása hiánypótlás volt. Énekeltem ezelőtt egy hasonló kamarakórusban, amivel itt ebben a vártemplomban is felléptünk sok évvel ezelőtt. A telkibányai koncert után sajnos az a kórus feloszlott. Úgy éreztem, hogy szükség van egy ilyen kórusra, egy ilyen közösségre, a lélek ilyen formájú szárnyalására.

 

SzLP Milyen jó, hogy volt benned egy ilyen késztetés és azt mondtad, hogy legyen egy új kórus. Talán egy krízist is megélt az a közösség, ami ebben az újraalakulásban találhatta meg a katarzisát. Most kicsit úgy érzem, hogy neked hiányzott nagyon a közös éneklés és te vágyakoztál ezzel valamit kitölteni, szükséged volt erre, hogy így is magasztald az Istent. Így tehát szerveztél magad köré egy kórust. 

 

BT Elképzelhető.

 

SzLP Úgy látom, javíts ki, ha tévednék, hogy te vagy a menedzsere ennek a kórusnak. Mielőtt azonban elmerülnénk a Magan Voce kamarakórus feltérképezésében, beszélj arról, hogy az életben milyen szerepben képzeljünk el téged?

 

BT Civil foglalkozásom is van. Sokrétű tevékenységet folytatok, több vonalon is jelen vagyok. Az egyik ilyen vállalásom a Magna Voce kis kórus menedzselése a háttérből. A hétköznapokban autó üvegeket forgalmazásával foglalkozom, egy barátom cégénél, vezető beosztásban. Ezenkívül nonprofit jelleggel szervezünk ifjúsági rendezvényeket, előadássorozatokat Budapesten, a Hallgatói Információs Központban vagy a Corvinus Egyetemen a Közigazgatási Karon. Ilyen jellegű tevékenységeket folytatok, amelyeknek a célkeresztjében az ifjúsággondozás és ifjúságsegítés található.

 

SzLP Ahogy ezt a felsorolást hallgatom, azon gondolkozom, hogyan fér meg ennyire szerteágazó tevékenységi kör egy ember életébe.  Mintha a hétköznapi foglalkozásod nem illeszkedne a mellette rendszeresen végzet patronálói, segítői, szolgálói szereppel. Kényszerűséggel vagy benne ebben a dologban? Inkább anyagi megfontolásból szükséges ezt csinálnod? Ezt a kettősséget, ha megvilágítanád nekünk.

 

BT Amit mondtál, ezt a kifejezést hadd ragadjam meg, a kettősséget. Bibliát forgató embernek ismertelek meg, ha tőled megkérdezném, ilyen összefüggésben a kettősség fogalmát mire gondolnál?

 

SzLP Tamás apostol.

 

BT Talán ez többet mond minden magyarázatnál. Szüleim elneveztek Tamásnak. Nem véletlen volt ez a névválasztás.

 

SzLP Had forduljak most újra Juhász Zsuzsához. Ha jól értettem, úgy mutatkoztál be, hogy zenetudós vagy. Doktori képzésre gondoljunk?

 

JZs Muzikológus, ez lesz a diplomámon. Ez egyetemi képzés, még nem a doktori fokozat megszerzése. Azonban bátran mondhatom, hogy egyedi a tömegképzéshez képest, mert aki olyan egyetemen tanult, ahol több százan voltak egy évfolyamon az el sem tudja képzelni, hogy ez milyen lehet. A Zeneművészeti Egyetemen most kilencen vagyunk az évfolyamon. Ez a létszem nagy évfolyamot jelent.

 

SzLP Úgy képzeljük el a muzikológus szakot, mint az egyiptológusokat vagy azokat a nyelvészeket, aki nem egy közkedvelt, hanem ritka nyelv elsajátítására tették fel az életüket? Valamint, ha jók az értesüléseim a bányamérnökökből sincs túlképzés.

 

JZs Nincs sok emberre szükség, de azok mindenképp legyenek jók. Kiváló tanáraink vannak.

Gyakorlati műhelymunka folyik az órákon. Körülüljük az zongorát és közösen kivesézzük a darabot. Mindenkinek szava van az elemzés során, nem a tanár mondja ki a megkérdőjelezhetetlen végső álláspontot. 

 

SzLP Beszéljünk kicsit arról, hogy a kórus számára mik voltak a fontos állomások az elmúlt öt évben.

 

BT 2005. decemberében született a már említett körlevél, amivel összehívtam a zeneszerető barátaimat.  2006.  januárjában találkoztunk először Budapesten abból a célból, hogy barokk kórusműveket énekeljünk. Kb. 20 fővel kezdődött meg a munka, természetesen egy kis szintű fluktuáció a csapatban mind a mai napig megfigyelhető. A törzsgárda nagyon elkötelezett a Magna Voce mellett.

 

JZs  El kell mondanom, hogy nem ilyen egyszerű, mint ahogy első hallásra tűnik. Egy-két évvel azelőtt, hogy mi megalakultunk, létre jött a Régizene Együttes, méghozzá tőlünk igen távol, Békés megyében. Különböző nyári táborokban nagyon jó kapcsolatba kerültünk egymással. Régóta terveztük, hogy a két csapatot össze kellene hozni koncertezni, mert ebből csak jó sülhet ki. Nagyon bonyolult szervezést igényel a közös fellépés: időpont, hely, egyéb kötelezettségek egyeztetése (pl: vizsgaidőszak az egyetemen), egy tábor, ahol közösen próbálhatunk stb. Az ország különböző pontjairól Békés, Baranya, Somogy, Győr-Moson -Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Csongrád megyékből kell egy helyre egy térbe, hallótávolságba kerülnünk. Sajnos ez eddig nem sikerült.  

 

SzLP  Tehát ez azt jelenti, hogy a mai fellépésetek volt a premier, amikor együtt tudtatok muzsikálni a Régizene Együttessel egy koncert keretében. Igen, így már érthető, hogy miért mérföldkő a két csapat életében ez a nyár és a telkibányai vártemplom. Ez egy nagyon friss élmény, feldolgozásra vár. Mélyebbre nézve az emlékek között, mire gondoltok még vissza szívesen? Egy fárasztó próba után, vagy amikor nehezebb napok köszöntenek rátok, esetleg el vagytok kenődve, hol van az a lelki táj, ahová közösen az emlékek szárnyán el tudtok repülni? Az a hely, ahová megérkezve azt mondhatjátok: Igen, ott, akkor megtörtént, amiért az egészet érdemes csinálni!

 

JZs és BT Egyre gondolunk szerintem...

 

JZs A diplomakoncertem, ugyanis amikor karvezetőként diplomáztam, akkor a Magna Voce kórust kértem meg, hogy énekeljen. Ez egy páratlan alkalom volt.

 

SzLP Ennek a felvételét láthatjuk a Youtube fájlmegosztó oldalon?

 

JZs Igen. Ennek a különlegességét az adta, hogy egyébként profi kórusok szerepelnek általában a diplomakoncerteken. A Magan Voce tagjai nagyon nagy félelmekkel és nagyon megszeppenve indultak neki a feladatnak. Életem egyik legszebb élménye volt velük kapcsolatban, mert ezt a támogatást, ezt a lelkesedést, és ezt az odaadást még soha senkitől nem tapasztaltam. Amikor tartottam a próbákat, különösen, amikor a finisben voltunk a koncert előtt, mindenben a kezem alá dolgoztak. Összehordták a nyakkendőket, a kottaállványokat meg amit csak el lehet képzelni, nekem semmire nem volt gondom, csak vezényelnem kellett. 

 

 BT Meg is lett ennek az együttműködésnek a gyümölcse. Abból az évfolyamból nem sok embernek lett jeles az eredménye, szám szerint kettőnek és köztük volt Zsuzsa is. Úgy gondolom, hogy, amit ma hallottunk és láttunk az nem volt véletlen.

 

SzLP Láttam, hogy mennyire elérzékenyültél, amikor erre gondoltál. Már beszéltünk róla, hogy nem mindennapi darabok azok, amelyeket megszólaltattok. Nem a szórakoztatás  a célja ezek a művek, hanem Isten magasztalása. Mi a módja, technikája vagy van e egyáltalán erre lehetőség, hogy amikor énekeltek a feltörő érzéseket magatokban kordában tudjátok tartani.

Biztos észrevettétek, hogy amikor a koncert végén az igemagyarázatot tartottam, nekem is voltak olyan pillanatok, amikor összeszorult a torkom. Ez a rizikója annak, ha önmagunkból adunk. A zenében talán még fokozottabban igaz, hogy minden gát nélkül, a legspontánabb módon áramlanak az érzések lélektől-lélekig. Tudom, hogy ezért álltok ki, és ezt szeretnétek közvetíteni, amit ti magatok is átéltek az Istenből. Biztos vagyok benne, hogy ott belül megremegtek, amikor a kedvenc darabhoz érkezetek, vagy egy olyan futamhoz, ahol már nem is ti emelitek az égbe a zenét, hanem a muzsika ragad el benneteket. A szent borzongás közben vajon hogy is lehet odafigyelni a feladatra?

 

JZs Nagyon jól rátapintottál a lényegre. Előfordulnak olyan technikai feladatok, amelyeknek a nehézségét nem a szaktudásunk hiánya okozza, hanem az hogy abban a pillanatban az ember olyan elragadtatott állapotba kerül. Nem tudom előny-e vagy hátrány, hogy a vezényelés közben a hallgatóságnak háttal állok. Ők nem láthatják az érzelmi vibrációt rajtam, de a kórus látja és ezzel is képes vagyok előmozdítani, hogy még jobban meg tudják élni azt a lelkiséget, ami egy-egy darabból árad. Most nagyon éreztem, hogy én is teljesen benne voltam a darab mondanivalójában, ahogyan együtt énekeltük: „Örüljetek az Úrban mindenkor!" Átjárt teljesen ez az öröm.

 

SzLP Hol léptetek fel eddig?

 

BT Pécsen volt a helyszíne az első fellépésünknek egy kórustalálkozón, megalakulásunk után néhány hónappal, akkor még szinte gyermekek voltunk. Kőszegen, Siófokon és Budapesten is több alkalommal szolgáltunk. Siófokon a Reménység Alapítvány és a Családsegítő Központ által szervezett jótékonysági hangversenyen vettünk rész. Ezt a rendezvényt közéleti személyiségek is támogatták, a konferálást Marsi Anikó vállalta el és Istennek hála sikerült több rászoruló családnak jelentős adományt gyűjtenünk.

 

SzLP Mit gondoltok a jövőről? A nyári együttlétek után, az ember annyi mindennel tele van, hogy mit szeretne még azokkal az emberekkel közösen megvalósítani, akiket a táborban, a próbák alatt jobban megismert, megszeretett. Milyen terveitek vannak?

 

JZs Első pillanatban az, hogy ilyet, mint ez a mai sokszor. Realitások talaján én nagyon szeretném, hogy ugyanezt a műsort elvinnénk még néhány helyre. Nagyon sok munka van benne. Külön a kórussal is most tanultunk meg egy új repertoárt, ami Jézus kereszthalálától a feltámadásáig vezet, beleértve a bűnös ember bűnbánatát és örömét. Ezt Kőszegen adtuk eddig csak elő, de még máskor is szeretnénk vele fellépni. Várjuk a meghívásokat, a felkéréseket.

 

BT Szeptemberben biztos lesz találkozónk. Nehéz a Régizene Együttessel összehangolni a közös próbákat. Lehet ez a következő nyárig várat magára. A Magna Voce kórus tekintetében a próbák ősszel kezdődnek. Nekem a fejemben születnek ötletek, hogy merre kellene mennünk. Kaptunk már hivatalos és nem hivatalos meghívásokat különböző helyekről. A legközelebbi fellépésünk most alakul, amikor a Halmaji Református Gyülekezetben fogunk szolgálni.

 

SzLP Mit mondanátok még el magatokkal kapcsolatban, ami érdekes lehet az olvasók számára?

 

BT Célunk az, ami a koncert bevezetőjében is elhangzott, hogy a zene szárnyain keresztül az emberek lelkét a magasba emeljük, ahogyan egy sas röpte az emberek tekintetét az égre vonzza, és gyönyörködtet annak könnyedsége, úgy mi is a zenével fölfelé, Isten irányába szeretnénk az embereket vezetni. Azok a zenék, amiket ma hallott a közönség erre teljesen alkalmasak. Jó lenne, ha az emberek éreznék azt, hogy itt valami többről van szó, mint egyszerűen zenéről és emberi produkcióról. Célunk, hogy az emberek a zene hatására felülemelkedjenek azon, ami a hétköznapokban történik, és transzcendens élményben legyen részük.

 

SzLP Úgy érzem, hogy ez a kép, amit felidéztél bennünk a sas röptéről, kulcs ehhez a szakrális zenéhez. János apostol evangéliumának nézőpontját szokták a sashoz hasonlítani. Képes arra, hogy nem vész el a részletekben, az apróságokban, hanem felülről, összefüggéseiben szemléli Jézus életét. Lehet János szavait néha nem is értjük, hogy mi is a teljes spektruma a mondanivalójának, ugyan így a zenében is, ha szavak nélkül száll a dallam, vagy idegen nyelven hangzik fel az ének mi sem értünk meg mindent. Nem tudjuk, hogyan is születnek meg a hangok, mi az a mód, ahogyan a hangszer vagy a hangszál képzi azokat, de tudva a hátterét, az inspirációját és érvezve a hatását istenélményhez juttatja az embert.

 

JZs Még egy oldalát szeretném kiemelni a munkálkodásunknak, ez pedig a közösségi élmény. Azon túl, hogy igyekszünk a közönségnek egy maradandó élményt okozni, mi magunk nem csak a koncert során, hanem a próbák alatt közelebb kerülünk egymáshoz. Nem csak azt mondhatom el, hogy jobban megismerjük egymást, hanem alázatot tanulunk. Egy példát szeretnék említeni, hogyan tanulunk alázatot egy ilyen koncertre történő felkészülés során. Nagyon jó erőben volt a basszus a koncerten, és nagy munkánkba került az, hogy ne emelkedjen felül a többi szólamon. Fantasztikus volt, hogy a férfiak megértették azt, hogy miről van szó. Itt nem csak annyi történik, hogy kevesebb hangot adok ki a számon, mert az éneklés egy személyes dolog. Ha vissza fognom magam, az csakis azért lehet, hogy a másik hallatsszon, ennyire egymásért dolgozunk. Ez egy apró példa, de nap mint nap vannak hasonló események, apró nüánszok. Ezek mind azt mutatják, hogy mi nem csak kórusműveket tanulunk, hanem együtt munkálkodni tanulunk.

 

SzLP Köszönöm szépen a beszélgetést. Hasonló áldott, bensőséges alkalmakat kívánok a Magan Voce Kamarakórusnak és a Viandante Régizene Együttesnek, mint amilyen a mai volt!

 

A riportot készítette: Szalay László Pál lp.

Telkibánya, 2010. július 17.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek