KÉT NAP, EGY ÉJSZAKA

Sandrát néhány hónapos betegszabadsága után főnöke lehetetlen feladat elé állítja: csak akkor jöhet vissza, ha rábeszéli kollégáit, hogy azok mondjanak le az év végi bónuszukról.

 

KÉT NAP, EGY ÉJSZAKA

színes, belga-francia-olasz film

 

Rendezte: Jean-Pierre és Luc Dardenne

Forgatókönyv: Jean-Pierre és Luc Dardenne

Fényképezte: Alain Marcoen

Producer: Jean-Pierre és Luc Dardenne

Vágó: Marie-Hélène Dozo

 

Főszereplők: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet

 

Cannes Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilm - 2014

 

 

Az Oscar- és Arany Glóbusz-díjas Marion Cotillard és a kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne-testvérek közös filmje egyetlen hétvége történetét meséli el. Sandra (Marion Cotillard) évekig dolgozott egy gyárban, de néhány hónapos betegszabadsága után főnöke lehetetlen feladat elé állítja: csak akkor jöhet vissza, ha rábeszéli kollégáit, hogy azok mondjanak le az év végi bónuszukról. A cég indoklása szerint nincs forrás egyaránt a bónuszokra és Sandra fizetésére. A gyenge, megalázott nő szembeszáll az őt elbocsátó vállalattal: a hétvégét kollégái győzködésével tölti, hogy félelmeit és saját korlátait leküzdve új emberként nézzen szembe hétfőn reggel a feletteseivel.

 

A belga Dardenne-testvérek az elmúlt másfél évtizedben az európai művészfilm egyik legjelentősebb alkotóivá váltak. Alkotásaik - köztük a Lorna csendje és a Srác a biciklivel - elsőként Cannes-ban mutatkoznak be, ahonnan mindig díjjal távoznak. Legújabb filmjük, a Két nap, egy éjszaka főszereplőjéül a kortárs francia mozi legnagyobb csillagát, a gyönyörű Marion Cotillard-ot választották. A hollywoodi filmekben (Eredet, A sötét lovag: Felemelkedés, Éjfélkor Párizsban) is gyakran szerepet vállaló Oscar-díjas színésznő legnagyobb szakmai sikerei, a Piaf és a Rozsda és csont után ismét ledöbbentően hiteles és igazán emlékezetes alakítást nyújt.

 

Eredeti cím: Deux jours, une nuit

Nemzetközi cím: Two Days, One Night

Gyártó: Archipel 35, Eyeworks, Les Films du Fleuve

Hossz: 95 perc

Országos bemutató: 2014. október 23.

Magyarországon forgalmazza a Mozinet

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek