Kazán István Kamaraszínház: Szent Johanna a Kálvin téren.

- "Kereszt Útja" címmel vendégszerepel a Kazán István Kamaraszínház Január 26-tól minden szerdán 19 órai kezdettel a Kálvin téri Református templomban öt héten keresztül.

Erről beszélgetünk a sorozat rendezőjével Kriszt Lászlóval. Önnel az elmúlt években színházi rendezőként lehetett találkozni a sajtóban.  

Igen, immár ötödik éve foglalkozom rendezéssel és színészpedagógiával. Életem legnehezebb periódusában jött egy sugallat, egy érzés hogy erre kell mennem, ezzel kell foglalkoznom. Aztán megkerestem a Fészek igazgatóját Galambos Tibort, és a legnagyobb meglepetésemre azonnal igent mondott. Akkor éppen beszéd technikát tanítottam egy iskolában és voltak fiatalok akik jöttek velem az újonnan alakuló társulatba. Ehhez jöttek még régi színész kollégák, így kialakult egy mag, akikkel eltudtam kezdeni dolgozni. Persze azóta sokan elmentek, de sokan jöttek is. Ez valahogy így természetes. Mindenki keresi az saját érvényesülésének formáit, aki megtalálta az maradt.

- "Kereszt Útja" cím sokat mondó Keresztény lelkiséget sugall! A rendezéssel együtt kezdtem el a Teológiai tanulmányaimat KRE-én. Ebből a lelkületből kezdtem Zsidó és Keresztény témákat feldolgozni, rendezni. Vagy olyanokat amiket még sehol sem mutattak be, mint a Kislány a pokolban, (Budai Tünde ) Nálunk Auschwitzban (Kovács Molnár József) című holokauszt monodrámákat, vagy Giordano Brúnó (Imre István) vagy Ady: Istenes verseinek feldolgozását. (Veress Előd és Fantoly Nikolett) közreműködésével.
A G. B. Shaw "Szent Johanna" művéből pedig egy monodrámát készítettem. Ekkor jöttem rá hogy van dramaturgiai érzékem, amit addig nem tudtam. Így szépen kialakult egy ilyen jellegű repertoárja a színháznak.  - Szent Johanna monodrámában? Hogyan lehet az egész darabot megjeleníteni   egy monodrámába?   Úgy hogy csak a Johanna szöveget vettem ki az egészből, és adtam egy dramaturgiai ívet, ahonnan elindult és ahová érkezik, a máglya halálig. Ehhez találtam egy tehetséges színész jelöltet Fantoly Nikolettet, akiben megvoltak mindazok az érzelmek és indulatok amik kellettek a darab eljátszásához. Persze nagyon nehéz munka volt a próbafolyamat. Ehhez a darabhoz ugyan is olyan színésznő kell aki fiatal, tehetséges, és kellő élettapasztalata van,  hogy Johanna mélységeit át tudja élni, megtudja jeleníteni a színpadon. Ez nagyon ritka, mivel életkorilag kioltja egymást Johanna fiatalsága és küldetésének mélysége.

 - Ezt a monodrámát is öt éve játsszák?

Nem. Ezt három éve rendeztem, először Szabó Zsuzsannával mutattuk be,
aztán Andrádi Zsanett vette át a szerepet, de velük csak igen kevés előadást éltünk meg.
A Nikol viszont egy évada játssza, és mondhatom magas művészi nívóra jutott.
Természetesen ezen a szerepen is túl kell majd lépnie és más, még nagyobb
szerepeket kell majd megvalósítania az életében. Azt gondolom hogy a közönség még fog vele találkozni nagy színházban is.

- A "Kereszt Útja" sorozat új, vagy már máshol is lehetett látni?A Fészek Művészklub-ban folyamatosan mennek ezek az előadások, de úgy gondoltam hogy ki kell velük lépnünk a kamaraszínház kereteiből,
és koncentrált közönséghez kell elvinni. Tehát nem a néző megy színházba
hanem a színház megy a nézőhöz. Így jutottunk el tavaly a Dohány utcai Zsinagógába, vagy akár a Károli Gáspár Református Egyetemre.

- Így a beszélgetésünk vége felé, milyen üzenete van a "Magányos Johannának"?Talán az hogy, úgy vagyunk egyedül ezen a világon hogy még sem vagyunk
teljesen egyedül. Mert habár az életünk önmagában egy nagy harc,
önmagunkért, a szeretetért, az értékesebbért, mégis egy nálunk sokkal
hatalmasabb eszmény, lelkiség, Jézus útját kell szemünk előtt tartani.
Ennek kell az erkölcsi és etikai mércénket alárendelni, nem pedig az emberinek.
"Mert emberi erővel nem válhatunk istenné, csak Isteni erővel emberré"


- Köszönöm a beszélgetést!

   Tóth Kriszta
 
További részletek:
www.junion.hu
www.mindenamis

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek