Karibi esküvő

Egy fiatal pár közös életének kezdetéről szól az írás, melyet szeretettel ajánlok Katnak és Balázsnak.


Éva és Ádám már hosszú évek óta boldog párkapcsolatban éltek, mikor egyszer mindketten úgy érezték, valami mégis hiányzik az életükből. A gyermek... jöttek rá egy meghitt estén. Felébredt bennük a vágy, hogy szülők lehessenek, s a továbbiakban házastársként éljenek.

Éva - mint minden nő - mesés esküvőről álmodott. Titkos vágya az volt, hogy valami egzotikus helyen keljen egybe párjával.

Osztottak, szoroztak, de rájöttek, hogy egy átlagos lagzi is sokba kerül, s nászútra legfeljebb a közeli Horvátország tengerpartjára utazhatnak. Tudták, hogy ez sem lebecsülendő, és boldogan készülődtek a nagy eseményre. Végiglátogatták a rokonságot, hogy személyesen közöljék elhatározásukat, melyet hozzátartozóik örömmel fogadtak. Ádám nagymamája egy kis faluban lakott, és már napokkal előtte izgatottan sütött-főzött, mikor megtudta, hogy unokája, - aki híres újságíró lett a fővárosban - menyasszonyával meglátogatja. Okos asszony volt a nagyi, szíve mélyén megérezte, hogy most nem a szokásos vizitről van szó. Elővette a matrac alatt rejtegetett, mesteri faragású, mahagóni fából készült dobozát, melyet még ő kapott menyasszonykorában régen megboldogult párjától. A jókora dobozban unokája születése óta gyűjtögette a pénzt, hogyha saját lábára áll, életkezdését ő is tudja támogatni. Két és félmillió forint gyűlt össze, - állapította meg. A mai világban mire elég ez? - töprengett. Örök emléket szeretnék nekik adni - ez volt a következő gondolata.

Lehunyta szemét, s ekkor maga előtt látta a bolgár Aranypartot, ahol egykor férjével nyaralt. Repülővel utaztak, elegáns szállodában laktak, a szoba hatalmas ablakai a tengerre néztek. Innen csodálták meg a part közelébe merészkedő delfineket, a bíborfényű naplementét, az apályt, a dagályt. Pillanatok alatt átélte a mesés helyen töltött napok emlékét, az esti fürdések romantikáját. Nem tudta megunni, pedig élete során már százszor is biztos felidézte az ott töltött boldog órákat. Férje korán elhunyt, s ő soha többet nem jutott el ilyen messzire. Életére visszatekintve úgy érezte, legfontosabbak a szép emlékek. Nem volt most már kétséges számára, hogy megkéri a fiatalokat, fordítsák a nászajándéknak szánt pénzt utazásra.

Ádám és Éva igazán meglepődtek a nagymama ajándékán. Ádám megfogta menyasszonya kezét, és így szólt:

- Az egyházi szertartást itthon tartjuk, de lesz karibi esküvőnk is.

 A fiatalok kitörő örömét látva az öregasszony meghatódott.

- Legyetek boldogok, becsüljétek meg egymást - búcsúzott tőlük könnyes szemmel.

Másnap a két fiatal felkeresett egy utazási irodát, melyről tudták, hogy - többek között - egzotikus esküvők szervezésével is foglalkozik.

- Mi az igényük? - kérdezte az ügyintéző.

- Örök emlék legyen - mondták szinte egyszerre, nevetve.

- Gyönyörű lesz - biztosította őket a hölgy, és képeket mutatott korábbi rendezvényeikről. - Még időben jöttek. Három hónap kell, hogy mindent megszervezzünk. Nyár derekán - ahogy tervezték - egybekelhetnek. Semmi teendőjük nem lesz, csak felszállni a repülőgépre.

Július utolsó szombatján családi, baráti körben Isten színe előtt örök hűséget esküdött egymásnak a két fiatal, Budapesten.

Alighogy kipihenték magukat, indultak Kubába, Varaderora, a karibi térség legnagyobb üdülőhelyére, - csak kettesben.

Megérkezve - már a magasból - csodálattal látták, hogy a hosszan húzódó keskeny félszigetet fehér homok borítja. A repülőtérről gépkocsi vitte őket szállodájukba. Rövid időre a tengerparton megálltak.

- Mitől ilyen világos a homok? - kérdezte Éva az idegenvezetőt.

- A sok kis elporladt korall miatt - tájékoztatta a környéket jól ismerő utazási szakember.

A tenger vize csodálatos volt, a türkiz világos árnyalatától a mélykékig változott. A partot kókuszpálmák szegélyezték. A sekély, langyos, kristálytiszta vízben koralltelepek bontakoztak ki, a látványos, tarka vízi világ lenyűgöző volt. Távolabb búvárok készülődtek merüléshez. Tovább haladva, feltűnt a hatalmas, kör alapú, nádfedeles szálloda, tengerre néző terasszal. Ritmusos, vidám zene ütötte meg fülüket. Királyi fogadtatásban volt részük. Barátságos helybéliek voltak a szálloda alkalmazottjai, akik virágcsokrot nyújtottak át az ifjú párnak, s helyi specialitásokból álló ebédre invitálták őket. Ádámnak nagyon ízlett a languszta, fekete babos rizzsel, Évának pedig a kókuszszirupos sajt és a rumos omlett. Körülöttük mindenütt salsa zene szólt. Két tágas, hófehér bútorokkal berendezett szobát kaptak arra a néhány órára, míg az esküvői szertartás elkezdődött, - hogy nyugodtan készülődjenek, de ők inkább a fehér homokban üldögélve töltötték az időt a tengerparton.

Éva nagyon izgult, hogy a méretei alapján helyben készült menyasszonyi ruha jó lesz-e rá, de tökéletes lett. A világ minden részéből összesereglett üdülővendégek ott tolongtak a pompásan feldíszített tengerparti pavilon körül, mikor megtudták, hogy esküvő készül. Barátként gratuláltak az ifjú párnak. Az angol nyelvű szertartás után hófehér limuzin vitte őket vissza a szállodába. Szobájuk ajtaján hatalmas, szív alakú, friss virágokból font koszorú jelezte, hogy ide nászutas pár érkezik. Az ajtótól a fürdőig és a hófehér baldachinos ágyig egzotikus virágok szirmai borították dúsan a padlót, színes, illatos gyertyák égtek, halk zene szólt, - kedvenc közös daluk. Az asztal az alkalomhoz illően, de csak két személyre volt terítve. A hűtőszekrényben finom italok, üdítők, desszertek várták, hogy emelhessék az ünnep színvonalát.

Megragadott az esküvőn elhangzott Balzac idézet - mondta Ádám párjának.

„A házasság - tudomány. A házasságnak állandóan harcolnia kell a mindent fölfaló szörnyeteg, a megszokás ellen." - idézte vissza a szertartást végző hölgy szavait, - s ölébe kapta feleségét, majd mielőtt a szépen függönyözött ágy puhaságát kipróbálták volna, körbetáncolta vele a szobát.

A telihold egyre magasabbra emelkedett, ezüst fényével bevilágította a fiatalok szobáját. A résnyire nyitott ablakon át behallatszott a tenger halk morajlása, érződött a tengervíz különleges illata, mely a környéken dúsan fellelhető egzotikus virágok aromájával keveredett. A színes gyertyák lángjai megnyúltak, és vibrálva táncoltak a hatalmas energiától, mely felszabadult itt, ezen a boldog éjszakán.

Ádám hajnalban ébredt, s különös érzés fogta el, mikor meglátta békésen alvó felesége arcát, melyet félig betakart a lágy fürtökben szétomló alkalmi frizura.

Életem végéig felelős vagyok azért, hogy boldog legyen - tudatosult benne.

Óvatosan az ablakhoz lépett, s elhúzta a függönyt. Csodálatos látványban volt része. A Nap - mintha a tengerből kelt volna fel - tűzvörös gömbként ragyogott a látóhatáron. A tenger felett vijjogó sirályok hada vadászott.

A neszekre Éva is felébredt, s a házaspár önfeledten, vidáman idézte fel az előző nap eseményeit. Nagyon elégedettek voltak a mesebeli esküvővel.

A reggelinél odalépett hozzájuk a szálloda egyik alkalmazottja, és egy meghívót adott át részükre.

Ramón Pedroso, Kuba egyik legbölcsebb írója - aki a szálloda szomszédságában élt - meghívta őket házába, - mint minden fiatal párt, akik itt tartják esküvőjüket - hogy megajándékozza őket legújabb könyvével, melyet a tartós és boldog házasságról írt.

Az ifjú pár nagy érdeklődéssel várta a délutáni találkozót. Ősz hajú, sötét bőrű, barátságos arcú nő fogadta őket, - az író felesége - és a tágas dolgozószobába kísérte a vendégeket. Az idős, de mozgékony férfi felállt íróasztalától, melyen kívülálló számára áttekinthetetlen rendetlenség uralkodott. Üdvözölte a fiatalokat. A hatalmas bőrfotelekben kényelmesen elhelyezkedtek. Velük szemben helyet foglalt az író is, aki gratulált nekik, s érdeklődött, honnan érkeztek, mivel foglalkoznak.

Nyílt az ajtó, s a feleség hideg üdítőket hozott. Letette az üveglapos asztalra, majd tapintatosan távozott. Szerény, közvetlen embernek mutatkozott a nemzetközileg elismert tollforgató, aki úgy társalgott velük, mintha régi ismerősök lettek volna.

- Ebben a könyvben foglaltam össze a jó házasság titkait - mutatta a vaskos, piros fedelű, angol nyelvű kiadványt.

Ádám kezébe vette a könyvet, s rögtön az elején ezt olvasta:

„A házasság az élet legnagyobb vállalkozása, melyen akkor lehet sokat nyerni, ha sokat fektet bele az ember."

Az öreg látta, hogy Ádám szeme megakadt ezen a mondaton.

- Igen, a boldog házasság fenntartása napi feladat mindkét fél részére. Mert milyen is a házasság? Mint egy fa, vagy virág. Állandó gondozást kíván. Naponta figyelni kell egymásra, beszélgetni, tisztázni a nézeteltéréseket. Egyébként a harmónia könnyen felborul. Időt, pénzt, energiát, munkát kell belefektetni. Nem elég együtt élni, közösen kell viselni a terheket, megosztani a házimunkát, és törekedni arra, hogy sok közös élmény legyen. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Néha vacsora egy étteremben, nyaralás, kirándulás, színházlátogatás, közös séta. Mikor nincs idő elmenni valahová, otthon is lehet romantikus hangulatot varázsolni. Egy szál gyertya, egy szál virág is elegendő.

Látta, hogy a fiatalok érdeklődéssel hallgatják, ezért folytatta.

- Akik a házasságkötésig eljutnak, már általában tisztában vannak azzal, mik a lényegesebb dolgok. Elsők között említeném a szexuális harmóniát.

 Azonos világnézet, és a morális értékekben való egyetértés nélkül sem lehet jó a házasság. Fontos a közös érdeklődési területek felfedezése és ápolása. Ugyanakkor értékelni kell egymásban a különbözőségeket, s elfogadni a társat olyannak, amilyen. Nagyon fontos a konfliktusok helyes kezelése. Általában a függetlenség, a pénz és a munka lehetnek vitás pontok. Mindkét félnek képesnek kell lenni a kompromisszumokra. A tartós haragot kerülni kell. A felmerült problémákról higgadtan kell tárgyalni, és akkor létrejön a mindkét fél számára elfogadható megoldás. Természetesen mindehhez fontos a türelem, megértés, az érzések megosztása, a másik jó ötleteinek elismerése.

Az író egy pillanatra elhallgatott, pohara után nyúlt, s jót kortyolt a finom eperkoktélból.

Éva mosolyogva nézett rá.

- Szívesen hallgatjuk tanácsait - biztatta. Ön szerint mi fontos még a jó házasságban?

- Sorolom - lendült bele Pedroso.

Legyenek mindig közös célok. Segíteni kell a másikat az egyéni kibontakozásban. Arányos legyen a teherviselés. Ne engedjék a fiatalok, hogy a szülők, barátok, kívülállók beleszóljanak kapcsolatukba. Fontos az ápoltság megtartása a vonzalom fenntartásához, de ezt az önök esetében felesleges is említeni - mondta a sugárzóan szép fiatalokra nézve.

Párunk igényeit tiszteletben kell tartani. Sokan - helytelenül - korábbi barátságokat megszakítanak házastársuk kérésére.

Szoktam javasolni, ünnepeljék meg, ami közös. Vigyázzanak arra, hogy az adni-kapni mérleg egyensúlyban legyen. Egyszerű gesztusokkal nap mint nap fejezzék ki társuk megbecsülését.

- Mire gondol? - kérdezte Ádám.

- Aki korábban kel, készítse el a kávét, vagy teát. A feleség igazítsa meg a férje nyakkendőjét, kérje ki véleményét, mit főzzön aznap. A férj apróságokkal, - olvasnivalóval, virággal - kedveskedjen asszonyának.

Egy apró figyelmesség elegendő a pillanatnyi rossz hangulat elűzésére. Ne felejtsük el megköszönni a legkisebb figyelmességet sem, amit kapunk, hisz az a szeretet jele.

Mikor a másik szomorú, vigasztald meg, ha jó kedve van, örülj vele - oktatta az öreg fiatal társát. Hobbitok van? - kérdezte hirtelen, de választ nem is várva hozzátette: - a másik kedvenc időtöltését tiszteletben kell tartani. Ami még nagyon fontos, a humor. Ez átsegít a legnehezebb helyzeteken is.

- Sokat mesélt nekünk arról, hogy mi a fontos, de mitől óvakodjunk, mit ne tegyünk? - érdeklődött Ádám.

- Ne higgyük, hogy társunk a tulajdonunk. Személyes térre, szabadságra minden embernek szüksége van. Tanulás, munka, személyes fejlődés csak némi távolságtartás mellett valósítható meg. Társunk leterheltségével szemben legyünk toleránsak. Ne féltékenykedjünk, mert az aláássa a kapcsolatot. A féltékenység egyébként önbizalomhiányra utal. Ne szórjuk a pénzt felelőtlenül. Az kezelje, aki jobban ért hozzá, be tudja osztani. Soha ne legyünk önzők, semmilyen vonatkozásban.

Hirtelen megcsörrent a telefon. Az írót egyik barátja hívta.

- Nem baj, ha késel, most van nálam úgyis egy kedves fiatal pár - mondta.

Ádám úgy érezte, Pedroso vendéget vár, Évára nézett, aki bólintott.

- Köszönjük a vendéglátást - mondták szinte egyszerre.

Az öreg elővette aranyhegyű tollát, és dedikálta számukra a könyvet.

Miközben átnyújtotta, még hozzátette:

- Az élet nem mese. A mézeshetek után a hétköznapok gondokkal teli valósága következik. A házasság legnagyobb próbatétele a szülővé válás. Egy gyermek végtelen sok örömmel, de sok lemondással is jár. Egyedül a szeretet az, mely képes átsegíteni mindenkor, minden nehézségen.

Szállodájukba tartva mindketten a szokásosnál csendesebbek voltak. Végül Ádám megszólalt:

- Tudod, mi ebből a hosszú beszélgetésből a tanulság?

- Tudom - vágta rá Éva. - Minden kettőnkön múlik.

Nevetve átölelték, és megcsókolták egymást.

- Mielőtt belevetnénk magunkat az élet tengerébe, két hétig még itt élvezzük a tenger szépségét. Ma éjszakai fürdőzés lesz. Rendben? - kérdezte Ádám.

- Egy jó házasságban megvan az egyetértés - mosolygott Éva, és már készítette is elő a fürdőruhákat. 

 

 

A játék részletei


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
zsuzsahorváth
#13. 2015. november 7. 21:35
Kicsit megkésve, de örömmel olvastam e régi írásodat.
Juhász Kató
#12. 2012. június 28. 16:11
Kedves Jana és Eliza!
Köszönöm figyelmeteket!
Eliza Beth
#11. 2012. június 28. 08:49
Okos gondolatok. Mindenkinek így kellene élnie, de szép is lenne a világ!
Ruder - Jana
#10. 2012. június 28. 07:18
nagyon sok az olvasási elmaradásom, de pár nap csupán és végre a szabadságom alatt hódolhatok az egyik legnagyobb szerelemnek, az olvasásnak.
Ezt a történetet, azonban most el kellett olvasnom.. (a reggeli, munkába indulás előtti percekben) mert annyira szép, tanulságos... s nem csak fiataloknak.

Balázsnak sok boldog , tartalmas pillanatot kívánok. Szeretettel.
Juhász Kató
#9. 2012. június 27. 22:03
Kedves Lyza, Mimmy, Csilla!
Köszönöm, hogy olvastátok.
Csilla
#8. 2012. június 27. 19:22
Kedves Kató!
Örömmel olvastam gondolataidat a hosszú, boldog házasság titkáról.
Ha mindenki így gondolkodna, bizonyára nem növekedne a megromlott kapcsolatok és a válások száma, a gyermekek is követendő példát látnának, és élnének meg szerető családjukban.
A (táj)leíró részek remekül kiegészítik a romantikus eseményeket.
Szeretettel gratulálok szívhez szóló írásodhoz:
Csilla
Mimmy
#7. 2012. június 27. 15:57
Drága Kató! Csodaszép útravaló történet a nagybetűshöz. Valóban találó, hogy Katnak és Balázsnak ajánlod. Gratulálok.
Ölellek: Mimmy
Lyza
#6. 2012. június 27. 15:51
Igazán nagyon hasznos tanácsok, melyek meg is állják a helyüket!...Gratulálok, kedves Kató!...
Juhász Kató
#5. 2012. június 27. 15:48
Drága Mara!
Köszönöm, hogy elolvastad hosszúra nyúlt írásomat!
Juhász Kató
#4. 2012. június 27. 15:47
Örökké tartó boldogságot kívánok nektek
sok szeretettel!
Mara
#3. 2012. június 27. 15:36
Kedves Kató,
szívből gratulálok ehhez az ajándékhoz, amit Katinak és Balázsnak szántál.
Szeretettel: Mara
Balage
#2. 2012. június 27. 10:21
Szuper vagy! Köszönöm, hogy gondoltál ránk. Az idézeteid megfogadandóak. Örülök, hogy írtál, és hogy olvashattalak. :)
Hozzászóláshoz jelentkezz be!