Kaposváron mutatkozik be A velünk élő Petőfi című kiállítás

A velünk élő Petőfi táblakiállítást a kaposvári Rippl-Rónai Fesztivál közönsége 2022. május 26. és 29. között láthatja

 

 

A MANK Galéria után a kaposvári Rippl-Rónai Fesztivál közönsége is megtekintheti A velünk élő Petőfi című kiállítás alkotásait. A városban 2022. május 26. és 29. között megrendezett összművészeti fesztivál ideje alatt szabadtéri tárlatként, a Sétáló utcát végig járva tekinthető meg a harminchárom kortárs képző- és iparművész Petőfi Sándor alakját és szellemi örökségét feldolgozó alkotása.

A velünk élő Petőfi című kiállítást korábban a szentendrei MANK Galériában láthatta a közönség, melyet a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a 2022-23-as Petőfi-emlékévhez kapcsolódva rendezett meg. Több mint 170 alkotás érkezett be a MANK által tavaly decemberben kiírt nyílt alkotói pályázatra, mellyel arra invitálták a kortárs alkotókat, hogy járuljanak hozzá Petőfi Sándor kortárs recepciójához, fogalmazzák újra hős költőnk alakját a mai kor számára. 

A kiállításra került, jelenleg Kaposváron látható alkotások pedig ékes példái annak az alkotói lendületnek és szellemiségnek, melyet Petőfi Sándor idézett meg a kiállító művészekben. Sipos Tünde, a kiállítás kurátora úgy véli, a pályázatra érkezett alkotásokból világos kirajzolódik, milyen meghatározó az első találkozás, az első élmény, ami Petőfi Sándorhoz kötődik. A kurátor kifejtette: „Bár közvetlenül nem, kortársainak memoárjaiból és feljegyzéseiből mégis ismerjük Petőfit. Mit is tudunk ezen meghatározás alapján ma Petőfiről? Bizonyosan sokszínű egyéniségként gondolunk rá, sokunk számára ő egy személyben bátor hazafi, szerelmes hős, lázadó ifjú és nem mellesleg zseniális költő is."

A kaposvári közönség táblakiállítás formájában egyaránt találkozhat kísérletező jellegű alkotásokkal és olyanokkal, melyek a digitális és a konvencionális grafika ötvözéséből jöttek létre. Mindezek mellett többször köszön vissza az ősfényképnek nevezett Petőfi-dagerrotípia az alkotásokban, ugyanakkor egyes művészek átvitt értelmezésben, absztrakt festmények, fotográfia, szobor vagy éppen faliszőttes formájában asszociálnak Petőfi egy-egy költeményére.

A velünk élő Petőfi táblakiállítást a kaposvári Rippl-Rónai Fesztivál közönsége 2022. május 26. és 29. között láthatja. A MANK Nonprofit Kft. a jövőben országszerte számos helyszínen mutatja be a tárlatot, ezáltal is tovább örökítve a bennünk és velünk élő Petőfit.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!