Kacsó Hanga és Szabó Dániel estjével folytatódik a Mondj Te is egy verset programsorozat

Székelyföld és Felső-Maros mente népzenéjének szeretete hívta életre ezt a duót, mely két és fél éve debütált a vajdasági Magyarkanizsán

 

 

 

 

A székelyföldi népzene kel életre énekhangon és cimbalmon a Mondj Te is egy verset programsorozat pódiumán: Kacsó Hanga és Szabó Dániel Édes hazám, Marosszék című estjére várják a látogatókat 2021. október 10-én, 19 órakor, a Pasaréti Közösségi Házba.

 


Hangát rokoni szálak is kötik a Marosszéki Mezőséghez, így gyerekkorától fogva rengeteget foglalkozott a térség énekes repertoárjával. Dánielt a kiművelt stílusú, dallamszerű cimbalomjáték ragadta meg, melyet az erdélyi népzenei táborok alkalmával még idős mesterektől sikerült ellesnie. A duó autentikus formában próbálja megragadni e változatos dialektus régies repertoárját, felhasználva Seprődi János, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László század eleji gyűjtéseit. A letisztult énekhangot a barokk csembalót idéző cimbalomjáték kíséri, illetve egészíti ki. A cimbalom mellett megszólal a felcsíki és gyergyói zenében használatos ütőgardon is. A koncertanyag egyszerre bensőséges és kirobbanó, magasztos és egykedvű, táncos hangvételű.

A Mondj Te is egy verset beszélgetéssorozat nyitó alkalmával Mécs Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-nagydíjas, kiváló és érdemes színművész, rendező vezette keresztül a közönséget versek és történetek sorával a több mint hatvanéves pályafutásán. „Nem elég mélyen gondolni, érezni, tudni is kell a közönségnek, hogy mire is gondol a színész" - adta tovább egy mesterének alapvetését Mécs Károly, aki hozzátette: a mai gyorsaság nem a megalapozott, mélyebb gondolatok kifejezésére szolgál, hanem a gyors, lényegre törő közlésekre, ami nem sarkallja az embereket például egy Shakespeare-monológ meghallgatására. Mécs Károlyt aztán Sasvári Sándor és leánya produkciója követte a sorban, hogy aztán október 10-én már a népzenéé legyen a főszerep.

Az est folyamán a Mondj Te is egy verset Egyesület elnökével, Takács Bencével beszélgetnek a vendégek egy pohár bor mellett versekről, szerepekről és kollégáiról. Az egyesület 2021 őszén több hasonló programot tart, ahol többek között Vecsei H. Miklóssal, AG Weinbergerrel és Ferenczi Györggyel is találkozhatunk, miközben az estek borásza, Dúzsa Tamás finomabbnál finomabb nedűit kóstolhatja meg a közönség.

A Mondj Te is egy verset mozgalom immáron egyesület formájában, önálló szervezetként folytatja misszióját annak érdekében, hogy hazánk verskincsének ismeretét és szeretetét, a pódiumművészet szellemet és lelket építő eszköztárának népszerűsítését, a helyi közösségek értékalapú megerősítését elősegítse. A Mondj Te is egy verset Egyesület kiemelt célja, hogy a legfiatalabb generációk számára is népszerűvé tegye a magyar nyelven született irodalom, a hangzó szövegen keresztüli önkifejezés ügyét, valamint hogy értékrendjük kialakításához, a hazaszeretet és a nemzet sorskérdései felé fordulásához olyan támaszt és segítséget kapjanak, melyet kizárólag hazánk legnagyobb írói és költői adhatnak meg. 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!