John Madden: Az adósság

A Ha-Hov (Az adósság) című izraeli filmet 2007-es bemutatása után az Izraeli Filmakadémia négy díjára jelölték. Nagyon érdekes és megfogó a történet. Színes, feliratos amerikai thriller.

 

A Ha-Hov (Az adósság) című izraeli filmet 2007-es bemutatása után az Izraeli Filmakadémia négy díjára jelölték. Eitan Evan producer szerint ezt a remekművet azért sikerült számos országban forgalmazni, mert „rendkívül izgalmas a thrillerszerű történet, amelynek hősei az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökei. A Moszad a világ egyik legjobb kém- és hírszerző szervezete, a produkció pedig hitelesen ábrázolja tevékenységét". Eduardo Rossof producer fejébe szöget ütött a gondolat, hogy a filmből érdemes lenne angol nyelvű átalakítást készíteni, mert igen izgalmas a két idősíkban játszódó történet. Fél évvel később megmutatták a forgatókönyvet John Madden Oscar-jelölt rendezőnek (A szerelmes Shakespeare), aki igent mondott, és nagyon tetszett neki a forgatókönyv.

Nagyon érdekes és megfogó a történet. Színes, feliratos amerikai thriller. Az angol nyelvezete nagyon tiszta és jól érthető. A film által betekintést kaphatunk a régi rendszerbe és az akkori életekbe. Bepillantást nyerhettünk, hogy hogyan és milyen körülmények között éltek az emberek a hétköznapi és olykor az éppenséggel mindennapinak nem mondható életüket. A jelenetek Magyarországon játszódnak, ezáltal annak, aki jártas Budapesten, sok ismerős rész tárul a szeme elé. Megjelennek a régi villamosok, az adott időre jellemző autók, mentők... A színészek remek alakításainak lehetünk szemtanúi.

Na de most térjünk rá magára a filmre, 1965-ben játszódik, adott három kiküldetésben lévő Moszad ügynök. A történet, a végén kezdődik. Megismerjük a szereplőket a mostani, jelenkori életükben Davidet (Ciarán Hinds), Stefant (Tom Wilkinson) és Rachel Singert (Helen Mirren). Hogyan és mit csinálnak napjainkban, kik a családjuk. Milyen lelki terhet cipelnek, és mennyire zárkózottak. Eltelt harminc év, és a visszaemlékezéseikből kezd összeállni a kép, hogy valójában mi is történt a szereplőinkkel. Feladatuk egy náci háborús bűnös elfogása, hazájába vitele, és az ottani hatóságnak a kezére juttatása. 

Az ügynökök két gyakorlott férfi/ a fiatal David (Sam Worthington) és Stefan (Marton Csokas)/, akik már több éles bevetésen voltak, és egy újonc, Rachel Singer (Jessica Chastain), aki „feketeöves főzőmester". Stefan az erőt, a férfiasságot és a léha életet kedvelő, de a munkáját maximálisan tejesítő embert testesít meg. David személyében a visszafogott az életét csak a bosszúnak szentelő, nagyon érzelmes ember talál bemutatásra. Az ifjú hölgy csinos, vagány, gondoskodó, és az első éles akcióját tejesítő szerepkörben jelenik meg a szemünk előtt. Kifejezetten ezért a szerepért több hónapig tanult krav magázni, így kaszkadőr nélkül csinálta meg a jeleneteit.   A tömeggyilkos nőgyógyász szerepét Dieter Vogel (Jesper Christensen) játszotta el. És vajon, hogyan kapták el, milyen cselhez folyamodtak, és mit kellett ezért átélnie a női főszereplőnek? Az elrablása után vonattal szerették volna átmenekíteni Nyugat-Berlinbe Kelet-Berlinből (Budapestről), hogy átadják a hatóságnak és megkapja a méltó büntetését. De ez nem sikerült, így több hónapos együttélés következett, a náci és a beépített emberek között, ez sok nehézséggel és akadályokkal járt együtt. A faji eltérésekre, a bántalmazásokra és a szerelembe is bepillantást nyerhetünk.  A gyilkost, Vogelt megölik. Az együttlétnek gyümölcse is lesz. De most, harminc évvel később felbukkan egy férfi Ukrajnában, aki azt állítja magáról, hogy ő az a náci. Vajon igaz ez? Az egyik egykori ügynök beépül, hogy kiderítse az igazságot...

A szerelemmel ellentétben áll a gazdagság és a hírnév. De az a kérdés, hogy megéri-e ez, illetve meddig éri meg? Ilyen, és még ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg a nézőbe, de a legvégén választ kapunk a kérdéseinkre. 

Nagyon ajánlom a filmet akciódús, elgondolkodtató és megfogó.

 

Kép forrása

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek